[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  

Yazar Mesaj   #17270  17-09-2009 15:00 GMT+2 saat  

moonlight

Admin

Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Facebook'ta Paylaş
Tanıtım Ekibi
Direktör:
Prof. Dr. Orhan Aytür

Sekreter:
Ayça Kurgan
E-posta: tanitim@bilkent.edu.tr

Rehber Öğrenciler:

Serkan Somer - Koordinatör

Adil Fırat Yılmaz
Denizhan Kılıç Mehmet Kök
Ali Can Taşelmas
Duygu Dağlı
Mehmet Fatih Güven
Ayşe Öz Efe Can Hatipoğlu Murat Can Alkan
Bahadır Kemaloğlu
Emek Erdolu Neslihan Kahyaoğlu

Bahar Aydın Ernoyan Çavdar Nikolay Viskuşenko
Bekir Topaloğlu
Esra Çelik
Nil Bero

Bengü Kesen
Ezgi Çiçek
Nilay Kılıç
Berk Turgut Fahri Erdem Kaşak
Oğuzhan Efe Şakrak
Berkay Dönmez Fırat Karataş
Oytun Savaşeri

Binnur Balkan Funda Yıldırım
Ozan Duygulu

Bora Edizel Gizem Küçükoğlu
Pınar Erçelik

Burçak Küçük Gözde Dervişoğlu Sena Özen

Can Doğ rusöz
Hande Özbal Sinem Selçuk

Ceren Çerci
İpek Gümü şsoy
Süha Soydan

Ceyda Elbaşıoğlu
İrem Öztürk
Tuğçe Yenen

Ceylan Köşker Kenan Kısalar
Tuğçe Gü lçin Gökcan
Deniz Kaya Mehmet Ergin Tuğrul Atasoy

İletişim Bilgileri:
Adres:
Üniversite Adayları Bilgi ve Tanıtım Ofisi
Merkez Kampus Rektörlük Binası
Galeri Kat - G-07
06800 Bilkent Ankara

Tel: 312 290 3412
Faks: 312 266 4152
http://www.bilkent.edu.tr/

Genel Bilgi

Bilkent Üniversitesi ne zaman açıldı?
Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak 1984'te kuruldu ve 1986'da eğitime başladı.

2007-2008 öğretim yılı nda kaç öğrenci öğrenimi sürdürüyor?
Toplam öğrenci sayımız sayısı yaklaşık 12.000'dir ve bunların dörtte birinden çoğu burslu olarak okumaktadır.

Öğretim dili nedir?
Bilkent Üniversitesi'nde öğretim dili İngilizce'dir.

Üniversitenizde hangi fakülteler ve yüksekokulları yer alı yor?
Fakülteler - 5 yıllık: Eğitim, 4 yıllık: Fen; Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık; İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler; İnsani Bilimler ve Edebiyat; Hukuk; İş letme; Mühendislik; Müzik ve Sahne Sanatları
Yüksekokullar - 4 yıllık: Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik; Uygulamalı Yabancı Diller
Meslek Yü ksekokulları - 2 yıllık: Bilgisayar Teknolojisi ve Büro Yönetimi; İngiliz Dili; Turizm ve Otelcilik.

Başa Dön
--------------------------------------------------------------------------------

Bilkent Üniversitesi'ne Giriş

Bilkent Üniversitesi lisans programları için gereken ÖSS puan türleri ve öğrenci kontenjanları nedir?
Kontenjan internet sayfasından ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Üniversitenize kabul koşulları nelerdir?
Öğrenciler üniversitemize sadece ÖSS sonuçlarına göre yerleştirilir.

Hangi bölümler yetenek sınavı ile öğrenci alı yor?
ÖSS EA puanının yanı sıra yetenek sınavı ile öğrenci alan bö lümler şunlardır: Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nin İletişim ve Tasarım, Güzel Sanatlar ve Grafik Tasarım bölümleri; Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin Müzik ve Tiyatro bölümleri.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümleriniz için bir kurs var mı?
Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ve Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin herhangi bir hazırlık kursu bulunmamaktadır.

"Çift diploma" programı var mı?
Üniversitenin ilk yıllarında uygulanan bu program öğrencilerin ders yüklerini anlamsız derecede artırıp öğrencilerin araştırma yapma kapasitelerini düş? ?rmüştür. Ayrıca, bu uygulamada çift diploma almak isteyen öğrencilerin not ortalamaları da düşmüştür. Yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrencilerin burs bulabilmelerinde not ortalamalarının yüksekliği, çift diploma sahibi olmalarından çok daha önemlidir. Bu nedenlerden bu uygulama Bilkent Üniversitesi'nde kaldırılmıştır.

Yüksekokul ve Fakülte arasında fark var mıdır? Yüksekokul mezunları yükseklisans yapabilir mi?
Fakü ltelerde verilen eğitimde teorik bilgilere uygulamalara oranla daha fazla önem verilir. Yü ksekokullarda ise uygulama birinci derecede önemlidir ve eğitim süresinde uygulamalara daha çok zaman ayırılır. Fakültelerde olduğu gibi yüksekokullarda da verilen diploma, dört yıllık eğitimin karşılığı olan lisans diplomasıdır. Bu nedenle yüksekokul mezunları da yükseklisans çalışması yapabilirler.

Meslek yüksekokullarının özellikleri nelerdir?
Meslek y? ?ksekokulları iki yıl gibi kısa bir sürede meslek edindirmek amacıyla eğitim veren kurumlardır. Öğrenciler iki yılık eğitim sonunda önlisans derecesi ile mezun olurlar. Bilkent Üniversitesi Meslek Yüksekokulları eğitim programları meslek edindirmenin yanısıra lisans derecesi için eğitimlerine devam etmek isteyen öğrencilerine de sağ lam bir altyapı kazandırma amacını taşımaktadır.

Kayıt Dondurma işlemi yapılıyor mu? Kayıt dondurunca eğitim ücreti ödenmeye devam ediliyor mu?
Kayıdınızı dondurabilirsiniz. Ücretler ve diğer yapılması gerekenler için lütfen ilgili sayfamızı okuyunuz.

Başa Dö n

--------------------------------------------------------------------------------

Ücretler

Yıllık eğitim ücretleri ne kadar?
Ücretler internet sayfasından ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tüm bölümler için eğitim ücreti aynı mıdır?
Evet aynıdır. Sadece Uluslararası Ortak Lisans Programı olan Küresel ve Uluslararası İlişkiler için farklılık söz konusudur. Küresel ve Uluslararası İlişkiler programı ücretleri YÖK tarafından belirlenmektedir ve ÖSYS Kılavuzu'nda belirtildiği gibidir.

Eğitim ücreti için taksitlendirme yapıyor musunuz?
Üniversitemiz adına ücret tahsilatını tüm şubeleri ve internet bankacılığı sistemleri aracılığı ile yapmaya yetkilendirilmiş olan Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası diledikleri takdirde velilerimize "Kredili Mevduat Hesabı" da açabileceklerdir. "Kredili Mevduat Hesabı" hakkında geniş bilgi yukarıdaki bankaların herhangi bir şubesinden alınabilir. Hesap açtırmak isteyen velilerimizin, üniversiteye kayıt tarihinden en az beş iş günü önce taksitlendirme istek formu ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

"Kredili Mevduat Hesabı" açılması bankaca uygun bulunduğunda, dönem eğitim ücretinin taksitlendirilmesi belli esaslar çerçevesinde mümkün olabilecektir.

----- ---------------------------------------------------------------------------

Burslar

Burs olanakları nelerdir?
Dört tür burs vardır: "Kapsamlı Burs", "Destek Bursu", "Üstün Başarı Bursu" ve "Yetenek Bursu." Bütün burslar karşılıksızdır.

ÖSS Kılavuzu'nda "burslu" olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek, ÖSYM tarafından bu programa yerleştirilen öğrenciler Kapsamlı Burs almaya hak kazanırlar. Kapsamlı Burslar
1. eğitim ücretini,
2. yurt ücretini (Ankara dışından gelen öğrenciler için iki kişilik odalarda),
3. 2008-2009 akademik yılında 275 YTL aylık katkı payını (öğrenci masraflarına katkı olarak, yılda dokuz ay boyunca), içerir. Kapsamlı Burslar öğrencilik süresi boyunca kesintisiz ve karşılıksızdır. Yabancı dil hazırlık programında geç irilebilecek süreyi de kapsayan bu burslar, not ortalaması veya sınıf-ders geçme gibi konulardan bağımsızdır.

Bilkent Üniversitesi 2008-2009 ders yılı ndan başlayarak öğrencilere "Destek Bursu" adında yeni bir tip burs olanağı sunacaktır. Kapsamlı burslar gibi Destek bursları da ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda her bölüm için ayrı bir kontenjanla belirtilecek, bu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler Destek Bursu kazanmış olacaktır. Bilkent Üniversitesi'nin Kapsamlı burs, Yetenek bursu ve Üstün Başarı bursu uygulamaları eskiden olduğu gibi devam edecektir.

Bilkent Üniversitesi'nin "Destek Burslu" olarak belirtilmiş programlarına yerleştirilen öğ rencilerden bütün eğitim süreleri boyunca eğitim ücretinde %50 indirim uygulanır. Destek Bursu, İngilizce Hazırlık Programında geçirilebilecek süre de dahil olmak üzere tüm öğrenim süresi için geçerlidir. Bilkent Üniversitesi, Destek Bursu'nun hiçbir şekilde kesilmeyeceğini, not ortalaması veya sınıf-ders geçme gibi konulardan etkilenmeyeceğini taahhüt etmektedir. Destek Bursu sahibi öğrenciler hak kazandıkları takdirde Üstün Başarı Bursu da alabilirler.

Her eğitim yılı sonunda, o yıl için eğitim programında belirtilen olağan ders yükünü alıp yıllık not ortalaması 4,00 üzerinden 3,50 veya daha yüksek olan ve kendi programındaki ücretli öğrenciler arasında ilk yüzde beşe girmeyi başaran öğ renciler, bir sonraki akademik yıl için Üstün Başarı Bursu'na hak kazanırlar. Üstün Başarı Bursu öğrencinin ilk yüzde beş içerisindeki sıralamasına bağlı olarak eğitim ücretinin tamamını veya bir bölümünü kapsar.

Üstün Başarı bursundan, hak kazanmaları durumunda, Destek bursu sahibi öğrenciler de yararlanabileceklerdir. Yıllık not ortalaması 4,00 üzerinden 3,50 veya üzeri olan ve kendi programındaki kapsamlı ve destek burslu öğrenciler arasında ilk yüzde üçe girmeyi başaran destek burslu öğrenciler, bir sonraki akademik yıl için Üstün Başarı Bursu'na hak kazanırlar.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bölümlerinin bu sınavlarda üstün yetenek gö steren öğrencilerine Yetenek Bursu verilir. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nce verilen Yetenek Burslarına ancak mali durumu yeterli olmayan öğrenciler hak kazanabilir. Yetenek Bursu yıllık eğitim ücretinin tamamını veya bir bölümünü kapsar. Yetenek Bursunun sürekliliği öğrencinin başarısına bağlıdır. Yetenek Bursları karşılıksızdır.

Burslu veya ücretli öğrenciler, başka bir burstan da yararlanabilir mi?
Evet. Burs durumunuza bakılmaksızın, başka kaynaklardan ek maddi destek almanıza üniversite açısından bir engel yoktur.

Burslu ve ücretli öğrenciler aynı eğitimi mi alıyor?
Hem burslu hem de ücretli öğrenci alan bölümlerdeki tüm öğrenciler aynı öğretim elemanları tarafından, aynı laboratuvarlar ve dersliklerde verilen aynı eğitim programlarını almaktadır. Ayrıca, dersi veren öğretim elemanı kimin burslu veya kimin ücretli olduğunu bilmez.

Burslu ve ücretli öğrencilerin bir arada eğitim görmeleri sorun olmuyor mu?
Bir öğrencinin burs durumu, öğrenci ile üniversite arasında sadece dönem başlarında kayıt sırasında gündeme gelen özel bir konudur. Bunun dışında bir öğrencinin burs durumu, öğrencilerce veya öğretim elemanlarınca özellikle bilinen ya da dikkat edilen bir konu değildir. Burslu ya da ücretli fark etmeksizin tüm öğrenciler aynı eğitim programlarında, aynı öğretim elemanlarıyla, aynı derslik, stüdyo ve laboratuvarlarda bir arada eğitim görmektedir. Bütün Bilkent Üniversitesi öğrencileri aynı sosyal olanaklardan yararlanmaktadır. Arkadaş grupları burslu veya ücretli olarak değil, ortak zevklere ve ilgi alanlarına g? ?re oluşmaktadır. Ayrıca, bir öğrencinin ÖSS'de gösterdiği başarı düzeyinin üniversitedeki derslerde de benzer bir performans göstereceği anlamına gelmediği a? ?ıkça görülmektedir. Örneğin, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm? ?'nden birincilik ve ikincilikle mezun olan öğrenciler, Bilkent Üniversitesi'ne girerken ü cretli olarak yerleştirilmiştir. Bilkent Üniversitesi'nin amacı, her öğrencinin kendi potansiyelini keşfedebileceği ve geliştirebileceği olanakları sunmaktı r.

Bir dersten veya sınıfta kalınırsa burs kesilir mi?
Hayır, kesilmez. Kapsamlı veya Destek bursu alan öğrencilerin bursları sınıfta kalsalar bile aynen devam eder. Burs ancak Bilkent Üniversitesi ile ilişiğiniz kesildiği zaman kesilir. Bu durum, yetenek ve üstün başarı bursları için farklıdır, bunun için ilgili bölümlere bakınız.

Burssuz olarak giren öğrencinin burs edinebilme olanağı nedir?
Öğrenciler üstün başarı bursundan faydalanabilir.

Yetenek sınavı ile girilen bölümlerde burs olanağı var mı?
Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nce verilen Yetenek Burslarına ancak mali durumu yeterli olmayan öğrenciler hak kazanabilir. Yetenek Bursu yıllık eğitim ü cretinin tamamını veya bir bölümünü kapsar. Ayrıca, Güzel Sanatlar, Tasar? ?m ve Mimarlık Fakültesi yetenek sınavlarında üstün başarı gösteren ö ğrencilere, başarılarının devamı şartı ile uzatılan birer yıllık öğrenim ücretini karşılayan eğitim bursu verilecektir. Başarılı olmak kavramı, sını fta kalmamak, genel not ortalamasının 2.0' nin altına düşmemesi ve önkoşullu zorunlu derslerden "F" notu alınmaması olarak tanımlanmıştır. Yetenek Bursları karşılıksızdır.

Burslu öğrenciler Yaz Okulu'ndan da burslu olarak yararlanabilir mi?
Evet. Yaz Okulu'ndan Kapsamlı Burslu öğrenciler ücretsiz, Destek burslu öğrenciler %50 indirimle yararlanırlar.

Başa Dö n

İngilizce Hazırlama Programı

İngilizce hazırlık programı var mı?
Bilkent Üniversitesi'ne kayıt yaptıran bütün öğrenciler İngilizce yeterlik sınavına girerler. İngilizcesi yetersiz olan öğrenciler, Üniversite'nin İngiliz Dili Meslek Yü ksekokulu'nda (İDMYO), İngilizce Hazırlama Programı'na devam ederler.

Bilkent Üniversitesi'nin İngilizce Hazırlama Programı Sınavı'nı ge? ?mek çok zor deniyor, doğru mu?
Bilkent Üniversitesi'nde öğretim dili İngilizce olduğundan öğrencilerin çok iyi düzeyde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Bu düzey lisans programı öğrencileri için TOEFL (CBT)'de toplam en az 213 ve Test of Written English kısmında en az 4, IELTS (akademik modül) 'de her bölümden en az 5, genel ortalamada en az 6.5 ve FCE'de geçer not düzeyine eşdeğerdir. Bu düzeyde İngilizce bilmeyen öğrenciler İngilizce Hazırlama Programı'nda düzeylerini geliş tirmek durumundadırlar.

Her yıl yeni kayıt yaptıran öğrenciler ya Bilkent Üniversitesi'nin İngilizce Yeterlik Sınavı'nı başararak ya da TOEFL, IELTS (akademik modül), FCE gibi sınav belgeleri getirerek İngilizce Hazırlama Program? ?'ndan muaf olmaktadırlar. İngilizce Hazırlama Programı'na devam eden lisans öğ rencilerinin %90'ı İngilizce Hazırlama Programı'nı başarıyla tamamlamaktadı r.

İngilizce Hazırlama Programı'ndan muafiyet sağlayan sınavlar ve ge? ?me kriterleri nelerdir?
Ayrıntılı bilgiyi http://www.bilkent.edu.tr/~busel/muaf.htm adresinden edinebilirsiniz.

İngilizce Yeterlik Sınavı öncesinde bir kurs var mı? Bu sınavın içeriği nasıl olmaktadır?
Üniversitemizin İngilizce Yeterlik Sınavı için düzenlediği bir kurs programı yoktur. 1. Aşama Sınavı soru ö rneklerinin yer aldığı kılavuz (PDF), kayıtlar sırasında İDMYO masası yetkilileri tarafından öğrencilere verilmektedir.

2. İkinci Aşama Sınav sorularından derlenen 2. Aşama Sınav soru kitabı How To Cope (Revised Edition) ve CD'leri Bilkent Üniversitesi Rektörlük Binası Muhasebe Müdürlüğü'nden ve İDMYO Doğu Kampüs Kütüphanesi Bilgisayar Laboratuvar'ından temin edilebilir (Kitap satışı kayıt alanındaki İDMYO yetkilileri tarafından yapılmaktadı r).

İngilizce Hazırlama Programı'nı eğitim süresi kaç yıldır?
İngilizce Hazırlama Programı'nda eğitim süresi başlangıç düzeyine gö re farklılık göstermekte ve bir yarıyıl ile iki akademik yıl arasında değiş mektedir.

İngilizce Hazırlama Programı'nda öğrenciler seviyelere nasıl yerleştiriliyor?
Öğrenciler, iki aşamalı olarak yapılan sınav sonuçlarına göre seviyelere yerleştirilirler. 1. Aşama Sınavı'na giren öğrenciler bu sınavdaki performanslarına göre, 1. ve 2. Aşama Sınavı'na giren öğrenciler her iki sı navdaki performanslarına göre değerlendirilirler.

İngilizce Yeterlik Sınav? ?'nın 1. aşamasına girilip 2. aşamasına girilmezse ne olur?
2. Aşama Sı navı'na girmeyen öğrenciler, 1. Aşama Sınavı performanslarına göre bir dü zeye yerleştirilirler.

1. Aşama ve 2. Aşama sınav sonuçlarını nereden öğrenilebilir?
Sınav sonuçlarını internet adresinden öğ renebilirsiniz.

İngilizce Hazırlama Programı'nda bir yıllık kitap gideri ne kadardır?
Öğrencilerimizin İngilizce Hazırlama Programı eğitimi süresince okuyacağı kitaplar, hangi düzeyden eğitimine başlayacağına bağlı olarak değişmektedir. Öğrencinin, eğitim göreceği bir düzey için kitap ücreti ortalama 75 -150 YTL arasında değişmektedir.

Burslu bir öğrencinin İngilizce Hazı rlama Programı'nda kur tekrarı yapması nedeniyle bursu kesilir mi?
Kapsamli veya Destek burslu olarak yerleştirilen bir öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilmediği sü rece bursu kesilmez. Ancak derslere devam etmeyen öğrencinin durumu bölümüne bildirilir.

İngilizce Hazırlama Programı'nda öğrenime ara vermek istenirse şartlar nelerdir? Kaç dönem izin alınabilir? Ara verilirse yıllık öğrenim ücreti geri ödeniyor mu?
İngilizce Hazırlama Programı'nda haklı ve geçerli nedenlerle (sağlık problemi, yurt dışında olmak ya da önemli ailevi ve maddi problemler) iki dönem ya da toplam bir akademik yıl izin alınabilir.

Sağlık problemi olan öğrencilerin izin başvurusunda bulunurken sağlık durumlarını belgeleyen, Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi tarafından onaylanmış devlet hastanesi heyet raporlarını,

Yurtdışına gidecek olan ya da yurtdışında bulunan öğrencilerin yurtdışında eğitim aldıklarını gösteren kabul belgelerini,

Önemli ailevi veya maddi problemi olan öğrencilerin durumlarını belgeleyen dökümanları, eğitim ücretini yatırdıklarına dair makbuz ve Öğrenci İşleri Müdürlüğü'nden alacakları kayıt dondurma formu ile birlikte Merkezi Evrak M? ?dürlüğü'ne teslim etmeleri gerekmektedir.

İzin başvuruları İDMYO Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir. İzin başvuruları değerlendirildikten sonra sonuçlar başvuruda bulunan öğrencilerin adreslerine postalanır. Öğrenciler izin sü releri bitiminde İDMYO Yönetim Kurulu'nun belirlediği tarihte Duzey Belirleme Sınav? ?'na girerler. Düzey Belirleme Sınavı sonucunda yeterlik gösterilmesi durumunda en yakın tarihteki İngilizce Yeterlik Sınavı'na (COPE) girmeye hak kazanırlar. Düzey Belirleme Sınavı sonucunda veya İngilizce Yeterlik Sınavı'nda (COPE) yeterlik g? ?sterilememesi durumunda ise öğrenciler belirlenen düzeyden İngilizce Hazırlama Programı'nda eğitimlerine devam ederler. Öğrencilerin İngilizce Hazırlama Program? ?'nda, kalan eğitim sürelerinin, tamamlamaları gereken tüm düzeyleri okumak için yeterli olması gerekmektedir.

Sağlık problemlerini Sağlık Merkezi taraf? ?ndan onaylanmış devlet hastanesi heyet raporuyla belgeleyen öğrencilerin izin sü releri bitiminde İngilizce Hazırlama Programı'nda eğitimlerine devam edebilmeleri için, eğitime devam etmelerinde bir sakınca olmadığına dair yine aynı hastaneden al? ?nmış heyet raporu almaları, Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi'nde onaylatmaları ve İDMYO'ya teslim etmeleri gerekmektedir.

Başvurusu kabul edilen öğrencilerin yatırmış oldukları dönem ücretinin yarısı iade edilir.

İngilizce Hazırlama Programı'nda derslere devam zorunluluğu var mı?
Öğrencilerin, İngilizce eğitimlerini etkin bir şekilde sürdürüp tamamlayabilmeleri için derslere düzenli olarak devam etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle öğrencilerin derslerin %90'ına devam zorunluluğu bulunmaktadır.

Öğ rencilerin, her kurs için açıklanan devamsızlık limitini acil sağlık problemlerinde, derslere devamını engelleyen acil durumlarda ya da, üniversitelerarası/ulusal mü sabaka ya da etkinliklerde görev aldıkları dönemde kullanılmaları gerekmektedir.

Başa Dön

------------------------------------------------------------------- -------------

Öğrenim Süresinde

Öğrenime ara vermek istenirse ş artlar neler? Kaç dönem izin alınabilir? Ara verilirse yıllık öğrenim ücreti geri ö deniyor mu?
Öğrencilere geçerli ve haklı nedenlerle bir defada en çok iki yarı yıl, öğrencilik sürelerinde ise en çok toplam dört yarıyıl izin verilebilir. İzinli ge? ?en süreler öğretim sürelerine katılmaz. İzin almak isteyen öğrenciler baş vurularını tüm belgeleri ile birlikte dönem başında en geç ders ekleme sü resinin son gününe kadar ilgili Dekanlık veya Müdürlüğe yapmak zorundadırlar ve başvuru yaptıkları takdirde dönem ücretinin yarısı iade edilir.

Bilkent'te ders yükünün ağır olduğu söyleniyor, bu doğru mu?
Uluslararası standartlarda bir eğitim kalitesi sağlayan Bilkent Üniversitesi'nin ders programı da bu çerçevede oluşur ve bu nedenle akademik personelimiz de öğ rencilerinden gereken çalışmayı bekler.

Üniversiteden başarısı zlık nedeni ile hangi şartlarda ilişki kesilir?
Öğrencilere, eğitim süreleri boyunca yarıyıl tekrarı hakkı iki kez verilir. Üçüncü kez yarıyıl tekrar etme durumuna düşenler ile aynı yarıyılı bir kereden fazla tekrar etme durumuna dü şenlerin Üniversite ile ilişiği kesilir. Ayrıca, YÖK Kanunu'nun belirlediği azami süre içinde (Hazırlama programı hariç, 4 yıllık bölümler için 14 dönem, 2 yıll? ?k bölümler için 8 dönem) öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerin de Üniversite ile ilişiği kesilir.

Kampusta bilgisayar/Internet olanakları nelerdir? Bilkent Üniversitesi öğrencisi olarak e-posta adresimiz olabiliyor mu?
Kesin kayıtlar sı rasında her öğrenciye elektronik-posta hesabı verilmektedir. Günün 24 saati Internet'e gerek laboratuvarlardan gerekse kendi bilgisayarı ile yurt odasından eriş ebilmektedir. Bilkent Üniversitesi'nin kendi kullanımı için doğrudan ABD'ye bağlı bir uydu Internet hattı yanısıra biri yurt içi ulusal akademik ağa ve Avrupa ü lkelerinin üniversitelerini içine alan GEANT ağına bağlantı sağlayan ve diğeri yurtiçi ticari ağ bağlantısını sağlayan toplam üç ayrı İnternet hattı vard? ?r.

Lisans öğretimi boyunca araştırma yapmaya fırsat bulacak mıyı z?
Öğrencileri araştırmaya teşvik etmek Bilkent Üniversitesinin eğitim felsefesinde önemli bir yer tutar. Öğrenciler, konuları ile ilgili temel bilgileri derinlemesine öğrendikten sonra uluslararası dergilerde yayınlanabilir seviyede bilimsel araştırma yapabilirler. Örneğin, yalnızca bu yıl dört öğrencilerimizin makaleleri uluslararası saygın dergilerde yayınlanmıştır. Bilindiği gibi Bilkent Üniversitesi öğretim ü yesi başına uluslararası düzeyde bilimsel yayın sayısı bakımından ü lkemizin en başta gelen üniversitesidir.

Başa Dön

Yaz Okulu ne gibi olanaklar sunmaktadır?
Öğrencilerimiz her yaz döneminde Bilkent Yaz Okulu programı kapsamında açılan derslerden başarılı olamadıkları dersleri tekrar alabilirler. Ayrıca, öğrenciler herhangi bir dersten kalmamış olsalar bile ü niversitedeki sürelerini daha etkili değerlendirmek isterlerse yaz okulunda açılan dersler çerçevesinde istedikleri dersleri de alabilirler.

Öğrencilerin üniversite içinde çalışıp para kazanma olanakları var mı?
Eğitim ücretini ödeme güç lüğü içinde olduğu belirlenen öğrenciler, "Öğrenci Destek ve Çalışma Programı" içerisinde çalışarak, bütçelerine katkıda bulunabilirler. Programdan yararlanmak isteyen öğrencilerin başvuruları, "Öğrenci Çalışma Programı Ofisi"ne yapılır. Programdan istifade edecek olan öğrencilerin çalışma süresi ayda en çok 40 saattir. Bir yarıyılda ise toplam çalışma süresi 125 saati geç emez. Öğrencilerimizin görev aldıkları birimlerden örnekler: Akademik Birimlerde - Ö ğrenci Asistanlık, Bilgisayar Merkezi, İletişim Birimi, Kafeteryalar İşletmesi Müdü rlüğü, Kütüphane, Muhasebe, Sağlık Merkezi ve Spor Merkezi.

Yurt dışı üniversitelerdeki değişim ("exchange") programlarına kimler başvurabilir?
Not ortalaması 4.00 üzerinden en az 3.00, TOEFL 550 ve daha üzeri olan tüm 2. sınıf öğrencileri başvurabilir. Kontenjan ve üniversitelerle yapılan anlaşmalar doğrultusunda bu öğrencilerin değişim programlarına katılımları gerçekleş tirilir. Halen birçok yurt dışı üniversite ile değişim programları devam etmektedir.

Üniversite içinde bölümlerarası geçiş olanağı var mı?
Üniversite içi bölümlerarası geçişler, Üniversite Senatosu ve Yönetim Kurulunun belirlediği "Üniversite içi bölümlerarası geçiş" esasına göre yapı lır.

Başka bir üniversiteden Bilkent Üniversitesi'ne yatay geçiş olanağ ı var mı?
Yatay geçişle öğrenci kabullerimiz YÖK'ün yönetmeliklerinde belirtilen esaslara göre olmaktadır. Yatay geçiş en erken 2. sınıfta yapılabilir. ? ?ncelikle dikkat etmeniz gereken husus, Üniversitenin YÖK tarafından denkliğinin kabul edilmiş olmasıdır. Eğer yatay geçiş yapmak istiyorsanız, Bilkent internet sayfalarında yatay geçiş yapmayı düşündüğünüz bölümlerimizin mü fredat programlarını inceleyip ilgili bölümlerin yetkili kişileriyle görüşmeniz ve oradaki derslerin içeriğine uyan dersleri iyi notlarla tamamlamaya çalışmanız ö nerilir. Ayrıca, yatay geçiş başvuruları da kontenjanımızın çok üstünde olmaktadır. Bu bakımdan, adaylar çeşitli kriterlere göre sıralanıp seçim yapı ldığından yatay geçiş isteklerinin tümünün karşılanmasına olanak yoktur. Daha ayrıntılı bilgi.

Burslu olarak yatay geçiş olanağı var mı?
Yatay geçiş yolu ile gelen öğrencilere Bilkent Üniversitesi burs verememektedir. Ancak bu öğrenciler bir yıl okuduktan sonra gerekli şartları yerine getiriyorlarsa, başarı bursuna aday olabilirler.

Daha önce bir başka ü niversitede öğrenim görürken aldığım dersleri Bilkent Üniversitesi'ndeki programımda saydırabilir miyim?
Saydırabilirsiniz. Ancak, hangi derslerden muaf tutulacağınız ilgili Fakülte veya Yüksekokul Yönetim Kurulu'nun kararına bağ lıdır. Derslerin uygunluğu ve benzerliği, ders tanımlarının, okutulan kitapların, vs. bölüm tarafından değerlendirimesi sonucu karara bağlanır.

Başa Dön

Yurtlar

Yurt olanakları nelerdir?
Birbirinden farklı özelliklere sahip 25 binadan oluşan yurtlarımız, eğitim amacı ile üniversitemizi tercih eden yaklaşık 4,000 yerli ve yabancı öğrenciye eğitimleri süresince huzurlu, güvenli, rahat, eğlenceli, sıcak ve hijyenik bir ortam sunmaktadır.

Merkez ve Doğu kampuslarım? ?zda yer alan, özel ve standart yurtlarımızda öğrencilerimize farklı fiyat kategorilerinde, tek, çift, üç ve dört kişilik odalar ve suite oda alternatifleri sunulmaktadır.

Öğrencilerimizin yurt yaşamlarını kolaylaştırmak ve rahatlarını sağlamak amacıyla odalarda karyola veya ranza, elbise dolabı, çalı şma masası, kitaplık gibi temel mobilyalar ile birlikte telefon cihazı ve hattı, merkezi sistem TV yayını (15 - 77. ve 78. yurtlar hariç) ve 100 Megabitlik UTP bağlantılı kablolu, akademik amaçlı sınırsız kullanımlı internet ağ erişimi standart olarak bulunmaktadır.

Yurtlarımızda mutfaklar, çamaşırhane, ütü, TV, çalışma, oyun ve ziyaretçi odaları öğrencilerimizin ortak kullanımlarına sunulmaktadır. Merkezi sistem ile ısınan yurtlarımızda 24 saat kesintisiz sıcak su olup; ortak alanlardaki banyo ve tuvalet sayıları, öğrenci ihtiyacına fazlası ile cevap verecek şekilde planlanmıştır.

Yurtlar bölgelerinde park ve bahçeler, açık / kapalı spor alan ve kompleksleri, yiyecek ve içecek ihtiyaçları nın karşılanabileceği merkezler ve otopark alanları bulunmaktadır.

Yurtlarımızda dört, üç, iki ve bir kişilik odalar bulunmaktadır. Özel banyo/WC'li, ve paylaşılan mutfaklı tek kişilik odaları olan özel yurdumuz bulunmaktadır. Yurtlarımızda 4000 kişilik toplam konaklama kapasitesi vardır. Yurtlarda okuma ve oturma odaları, TV salonları, satranç, masa tenisi ve bilardo odaları, mini mutfaklar, çamaşır ve kurutma makinalı çamaşır odaları bulunmaktadır. Yurtlarımızda öğrencilerimiz 24 saat sıcak sudan yararlanabilirler. Bunlara ek olarak bay ve bayan kuaförleri, kuru temizleme ve kafeterya işletmeleri vardır. Temizlik ve hijyen yurtlarımızın titizlikle korunan özelliklerinin başında gelmektedir. Yurtların tüm kullanım alanları özel temizlik elemanlarınca temizlenmektedir. Ayrıca, yurtlarımızda sigara içilen ve içilmeyen alanlar bulunmaktadır.

Yıllık yurt ücreti ne kadar?
Detaylı yurt ücret bilgileri

Bilkent Üniversitesi'ne yerleştirildim. Ankara dışında yaşadı ğım için yurtlarınızda kalmayı düşünüyorum. Kayıt yaptırdıktan sonra yurtlarda ne zaman kalmaya başlayabilirim?
Ankara dışında yaşayan ve Üniversitemize yeni kayıt yaptıran öğrencilerimize, Yurt kesin kayıtlarını da yaptıkları takdirde Yurtlarımızda hemen yer verilebilmektedir.

Yurtlarda telefon ve Internet bağlantıları var mı?
Her yurt odasında dahili hat ve ayr? ?ca öğrencilerin ücretini ödemek kaydıyla yararlanabilecekleri şehirlerarası bağ lantısı olan telefonlar vardır. Odalar fiber optik kampus bilgisayar ağına modemsiz ve yüksek hızda bağlıdır. Bu ağ aracılığı ile öğrenciler Internet olanaklarından sınırsızca yararlanmaktadırlar.

Başa Dö n

Yurttan ayrıldığımda ödediğim ücret geri verilir mi?
Yurttan ayrılma halinde, yurt ücretinin: eğitimin başladığı tarihten ikinci hafta sonuna kadar %75i, dördüncü hafta sonuna kadar %50si, geri verilir. Dördüncü haftadan sonra ayrılanlara herhangi bir iade yapılmaz.

Annem, babam, kardeşim veya arkadaşım odada kalabilir mi?
Yurtlarda kalan öğrenciler yatılı olarak kimseyi odalarında barındıramazlar. Ancak 77. kız ve 78. erkek yurtlarında bulunan misafir odalarında yerimiz müsait olduğu takdirde yurtta kalan öğrencilerimizin birinci dereceden yakınları günlük ücret ödemek koşulu ile kalabilirler.

Sağlık sorunum olduğunda üniversitede başvurabileceğim bir yer var mı?
Resmi tatiller dahil 24 saat hizmetin verildiği, çeşitli tıbbi analizlerin yapılabildiği modern cihazlarla donanımlı laboratuvarların bulunduğu üniversite sağlık merkezlerinden birine gidebilirsiniz. Öğrencilerin tıbbi gereksinimleri, belli esaslar çerçevesinde, öğrenci Sağlık Yardımlaşma Fonu kapsamında karşılan? ?r. Merkez Kampus Sağlık Merkezi'nde diş, göz, cilt, kadın hastalıkları, psikiyatri ve ortopedi, ultrason, röntgen ünitelerinde randevu sistemi ile hizmet verilmektedir. Ayrıca, acil durumlarda kullanılmak üzere üniversitenin 3 adet ambulansı bulunmaktadır.

Başa Dön

------------------------------------------------- -------------------------------

Mezuniyet ve Sonrası

Mezun olacak öğ rencilerin iş bulmasına yardımcı oluyor musunuz?
Bilkent Üniversitesi Kariyer Yönlendirme ve İşe Yerleştirme Merkezi mezun adaylarına mezuniyet sonrası kiş isel başarıyı yakalamalarına ve toplumsal verime katkıda bulunmalarına yö nelik alt yapıyı oluşturmak amacıyla, şirketlerle doğrudan bağlantı kurarak mezunların, Bilkent Üniversitesi'nde aldıkları eğitim ve öğretim donanımlarına uygun işlere yerleşmelerine yardımcı olmaktır. Sunulan hizmetler şunlardır: Firma tanıtım toplantıları, kariyer fuarı, mülakat programları, seminerler, ö zgeçmiş hazırlamada yardım, özgeçmiş kitapçıkları hazırlama, öğ rencilere iş başvuru formu doldurturup, bunları yıl boyunca kuruluşlardan gelen eleman taleplerine yönlendirme, 1000 firmanın bilgilerinin bulunduğu arşivin kullanı labilmesi, eleman talebinde bulunan kuruluşlarla irtibatı sağlamak, yaz çalışmaları ve staj olanakları, kamu kurum ve kuruluşları tanıtım toplantıları/eğitim programları.

Mezunlarınızın iş olanakları nelerdir?
İş hayatına atılan mezunlarımız bütün bankalarda, büyük holdinglerde, kamu kuruluşlarında ve Türkiye'deki belli başlı, sektöründe önde gelen ulusal ve uluslararası kuruluşlarda cazip olanaklarla görev almışlardır.

Başa Dön

Mezunlarınız yurt dışında hangi ü niversitelerdeler?
Mezunlarımızın halen eğitim gördüğü veya yüksek lisans ve doktora dereceleri aldıkları saygın yurt dışı üniversitelerin bazı ları şunlardır: Academy of Art College, American Univ., Art Institute of Chicago, Boston Univ., Brandeis Univ., Brown Univ., California Institute of Technology, Carnegie-Mellon Univ., Case Western Univ., Columbia Univ., Cornell Univ., Domus Academy, Duke Univ., Emerson College, George Washington Univ., Georgia Institute of Technology, Harvard Univ., Johns Hopkins Univ., Johnson & Wale Univ., Lancester Univ., Liecester Univ., London City Univ., McGill Univ., MIT, Monash Univ., New Hampshire Univ., New York Univ., North Carolina State Univ., North East Univ., Oxford Univ., Pace Univ., Pratt Institute, Princeton Univ., Purdue Univ., Rhode Island School of Design, Rice Univ., Rutgers Univ., Sheffield Univ., Stanford Univ., Univ. of Balamand, Univ. of California - Berkeley, Univ. of California - Los Angeles, Univ. of Chicago, Univ. of East Anglia Norwich, Univ. of Florida, Univ. of Greenwich, Univ. of Grenoble, Univ. of Illinois, Univ. of Leeds, Univ. of Maryland, Univ. of Pennsylvania, Univ. of Pittsburg, Univ. of Reading, Univ. of San Diego, Univ. of Wisconsin, Virginia Tech., Yale Univ.

Meslek yüksekokulu mezunları yurt içinde 4 yıllık bölü mlerde lisans eğitimine devam edebilirler mi?
Bazı meslek yüksekokulu programlarından mezun olanlar, Açıköğretim Fakültesi'nin ilgili bölümlerine sı navsız ve doğrudan geçiş yaparak eğitimlerini 3. sınıftan başlayarak sürdü rebilmektedirler. Diğer 4 yıllık lisans programlarına geçiş ise ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı ile mümkündür.

Dikey Geçiş Sınavı nedir?
Yurtiçinde 4 yıllık bir lisans programına (Açıköğretim programları hariç) devam etmek isteyen meslek yüksekokulları mezunları ÖSYM tarafından verilen Dikey Geçiş Sınavı'na girmek zorundadır. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yılda bir kez yapılan, sayısal ve sözel bölümlerden oluşan bir yetenek sınavıdır. DGS puanını, adayların bu sınavda aldıkları sözel ve sayısal standart puanların yanısıra, önlisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamaları ve önlisans programına yerleştirildikleri ÖSS puanları da etkilemektedir. Lisans programlarına yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından bilgisayarla yapılmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için ÖSYM'ye başvurmanız önerilir.

Meslek yüksekokulu mezunlarının yurtdışında eğitimlerini sürdürmeleri mümkün müdür?
Bilkent Üniversitesi'nin iki yıllık meslek yüksekokulu programlarında verilmekte olan eğ itimin niteliği ve eğitimin İngilizce olması sayesinde mezunlar, yurtdışındaki çeş itli üniversitelerin 4 yıllık programlarına kabul edilmişlerdir. Ayrıca bazı meslek yüksekokulu bölümleri için City University of New York ile yapılan anlaşma ile bu üniversiteye geçiş yapmaları mümkündür.

Bilkent Üniversitesi'nin 2 yıllık programlarından hangi lisans programlarına dikey geçiş yapı labilmektedir?
Hangi önlisans programlarından lisans programlarının hangilerine geçiş yapılabileceği, YÖK tarafından belirlenmiştir. Bilkent Üniversitesinde eğitim veren 2 yıllık programların herbirinin, hangi 4 yıllık programlara geçiş yapabileceğine ilişkin listeyi görebilirsiniz.

Başa Dö n

Üniversite Tanıtım Turları

Kampus gezilebilir mi?
İlgilenen adaylara, velilere ve öğretmenlere üniversitemizi tanıtmak amacıyla yıl boyunca tanıtım turları düzenlenmektedir. 2007 ÖSS Sınavının ardı ndan yaz dönemi tanıtım turları olacaktır. Ayrıntılı bilgi için

Başa Dön

---------------------------------------------------------- ----------------------

Bölüm Seçimi

Bu sene üniversite sı navına yeni girdim ve aldığım EA puanıyla üniversitenizin İşletme bölüm? ?ne girmek istiyordum. Ama puanım yetmiyor. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
İşletme Bölümümüze puanınızın yetmediğini düşünüyorsan? ?z;
- Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokuluna bağlı EA-1 puan türü ile öğrenci alan 4 yıllık İşletme Bilgi Yönetimi bölümünü,
- Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokuluna bağlı EA-1 puan türü ile öğrenci alan 4 yıllık Bankacılık ve Finans veya Muhasebe Bilgi Sistemleri bölümlerini,
- Bilgisayar Teknolojisi ve Büro Yönetimi Meslek Yüksekokuluna bağlı EA-1 puan türü ile öğrenci alan 2 yıllık Ticaret ve Yönetim bölümü'nü ya da Muhasebe Bölümü'nü düşünebilirsiniz.

2007 ÖSYS Taban-Tavan Puanları ve Başarı Sıralaması 4 yıllık - 2 yıllık

Bilgisayar konusuyla ilgili bir bölümde eğitim almak istiyorum. Acaba tercihlerimi belirlerken bana yardımcı olabilmeniz açısından üniversitenizin ilgili bölümlerini öğrenebilir miyim?
SAY-2 puan türü ile:
Mühendislik Fakültesi - Bilgisayar Mü hendisliği - 4 yıllık;

SAY-1 puan türü ile:
Eğitim Fakültesi - Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği - 5 yıllık;
Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu - Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri - 4 yıllı k;
Bilgisayar Teknolojisi ve Büro Yönetimi Meslek Yüksekokulu - Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama - 2 yıllık;

Meslek Lisesi mezunuyum. Yalnızca sınavsız geçiş yapabileceğim önlisans programlarını mı tercih edebilirim?
Eger ÖSS sınavına girdiyseniz aldığınız puana göre istediğ iniz herhangi bir programı, ilgili puan türüne göre yerleştirilmek üzere tercih yapabilirsiniz.İlgili alanlardaki meslek lisesi mezunları kimi 4-yıllık programlara yerleş tirilirken AOBP'ları daha yüksek bir katsayı ile çarpılmaktadır ve bu programlara SAY-1, EA-1, SÖZ-1 puan türüyle yerleşebilmektedir. İlgili alanlardaki 2 yıllık Meslek Yüksekokulu programlarına ise sınavsız geçiş hakkına sahiptir. Yerleştirilmeyi dilediğiniz programlara ilişkin puan koşulları için ÖSYM Kılavuzunu incelemenizi öneririz.

Meslek lisesi mezunları ÖSS'ye girmiş olmakla sı navsız geçiş haklarını yitirmiş olur mu?
Hayır. Meslek lisesi mezunları, alanları dışında bir 2 yıllık meslek yüksekokulu veya 4 yıllık lisans programına girebilmek için ÖSS'ye girmek ve 160 puan barajını aşmak zorundadırlar. Ancak, ilgili alanda sınavsız geçiş hakları her zaman saklıdır.

Meslek lisesi mezunuyum. ÖSS'ye girdim ancak 160 puan barajını aş amadım. Ne yapabilirim?
ÖSS kılavuzunda belirtilen, mezunu olduğunuz alan/kol ile ilgili 2 yıllık meslek yüksekokulu programlarına sınavsız geçiş için ba? ?vurabilirsiniz.

Genel Lise mezunuyum. İlgi duyduğum alanda 2 yıllık bir programı tercih edebilir miyim?
İlgili puan türünde ham ÖSS puanı 160 veya ? ?zeri olan genel lise mezunları, 2 yıllık meslek yüksekokulu programları için tercih kullanabilirler.

Meslek Yüksekokulu programlarında sınavsız geçiş yapanlar ile ÖSS puanıyla yerleşenler arasında eğitim-öğretim koşulları yön? ?nden fark var mıdır?
Hayır. Bilkent Üniversitesi'nde eğitim-öğretim ücrete tabidir. Eğitim-öğretim ücreti, bölümüne ya da sınıfına bakılmaksızın meslek lisesi mezunu veya genel lise mezunu için aynıdır. Bu bakımdan sınavsız geçiş, herhangi bir ayrıcalık getirmemektedir.

Ek yerleştirme ile ü niversitenize girebilir miyim?
Yükseköğretim programlarının ÖSYS sonuçlar? ?na göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapı lmaktadır. ÖSYM'nin yayınlayacağı ek yerleştirme kılavuzu esaslarına göre Genel Yerleştirme sırasında Açıköğretim programları dışında hiçbir programa yerleştirilmemiş öğrenciler ek yerleştirme için başvurabilir.

Ek yerleştirme sonuçları Kasım'da belli oluyor. Bu arada derslerin başlamış olması, ek yerleştirme ile gelen öğrenciler için bir sorun yaratmakta mıdır?
Bilkent Üniversitesi İngilizce Hazırlama Programı'na devam edecek öğrenciler, düzeylerine denk gelen kurlara yerleştirilerek herhangi bir zaman kaybı olmadan öğ renimlerine devam etmektedir.

İngilizce Hazırlama Programı'nı atlayarak bölümlerine başlamaya hak kazanan öğrencilerin sayısına göre bölümlerine intibakları için gerekli önlemler alınmaktadır.

Başa Dö n

2008 - ÖSS

Eski sistemde adaylar, tercihleri arasında puan türleri farklı yü kseköğretim programlarına birlikte yer verebiliyordu. Bu durum yeni sistemde de mü mkün olabilecek mi?
Teorik olarak evet. Eski sistemde tüm testler ortak olduğu iç in adaylar tercihleri arasında, kendi alanlarında yer alan, fakat puan türleri farklı olan (örneğin mühendislik ve işletme) programlara birlikte yer verebiliyordu. Yeni sistemde de adaylar tercihleri arasında puan türü SÖZ-1, EA-1 ve SAY-1 olan programlara birlikte yer verebilirler; ancak tercihleri arasında SÖZ-2, EA-2 ve SAY-2 puan türlerinden ikisi ile ö ğrenci alan programlara yer veren adayların sınavda aynı sürede altı yerine yedi teste cevap vermesi gerekecektir. Bu da adayların kazanma şansını olumsuz yö nde etkileyecektir. Bu nedenle adayların ilk üç puan türüyle öğrenci alan programları birlikte tercih etmeleri bir sorun yaratmayacaktır; ancak ikinci puan tü rlerinden birini seçmek ve sınavda ortak testlere ek olarak sadece seçtiği ikinci puan türü için gerekli iki testi yanıtlamak adayın lehine olacaktır.

SÖZ-2, EA-2 ve SAY-2 puanları hangi yükseköğretim programlarına girişte kullanılacak?
Genelde yükseköğretim lisans programlarına yerleştirmede SÖZ-2, EA-2, SAY-2 ve DİL puanları, yükseköğretim lisans programlarına, mesleki ve teknik ortaöğ retim kurumu çıkışlı adayların yerleştirilmesinde ek puan uygulanan bölü mler için SÖZ-1, EA-1 ve SAY-1 puanları kullanılacaktır.

Sayısalcı bir öğrenciyim. İşletme bölümünü tercih edebilir miyim?
Adayın "sayı salcı" ifadesiyle ortaöğretim kurumunun Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik ve Tabii Bilimler alanlarından mezun olduğu düşünülmüştür. Bilkent Üniversitesi İş letme Bölümü EA-2 puan ile öğrenci kabul edecektir. Bu durumda adayın 195 dakikalık sürede 7 testi, yani 210 soruyu yanıtlamış olması ve SAY-2 puanı nın yanında EA-2 puanının da en az 185 olması gerekmektedir. (Eğer aday s? ?nava girmeden de İşletme Bölümü'nde okumaya karar vermiş ise sadece EA-2 puanının oluşacağı şekilde testleri çözmüş de olabilir. Bu durumda yeni testi çözmesi gerekmez.)
Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik ve Tabii Bilimler alanlarından mezun olan adayların, EA-2 puan türüyle öğrenci kabul eden İş letme Bölümü'ne yerleştirmede ortak alanda olduğu için Y-ÖSS puanları ilgili AOBP'leri 0,8 katsayısı çarpılarak hesaplanacaktır.

Lisede alanı Türkçe-Matematik olan bir öğrenciyim. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü'ne girebilir miyim?
Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü SAY-1 puan türüne göre öğrenci kabul edecektir. ÖSS'de ilk 4 testi yanıtlayan adayın SAY-1 puanı oluşacaktır. Yerleş tirmede kullanılacak puan ortak alanda olduğu için Y-ÖSS puanlarına ilgili AOBP'leri 0,8 katsayısı çarpılarak hesaplanacaktır.

Lisede alanı Tü rkçe-Matematik olan bir öğrenciyim. Sözelden 4 yıllık bir bölüme girebilir miyim?
Adayın "ÖSS'ye sözelden girmek" ifadesiyle SÖZ-2 puanıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek istediği düşünülmüştür. Bilkent Üniversitesi'nde SÖZ-2 puanıyla yerleşebileceğiniz tek bölüm Arkeoloji ve Sanat Tarihi programıdır. Bu durumda adayın 195 dakikalık sürede 7 testi, yani 210 soruyu yanıtlamış olması ve EA-2 puanının yanında SÖZ-2 puanının da en az 185 olması gerekmektedir. (Eğer aday sınava girmeden de sözel puan ile öğ renci kabul eden bir bölümde okumaya karar vermişse, sadece SÖZ-2 puanının oluşacağı şekilde testleri çözmüş de olabilir. Bu durumda yeni testi çözmesi gerekmez.) Türkçe-Matematik kolundan mezun olan adayların, SÖZ-2 puan türüyle öğrenci kabul eden Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'ne yerleştirmede ortak alan olmadığı için Y-ÖSS puanları ilgili AOBP'leri 0,8 katsayısından hesaplanmay? ?p 0,3 katsayısıyla çarpılıp hesaplanacaktır.

DİL puanım var. Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü'nde okuyabilir miyim?
Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü EA-1 puan türüne göre öğ renci kabul edecektir. ÖSS'de ilk 4 testi yanıtlayan adayın EA-1 puanı oluşacaktı r. Yerleştirmede kullanılacak puan ortak alanda olduğu için Y-ÖSS puanlarına ilgili AOBP'leri 0,8 katsayısı çarpılarak hesaplanacaktır.

Meslek Lisesi son sınıf öğrencisiyim. Üniversitelerin mühendislik programlarına gitmek istiyorum. Ne önerirsiniz?
Meslek Lisesi mezunlarına sağlanan birinci olanak, bitirdikleri programın devamı niteliğinde olan veya buna çok yakın programların uygulandığı meslek yüksekokullarına sınavsız geçiştir. Yalnızca bu olanaktan yararlanmak isteyen adayların ÖSS'ye girmeleri gerekmemektedir.

Meslek Lisesi mezunlarına sağlanan ikinci olanak, varsa kendi alanlarındaki (bitirdikleri programın devamı niteliğindeki) yükseköğretim lisans programlarına, ? ?SS puanlarına göre yerleştirilmektir. Bir mesleğe yönelik program uygulayan Meslek Lisesi mezunları, aynı alandaki yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilirken ortaöğretim başarı puanları (OBP) 0,8 katsayısı ile çarpılacak ve ayrıca ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının 0,08 ile çarpılmasından elde edilecek ek puanlar da katılacaktır. Bu olanaktan yararlanmak isteyen adayların Ö SS'ye girmeleri ve ÖSS'de ilk 4 testi yanıtlamaları yeterlidir.

Yukarıdaki olanaklara ek olarak Meslek Lisesi mezunları isterlerse, bitirdikleri programın devamı niteliğinde olmayan yükseköğretim lisans programlarını da tercih edebilirler. Ancak bu programlara yerleşebilmek için, sınavda ilk 4 teste ek olarak ilgili puan türünün hesaplanmasında kullanılan 2 testi daha yanıtlamaları gerekecektir. Ayrıca bu adayların, bu programlara yerleştirilmesinde ortaöğretim başarı puanları için kullanılacak katsayı 0,3 olacaktır.

Buna göre, soruyu soran ve meslek lisesi son sınıf öğrencisi olduğunu belirten adayın üniversitelerin mühendislik programlarına girmesi imkansız değildir; fakat oldukça güçtür. Mühendislik programlarına girmek isteyen Meslek Lisesi çıkışlı bir adayın öncelikle Ö SS'ye girmesi ve sınavda ilk 4 teste ek olarak Matematik-2 testi ile Fen Bilimleri-2 testini yanıtlaması ve elde edeceği ÖSS-SAY-2 puanının en az 185 olması gerekir. Adayın istediği mühendislik programlarına yerleşebilmesi ise yerleştirmede kullan? ?lan Y-ÖSS-SAY-2 puanının yeterli olup olmamasına bağlı olacaktır.

Bilkent Üniversitesi'nin hangi 4 yıllık programlarına girişte SÖZ-1, EA-1 ve SAY-1 puanları kullanılacak?
EA-1 ve SAY-1 puanları aşağıda sı ralanan yükseköğretim programlarına girişte kullanılacaktır:
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği SAY-1
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri SAY-1
Turizm ve Otel İşletmeciliği EA-1
İşletme Bilgi Yönetimi EA-1
Bankacılık ve Finans EA-1
Muhasebe Bilgi Sistemleri EA-1

Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlar:
Grafik Tasarım
İletişim ve Tasarım
Güzel Sanatlar
Müzik
Tiyatro nedir nasıl olur nerede nasıl gidilir