[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  

Yazar Mesaj   #14010  02-05-2009 11:27 GMT+2 saat  

moonlight

Admin

Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Facebook'ta Paylaş
HIDROELEKTRIK SANTRAL PROJESI

Türk hükümetleri onlarca yildir GAP (Güney Dogu Anadolu Projesini) yürütmektedir. Bu ,Güneydogu Anadolu Bölgesinin sulama ve alt yapisinda genis ölçekli iyilestirme öngören bir projedir.
Proje kapsaminda, Firat nehri üzerinde büyük rezervuarli hidrolektrik santrallar zinciri öngörülmüstür. Tesisler sadece eneji üretim amaçli olmayip ayni zamanda yaklasik Avusturya büyüklügündeki bir alanin sulanmasina hizmet edecektir. Büyük rezervuarli Keban, Karakaya ve Atatürk barajlari tamamlanmistir. Bu projelerden Atatürk Baraji, dünyanin en büyük hidroelektrik santrallarindan birisidir. Bu santrallarin kurulu gücü 5,440 MW’dir. Atatürk santralinin mansabindaki diger iki küçük santralin, Birecik ve Karkamis, kurulu gücü ise 852 MW’dir.

Firat’in su dengesi bütün Ortadogu Bölgesi için önemli bir politik konudur. Birecik her biri 112 MW gücündeki 6 ünitesi ile nehir tipi bir santraldir. Baraj gövdesi 62 m yüksekliginde ve 2,507 m uzunlugundadir. Rezervuar yüzey alani yaklasik 56 km2’dir. Yillik enerji üretimi 2,500 GWh’dir.

Türk hükümeti Birecik Barajinin “YID” modeli ile yapimina karar vermistir.

Birecik Hidroelektrik Santrali

HUZURİSTAN - Temiz Bilgi
2025-12-05 12:47
Fatal error : Shield protection activated, please retry in 101 seconds...
After this duration, you can refresh the current page to continue.
Last action was : Hammering