[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #18677  20-12-2009 18:19 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
Gitti ÖSS geldi YGS ve LYS

YÖK, 2010 yılında ÖSS yerine uygulanacak sistemi belirledi. Buna göre öğrenciler 2 aşamalı 6 testli formül ile üniversite hakkı elde edecek. Öğrenciler, tercih ettikleri bölüme göre sınava girecek. Bu yıl ise değişilik yok


Z. Kıvanç EL / ANKARA
YÖK Genel Kurulu, ÖSS'de yapılması planlanan değişikliği karara bağlamak için toplandı. 2010 yılında üniversiteye girişte uygulanacak sistemi belirleyen YÖK, ÖSS'yi kaldırarak 2 yeni sınav kararı aldı.

2010'da uygulanacak sistem şöyle:

Sınavın birinci aşaması 'Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)', ikinci aşama 'Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)' olarak adlandırıldı.

YGS'ye orta öğretimi başarıyla tamamlayan kişiler tabi tutulacak. Nisanda yapılacak bu sınav yükseköğretime geçiş için yeterliliği ölçecek.

Öğrenciler sadece YGS puanı ile açık öğretim ve 2 yıllık ön lisans programlarına yerleştirilebilecek.

YGS'den alınan asgari puan ile 4 yıllık lisans programlarına yerleştirilebilmek için girilmesi gereken LYS'ye hak kazanılacak.

YGS'de basit düzeyde Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri alanlarında test usulü sınav yapılacak.

LYS'de uygulanacak 5 sınav

1-Matematik, Geometri Sınavı (LYS1),
2-Fen Bilimler(Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavı (LYS2),
3- Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı (LYS3),
4-Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu) Sınavı (LYS4),
5-Yabancı Dil Sınavı (LYS5)

LYS'ye giren öğrencilerin puanları Matematik-Fen (MF), Türkçe Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Yabancı Dil bölümlerinde hesaplanacak. YGS'deki Türkçe ve Matematik testleri de belli oranda LYS'yi etkileyecek. LYS, haziran ayında 2 hafta içinde 5 oturumda yapılacak.

Bölüme göre sınav

* MF bölümlerindeki programlara yerleşmek için LYS1 ve LYS2'ye
* TM bölümlerindeki programlar için LYS1- LYS3
* TS bölümlerindeki programlar için LYS3-LYS4
* Yabancı Dil programları için sadece LYS 5

Öğrenciler kendilerine güvenmeleri halinde 5 LYS sınavına da girip tercih yapabilecek. Örneğin lisede TS bölümünden mezun olan bir öğrenci kendi alanında devam etmek isterse TS içindeki LYS3-LYS4 testlerine girecek. Bu öğrenci mühendislik isterse mühendislik MF grubunda yer aldığından LYS1 ve LYS2 sınavlarına da katılacak.

Farklı katsayı tartışması 2010'da tarihe karışıyor
Meslek lisesi öğrencileri kendi TS, TM, MF kendi ilgili alanlarına göre testlere girecek. Bu öğrenciler kendi alanları dışında bir alana seçerse o alanın sınavlarına katılacak. Böylece yıllardır tartışılan farklı katsayı uygulaması da ortadan kalkmış olacak.

YÖK danışacak
Fakültelerin hangi puan türüne göre öğrenci alacağı üniversitelerden görüş alındıktan sonra YÖK tarafından belirlenecek. Örneğin Endüstri Mühendisliği bölümü sadece MF değil TM alanına göre de öğrenci alıp almayacağını bildirecek. YÖK'ten yapılan açıklamada şöyle denildi: 'YGS test puanları üzerinden belirli yeterliliklerin aranması LYS'deki derslere ait testlerin o sınavdaki ağırlıkları, puan türlerindeki testlerin o puan türünün hesaplanmasındaki ağırlıkları, aynı yükseköğretim programı için birden fazla puan türü tanımlanması hususları ile sisteminin gereksinim duyduğu diğer konular, fakültelerden görüş alınarak YÖK tarafından daha sonra karara bağlanacaktır.'

AKP'nin hedefi üniversiteli oylar
AKP Gençlik Kolları, bugün askıdan inecek olan seçmen listelerine üniversitelilerin yazılması için bilboardlara ilan verdi. 'Okuduğun şehirde oyunu kullan' sloganıyla üniversitelilere seslenilerek, 'Okuldan öğrenim, yurttan yurt belgeni al. İlgili nüfus müdürlüğüne git. Nüfus müdürlüğünden aldığın belgeleri, ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslim et. Öğrenim gördüğün şehirde oyunu kullan. Unutma, son gün 30 Ocak 2009' ibaresi kullanılıyor.

Volkan YANARDAĞ / ANKARA

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu