[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #20582  16-06-2010 14:09 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
Güney Afrika’da düzenlenen 2010 Dünya Kupası’nı ızdıraba çeviren ‘vuvuzela’nın Türkiye’de de satışları arttı. 5 TL’ye satılan ‘vuvuzela’ya büyük takımların amigoları karşı ama tartışılançalgının tribün kültürüne etkisini gelecek sezon göreceğiz...vuvuzella nedir nasıl çalınır tarihi ne işe yarar fotoğrafları resimleri

[img]http://i.milliyet.com.tr/GazeteHaberIciResim/2010/06/16/fft16_mf696324.Jpeg[/img]

Güney Afrika’nın yerel çalgısı olan ve çıkardığı ses nedeniyle futbolseverlerin kabusu olarak yasaklanması gündeme gelen vuvuzela Türkiye’de günde 1 adet satılırken, şimdilerde günlük satışlar 100 adete dayanıyor.
Vuvuzelayı Türkiye’ye getiren öyle büyük bir şirket değil. 2009 yılında yine Güney Afrika’da düzenlenen FIFA Konfederasyon Kupası sırasında vuvuzelayı keşfederek Türkiye’ye getiren 25 yaşındaki üniversite öğrencisi Murat Yaman ve Ali Naibi.

vuvuzela sesi dinle
http://www.dailymotion.com/video/xdns.....si-dunya_sport

Nisan ayında 5 bin adeti Türkiye’ye getirerek internet üzerinden satışa başladıklarını ifade eden Murat Yaman, “Başlangıçta günde 1 tane ancak satabiliyorduk. Fenerbahçe-Trabzonspor maçı sırasında vuvuzela daha çok tanındı. Maç günü 300’e yakın satış yaptık. Ama gerçek ilgiyi Dünya Kupası’yla yakaladık. Bugün 80’den fazla sattık. Toplu alım yapmak isteyenler de oluyor. Temmuza kadar elimizde ürün kalmayacağını tahmin ediyoruz” dedi. Ürünün fiyatının 5 TL olduğunu söyleyen Yaman, “Lig maçları bitmeden stat önünde de satış yapmıştık. Taraftar 5 TL’den fazlasını vermiyor. Zaten ederi de bu. Tüm Türkiye geneline gönderim yapıyoruz. Ancak en çok ilgi sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’den geliyor” diye konuştu.
Boyutları nedeniyle Türkiye’de stada girmesinde problemler yaşanacağını tahmin ettiklerini söyleyen Yaman şunları anlattı:
“Bu tip ürünlerin stadlara girişi güvenilik birimlerin aldıkları kararlar göre değişebiliyor. İl güvenlik kurumundan izin çıkarsa Türk takımlarına uygun renklerde ve bayraklı vuvuzelaları da Türkiye için yaptırmak istiyoruz. Bunun için takımlar gidip konuşmaya da hazırız.”

İngiltere’de de patlama
İngiltere’de bir süpermarkette maç başlamadan önceki son 12 saatte 22 bin vuvuzela satışı yapıldı. Amazon internet mağazası yetkilileri, İngiliz The Guardian gazetesine yaptıkları açıklamada, yerel çalgının satışlarının yüzde 1000 artışla birden fırladığını söyledi.



Amigolar karşı
Vuvuzela, Türkiye’deki tribün liderlerinden de destek görmedi. Üç büyük kulübün amigoları, vuvuzelayı asla tribünlerde çalmak istemediklerini, taraftarın sesinin yeterli nedeni olduğunu savundular. İşte görüşler:
ALEN MARKARYAN: (Beşiktaş tribün lideri): Biz vuvuzelayı tasvip etmiyoruz. Çünkü vuvuzela işin kolaycılık tarafıdır. Herkes iyi biliyor ki, Beşiktaş taraftarı kendi sesiyle yaptığı tezahüratlarla tanınır. Böyle bir taraftarın vuvuzelayı ihtiyacı yok. Zaten geçtiğimiz sezon bu çalgıyı bize getirmişlerdi. Ancak biz kabul etmedik. Dünya Kupası’nı da televizyonun sesini kısarak izliyoruz.
VEYSEL GİLEY (Galatasaray kongre üyesi-tribün lideri): Bu çalgının olmasını istemiyorum. Berbat ötesi bir şey. Televizyon izlerken bile adamı geriyor. Maçın seyredilmesi zulüm oluyor. Bu yüzden televizyon izlerken kısıyorum. Sürekli arı vızıltısı. Tribünleri gaza getirmez, inanılmaz iticilik sağlar.
KFY (Kill For You ya da Kalplerinde Fenerbahçe’yi yaşatanlar): Canlı tezahürat dururken, düdükle mi uğraşacağız. Vuvuzelanın ufaklarında zaten Türkiye’de var ve bazıları kullanıyor. Takımını sesi ile destekleyemeyenlerin tercihidir vuvuzela. Marşlarımız varken, neden ıslığa, çalgıya başvuralım. Bizim yüreğimiz takımımız Fenerbahçe için 120 desibel değil 200 desibel bile ses çıkarır.
AHMET AYTAÇ (Galatasaray Ultarslan Genel Koordinatörü): 2.5 sene Afrika’da çalıştığım için görüyordum bu çalgıyı. Bizim zurna gibi. Rugby maçlarında da adamlar vuvuzela çalıyor. Aslında gelirken bizim çocuklara getirecektim. İyi ki, getirmemişim. Bu çalgı bizde güzel tepki görmez. Bir iki gırgır olur. Ama ondan sonra sinir bozar. Çalınmasını istemeyiz. Bize hitap etmiyor. Afrikalıların milli enstrümanı. Bizde ise tezehürat var, davul var.

[img]http://i.milliyet.com.tr/GazeteHaberIciResim/2010/06/16/dikkat-salgin-turkiye-de--696335.Jpeg[/img]

Bir adı da Lepatata
- Lepatata olarak da bilinen vuvuzelanın orijinal boyutu 15 ile 60 santimetre arasında değişiklik gösteriyor. Ancak boyu 120 santimetre olanlar da bulunuyor. Ağırlığı 120 gram
- Statlarda plastik malzemeden yapılan çalgının orijinali gergedan boynuzu ya da fil dişinden yapılıyor
- 135 desibele kadar ses çıkartabiliyor
- İspanya, Almanya, Meksika ve Brezilya statlarında yoğun olarak kullanılıyor.

BBC sesi kısacak
- Vuvuzelanın sesinden şikâyetçi olan futbol severlere Güney Afrikalı taraftarların verdiği, “Sen de al bir vuvuzela. Çal ve bu sayede gürültüden etkilenmezsin” yanıtı dikkat çekiyor
- LG televizyonlarındaki ‘Clear Voice’ özelliği vuvuzelanın sesinin kısılabildiğini açıklarken, İngiliz Guardian gazetesi, izleyicilerden çok sayıda şikâyet alan BBC televizyonunun maçları vuvuzela sesleri olmadan izleyebilme seçeneğini sporseverlere sunacağını yazdı.


FİLTRE SATIŞTA
Bir internet firması, maç sırasında duyulan vuvuzela sesini yok eden bir “filtre”yi internet sitesinde satışa çıkardı. Firma yetkilileri, antivuvuzelafilter.com adlı internet sitesinde 2.95 eurodan satılan MP3 ses dosyasının bilgisayar, iPod, iPhone gibi ürünlere yüklenerek maç sırasında çalındığında vuvuzelanın sesini emdiğini belirtti.

Bu mesaj moonlight tarafından düzenlendi (16-06-2010 15:05 GMT+2 saat, ago)
__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu