[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  

Yazar Mesaj   #13871  29-04-2009 16:20 GMT+2 saat  

moonlight

Admin

Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Facebook'ta Paylaş
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün ÇAlışma ve iş alanları

Yüksek Öğretim Kurulunun 05.05.1997 tarihli toplantısında alınan karar doğrultusunda Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü mezunlarına “Türkolog” unvanı verilmektedir. Bölüm mezunları tezsiz yüksek lisans (pedagojik formasyon) eğitimlerini tamamladıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okullarında, özel okullarda veya dershanelerde Türk Dili ve Edebiyatı / Türkçe öğretmeni olarak çalışabilmektedirler; ayrıca yurt içinde ve yurt dışında akademik kariyer yapma ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile ticarî ilişki içerisinde bulunan firmalarda görev alma imkânlarına da sahiptirler.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün Amaçları

Orta Asya başta olmak üzere geniş bir alana yayılmış olan Türk Cumhuriyetlerinin lehçelerinin, edebiyatlarının ve kültürlerinin öğretiminin yapılması; Türk dünyasından öğretim kurumlarıyla eğitimsel-kültürel anlaşmalar yapmak suretiyle bilimsel, edebî ve fikrî eserler kaleme alınması; Türkolojiye hâkim olarak Türklüğe hizmet etmeyi hedefleyen, alanında yetkin bilim adamları ve eğitimciler yetiştirilmesi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
İStanbul Üniversitesi
Edebiyat Fakültesi bünyesinde Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünün açılması için ilk girişimler Prof. Dr. Nuri Yüce’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı görevi sırasında başlamıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Akademik Kurulu 06.06.1995’te toplanmış ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün açılması kararı oy birliğiyle alınmıştır. Bu talep Bölüm Başkanlığınca 12.06.1995’te Dekanlığa arz edilmiştir.

Türk Dili ve Edebiyatı’nın bu müracaatı 08 Kasım 1995 tarihli Fakülte Kurulu’nda görüşülmüş, ancak teklif kabul edilmemiştir. Bununla birlikte, bu konuda bir komisyonun kurulması kararlaştırılmıştır.[1]

24 Şubat 1997’de başkanlığına Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün yeni başkanı Prof. Dr. Kâzım Yetiş’in getirildiği komisyon, çalışmalarını tamamlayarak raporunu Dekanlığa sunmuştur. Raporda Fakültemizde Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün açılmasının çok gerekli, hatta geç kalınmış bir faaliyet olduğu belirtilmiştir.

Komisyonun bu raporu doğrultusunda yapılan “Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün açılma teklifi Fakülte Kurulunda oy birliğiyle kabul edilmiştir. Karar Dekanlığın 11.12.1997 tarihli yazısıyla Rektörlüğe sunulmuş ve Yüksek Öğretim Kurulu’nun 12.02.1998 tarih ve 2868 sayılı yazısıyla Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün açılmasına izni verilmiştir.

17.02.2000 tarihinde bölüm başkanlığına getirilen Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya bu görevini 30.01.2007 yılına kadar sürdürmüştür. Bölüm Başkanı dışında hiçbir şeyi bulunmayan Bölümün başkanlığına 31.01.2007 tarihinde Prof. Dr. Muhammet Yelten atanmıştır.

HUZURİSTAN - Temiz Bilgi
2025-12-05 21:57
Fatal error : Shield protection activated, please retry in 55 seconds...
After this duration, you can refresh the current page to continue.
Last action was : Hammering