[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #18687  21-12-2009 16:05 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
SEVİMLİ BİR KOMEDİ ; KRAL DAİRESİ


22/12/2009 - 27/12/2009 tarihleri arasında Saat 20.00'da CKSM Sahnesinde Gösterimde Olacaktır.

Öyle bir oyun ki bir saniye olsun temposu düşmüyor. Oyuncuların coşkusu salonu hemen sarıyor.

İstanbul Devlet Tiyatrosu, bu yıl İngiliz yönetmen Toby Wilsher'in yazıp sahneye koyduğu Kral Dairesi isimli oyunla seyircisine hoşça vakit geçirtiyor. Üstelik prömiyeri yalnızca iki gün önce yapıldı. Uzun sürede sahnede kalacağa benziyor.

Oyuna konu olan olay, üç ayrı çift balayını geçirmek üzere aynı otelin aynı dairesini kiralayınca olay karmaşık hale geliyor. Farsın olanaklarıyla oldukça iyi buluşmuş olan oyun sonuna dek bir saniye bile dikkat dağıtmadan kendini izletiyor. Gerek oyunun süresi, gerek sahne üzerindeki ritm, gerek oyuncunun içsel ritmi oyunu bir saniye sarkıtmadan selama taşımış.Yönetmenin oyunu kavrayışı-kendisinin yazıp tasarlamış olmasının da avantajıyla- oldukça başarılı. Kral Dairesi neredeyse tümüyle sözsüz oynanıyor. Tüm sözsüz bölümlerde seyirci kendi dublajını yapıyor. Bu anlamda algılanması "gösteren" tavrı nedeniyle kolay sanılsa da seyirciyi yormadan zorlayarak, oyuna çekmiş ve böylece zenginleşen bir iş olmayı başarmış. Yalnızca beden dili, mimik ve maskelerle bir olayı anlatmayı başarmak sıkı bir çalışma gerektirmekte. Tiyatro tasarımcıları ve uygulayıcıları için söz bazen ardına gizlenecek bir unsur olabiliyor. Bu riski alarak ve de Türk izleyicisinin pek alışık olmadığı bir tarzı denemek (en azından kullanılan malzemeler anlamında) alkışa değer.


Yönetmenin Sersemler Evi adlı oyunu geçtiğimiz yıllarda yine Oda Tiyatrosu'nda izlenmişti. Maske ve beden kullanımı bu yönetmenin imzası olmalı. Sanatçı geçen oyundaki tecrübesinden hareket ederek, bu defa oyun başına açıklayıcı bir ön oyun eklemiş. Bununla da yetinmemiş ve üç ana karakteri maske olmaksızın sahnede var etmiş. Zeka kıvılcımlarının çaktığı oyunda bu detay da rejinin iş bilirliğiyle olarak açıklanmalı. Ayrıca, oyunun mekanı İstanbul olarak seçilerek Türk seyircisinin oyunla daha sıcak bir ilişki kurması sağlanmış.

*Yirmi üç yıl kadar Trestle Theater Company'nin Genel Yönetmenliğini üstlenen Wilsher, yıllardır mask tiyatrosu üzerine çalışan ve üreten bir isim. Maskların, tiyatronun temel oyununu sergilemeye olanak tanıdığını yani sürekli bir inanma-inanmama (gerçek-değil) gerilimi yarattığını söyleyen Wilsher bu konuda "The Mask Handbook" (Mask Elkitabı) adlı bir kitap da yazmış. Wilsher'ın masklarla saplantılı bir ilişki geliştirdiğini düşünebilirsiniz ama o 2004'te BBC'ye verdiği bir röportajda bu durumu şöyle açıklıyor : "Sahnede izlediğiniz şey bir müzikal, fars ya da başka tür iyi bir oyun olabilir ama artik hepimiz projelerimizi görsel bir çağda yaşadığımızı bilerek geliştirmeli ve oynamalıyız".

Oyuncuların bedenlerini kullanmadaki başarısı gözden kaçmıyor. Başta otel personelinin sevimlilik eksenindeki tonları, oyunun sıcaklığına kuşkusuz olumlu etki ediyor. Müzik ve ışık tasarımlarının başarısı da eklenince çok eğlenceli bir oyun ortaya çıkıyor.

Herkesin eline sağlık. Bence izlenmeye değer bir iş çıkmış ortaya.
Bu arada, komedinin sevimsizi mi olurmuş, demeyin.
İzleyin, başlığa hak vereceksiniz.

KRAL DAİRESİ

Yazan: Toby Wilsher
Reji-Tasarım: Toby Wilsher
Çeviren: Selen Korad Birkiye
Dekor: Burhan Yılmaz
Kostüm: Mihriban Oran
Işık: Yakup Çartık
Dans Düzeni: Erdal Uğurlu
Reji Asistanı: Erdal Bilingen
Dramaturg: Selen Korad Birkiye


Oyuncular:
Fikret Urucu
Elif Erdal
Arzu Oş
Fatih Sarı
Deniz Bolışık
Erkan Avcı
Emrah Bozkurt
Sibel Akdeniz Demirtaş
Celal Örnek

Eleştiri-Açıklama: Sertaç Ayvaz - HerkeseTiyatro

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu   

Yazar Mesaj   #18705  25-12-2009 20:29 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
ben izledim değişik bi oyuncu çok fazla replik yoktu. oyuncuların maskeleri vardı.maskerlerin ardından rol yapmak zor bir iş olsa gerek.eğlenceli buldum.oyun kritikleri yorumlar


__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu