[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #18528  12-12-2009 13:15 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
ÖĞRENCİ KAYIT KABUL İŞLEMLERİ

YAYIM TARİHİ:13.01.1979 RESMİ GAZETE:16518

Mesleki ve teknik orta öğretim okul ve kurumlarında öğrenci işleri ile ilgili hizmetle, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılan ilgili mevzuatlarda yer alan esaslara göre düzenlenir ve gerçekleştirilir.

KAYIT KABUL İŞLEMLERİ

Mesleki ve teknik orta öğretim okul ve kurumlarına öğrenci kayıt kabul işlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin dokuzuncu bölümünde yer alan esaslara göre işlem yapılması gereklidir.
Söz konusu yönetmelik 13 Ocak 1979 tarih ve 16518 sayılı Resmi Gazetede de yayımlanmıştı.

Madde 116- Mesleki teknik ortaöğretim kurumlarının birinci sınıflarına aday yazılma, “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Orta Dereceli Okulların Sınıf Geçme ve İmtihan Yönetmeliği ” ne göre düzenlenen çalışma takviminde belirtilen süreler içinde yapılır.
Gerektiğinde bu sürede yapılacak değişiklikler Bakanlıkça valilere duyurulur.

Madde 117- Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının birinci sınıflarına alınacak öğrencilerin aşağıda yazılı koşulları taşımaları gerekir.
a) Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak, (Türkiye de oturma izni bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin okula alınmaları Bakanlık iznine bağlıdır)
b) Temel eğitimin ikinci kademesi (ortaokul) mezunu olmak (Bu okulların son sınıflarında bir dersten sorumlu olanlarla denkliği saptanan yurt içi yada yurtdışı okullardan mezun olmak.)
c) Lise ve dengi okulların ara sınıflarından ayrılmış olmak (İkinci yıl sonunda birden fazla dersten başarısız duruma düşenler kabul edilemez.)
d) Sağlığı girmek istediği mesleğin öğrenimine elverişli bulunmak. (Bu husus gereğinde her program için ayrıca saptanır ; okul doktoru hükümet tabibi yada öteki resmi sağlık kuruluşlarının birinden alınacak raporla belgelenir.)
e) Öğretim yılının başlayacağı günde 19 yaşını bitirmemiş olmak. (Yaş hesabında nüfus cüzdanında yazılı gün ay ve yıl dikkate alınır. Gün ay yazılı değilse yıllara uyulur). Öğrenime ara vermemiş olanlarda yaş kaydına bakılmaz.
f) Kapasitesi elverişli olan ve sıralama sınavı yapmadan öğrenci alan okullara bir yaş büyük olan öğrencilerde alınabilir.
g) Beden özürleri bulunanlar ( Sağır, kör yada ortopedik özürlüler gibi ) uygun meslek daları ve programlara alınırlar.

Madde 118-Koşuları taşıyan ve okula aday kaydının yaptırmak isteyen öğrencilerin okula velileri ile birlikte başvurmaları ve aşağıda yazılı belgeleri tam olarak okul yönetimine vermeleri gerekir;
a) Temel eğitimin ikinci kademe (ortaokul) diploması olmayan öğrencilerden çıkma istenir. Esas kayıt sonunda diplomalarının aslı alınarak çıkma ilgili okula geri gönderilir.) ya da liselerin ara sınıfından ayrılanlar için tasdikname.
b) Nüfus kimlik cüzdanı aslı (Öğrenci dosyasındaki kayıtla karşılaştırıldıktan, kayıtların doğruluğu görüldükten sonra geri verilir.)
c) Sağlık durumunun girmek istediği meslek öğrenimine elverişli olduğunu gösterir rapor.
d) 4,5 x 6 cm ölçüsünde açık başla ve önden çekilmiş 6 tane fotoğraf.
e) Kayıt bildirdiği ( Okuldan verilir ve veli tarafından doldurulur) (EK-1)
f) 6 tane pullanmış ve üzerine veli adresi yazılmış mektup zarfı. (İki tanesi iadeli taahhütlü olarak alınır.)

Madde 119- Öğrenime bir süre ara veren bir sınıfta ikinci yıl sonunda başarısız duruma düşüp sonradan okuma hakkı kazanan ya da programdan diğerine geçen öğrencilerin okulun ara sınıflarına kabul edilebilmeleri için birinci sınıfta kabul yaşının (19) üstüne her sınıf için bir yıl eklenir ve yaşı uygun olanlar okula kabul edilir. (Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme yönetmeliğinin 58. Maddesine göre 9. Sınıfta iki yılda başaramayanların okudukları programla ilişkileri kesilen öğrenciler yeniden kayıt hakkına sahip değildir.)

Madde 120- Ara sınıflara kaydolmak isteyen öğrencilerden birinci sınıfa kaydolma koşulları aranır ve aynı belgeler istenir.

Madde 121- Okula başvuran öğrenci sayısı kabul edilecek öğrenci sayısından fazla olduğu takdirde, Bakanlıkça saptanan tarihte ve belirtilen esaslara göre bir sıralama sınavı yapılır. Sınav sonuçları en geç üç gün içinde okulda yazılı olarak topluca duyurulur ve bu sınavın sonuçlarına göre öğrenci kabul edilir.
Sıralama sınavlarının yapılıp yapılmayacağı aday kaydı sırasında öğrencilere duyurulur.

Madde 122- Sıralama sınavı yapılması gerekebilecek okullarda aday kaydı sırasında yalnız öğrenim belgesi istenir. Sınava o sınıf için yaşı uygun olanlar alınır. (Aday kaydı sırasında öğrencilerin yaş durumları nüfus kağıdından kontrol edilir.)

Madde 123- Sıralama sınavı sonunda okula girmeye hak kazanan öğrencilerin okula kaydolabilmeleri için bu yönetmelikte belirtilen koşulları taşımaları ve istenilen belgeleri zamanında getirmeleri gerekir. Giriş koşullarını taşımayan ya da istenilen belgeleri getirmeyen öğrenciler hiçbir hak iddia edemezler. Bunlar bir süre okula devam etmiş olsalar bile durumları anlaşıldığında okulla ilişkileri kesilir.

Madde 124-Sıralama ve mesleklere ayırma sınavlarının yapılması ve değerlendirilmesinin veli ve öğrencilere güven verecek şekilde düzenli yürütülmesi, ilgili evrakın saklanması ve gizliliğinin sağlanması için okul müdürü gerekli önlemleri alır. Sınav işlerinin yürütülmesinde okul müdürünün yapacağı düzenlemeye göre okulun bütün personeli kendilerine üşen görevleri sınavın güvenliğini sağlayacak şekilde yerine getirirler.
Madde 125- Okul müdürü başkanlığında kurulacak bir komisyon sıralama ve mesleklere ayırma sınavlarının yapılacağı günden en az bir hafta önce toplanarak sınavların kusursuz bir şekilde yapılmasını sağlayacak ayrıntıları ve sınavlardaki görevleri saptar ve ilgililere yazılı olarak duyurur.

Madde 126- Bir ilde birden fazla okulda bezer programlar uygulandığı takdirde bu programlara kabul edilecek öğrenciler için ortaklaşa bir sınav mı yapılacağı yoksa her okulda ayrı ayrı sıralama sınavımı yapılacağı Bakanlıkça saptanır.
Ortaklaşa sınav yapıldığı takdirde sıralama sınavında alınan puanlar esas alınarak öğrencinin tercih ettiği okul ve programa kaydı yapılır.

Madde 127- Her okulda ayrı sıralama sınavı yapıldığı takdirde,hangi okula hangi bölgenin öğrencilerinin başvuracağı valilikçe kararlaştırılır. Bir kısım meslek dallarının belirli okullarda bulunması halinde bu okul için bölge ayrımı yapılmaz.
Bir sıralama sınavında alınan puanlar esas kabul edilerek öğrencinin başvurduğu okuldaki meslek tercihlerine göre ayrım yapılır. Bu gibi durumlarda sıralama sınavında alınan puan sıralama sınavının yapıldığı okul için geçerlidir.
Bu okul da yapılan yerleştirme sonunda bir kısım bölümlerde öğrenci kontenjanları dolmadığı takdirde, bu bölümlere öncelikle diğer okullarda sıralama sınavına giren öğrenciler aldıkları puana göre okula kabul edilirler.
Bunlarla da kapasite dolmadığı takdirde başvurma sırasına göre sınava girmeyen öğrencilerde kabul edilir. Ancak bu şekilde öğrenci kabulüne, derslere başladıktan en çok bir hafta sonraya kadar devam edilir.

Madde 128- Bir ilde birkaç okulun sıralama yada mesleklere ayırma sınavı ortak yapıldığı takdirde sınav işleri ilgili okul müdürlüklerinden milli eğitim müdürünün görevlendireceği birinin başkanlığında oluşturulan ve okullardan yeteri kadar yönetici ve öğretmenin katılacağı bir komisyon tarafından düzenlenir; yürütülür ve sonuçlandırılır.

Madde 129- Okula başvuran öğrencilerden anne ve babasının bir işyeri olanlar ailesinin geçimini bu işyerinden sağlamak ve bu işyerinin gelişmesini temin etmek üzere giriş sınavında aldıkları puan (meslek tercihine bakılmaksızın yapılan genel sıralama da )okula alınacak öğrenci sayısı içinde bulunduğu takdirde isterlerse anne ve babalarının işyeri ve mesleği ile ilgili meslek dalına alınırlar.
Ancak bu gibi öğrencilerin anne yada babasının işyerinin bulunduğunu ve bu işyerindeki mesleğin ne olduğunu, ilgili meslek kuruluşlarından alacakları ve okul müdürlüğünce kabul edilecek nitelikteki bir belgeyle belgelendirmeleri gerekir.

Madde 130- Okula kaydolunacak öğrencilerden:
a) Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarına girme hakkını kazanarak başvuranlar ile nakil yoluyla gelenlerin, geldiği okuldan dosyası istenir. Dosyası gelmeyen aday künye defterine geçirilmez ve kendisine tasdikname verilmez. Ancak aday defterine yazıldığı günden başlayarak okula devamına izin verilir.
b) Belgeleri tamam olmayan öğrenciler hakkında şu şekilde işlem yapılır:
1. Tasdikname ya da öğrenim belgelerini tam zamanında vermeyen öğrenciler belgeleri tamamlanıncaya kadar ;
2. Öğrenim derecelerinin saptanması ya da öğrenimle ilgili durumlarının açıklanması için haklarında yazışma yapılması gerekenler yazışma sonuçlanıncaya kadar;
3. Yönetmelikte saptanan yaş haddinden büyük olup da yaşlarının düzeltilmesi için mahkemeye başvurdukları resmi bir belge ile belgeleyenler ilan gelinceye kadar;
Okula aday olarak yazılırlar ve devam ettirilirler. Bu süre devam sürelerinin hesaplanmasında dikkate alınır.
(b) bendinde sözü edilen belgeleri aday kaydedildikleri tarihten itibaren iki ay içinde okul yönetimine vermeyenlerin okula ilişkileri kesilir.

Madde 131- Okula kabul edilen öğrenciye okul idaresince okul numarası, devam edeceği sınıf, şube ve meslek dalını gösterir bir belge verilir. Bu belgeler sınıf yoklama defterinin düzenlenmesinde esas tutulur.

Madde 132- Gündüzlü ve yatılı öğrenciler okulun bulunduğu yerde bulunan ve okulca kabul edilecek nitelikleri taşıyan öğrencinin öğrenim ve eğitim durumu ile yakından ilgilenebilecek bir veli göstermek zorundadırlar. Bu nitelikte veli gösteremeyecekle den yalnız yatılı olanların veliliğini okul müdürü üzerine alabilir. Öğrenim sırasında velisi bulunduğu öğrenci ile gereği gibi ilgilenmeyen velilerin değiştirilmesini okul idaresi isteyebilir.

Madde 133- Sürekli olarak (7) gün aralıklı olarak (10) gün okula devam etmeyen öğrencinin velisine birinci defe taahhütlü devamsızlığı toplam (15) güne ulaşan öğrencinin velisine ikinci defa iadeli taahhütlü bir yazı yazılarak öğrencinin devamının sağlanması konusunda dikkati çekilir ve öğrencinin sınıfta kalabileceği bildirilir.
Günlük devamı aksatan öğrencinin velisinden ayrıca özür teskeresi istenir.

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu