[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #15078  02-08-2009 18:51 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
İstanbul Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Başvurusu Yaparken Dikkat etmeniz gerekenler
İstanbul Üniversitesi'ndeki başvuru puanı hesaplaması ise ALES %50, Lisans ortalaması %20, yabancı dil %15, mülakat %15 şeklinde. Yani ALES'e sıkı hazırlanarak bir hayli avantaj elde edebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. İstenen belgeler ya aslı olacak ya da noter tasdikli fotokopisi olması gerekiyor ve başvuruyu yapmanız için enstitü sayfalarında yayınlanan formları doldurup ilgili yerlere teslim etmeniz gerekiyor, istenen diğer belgelerle beraber. Aman formları elle doldurayım demeyin, tamamını bilgisayarda doldurarak yazıcıdan çıktısını alın, yoksa git gel yaparsınız.

İstanbul Üniversitesi'nde yapılan mülakat da Marmara Üniversitesi'ne benzer şekildeydi. Tek farkı Türkçe olması. Önce yazılı sınava alındık ve ertesi gün de sözlü mülakata girdik. Yazılı sınavda 9 soru sorulup üçüne yanıt vermemiz istendi (sorular aşağıda var). Ertesi gün de sözlü mülakatta, yazılı sınavda verdiğimiz cevaplara göre veya yapmak istediğimiz tez çalışmalarına göre konuşmalar yapıldı. Mülakat notumuz da böyle verilmiş oldu.

Ağustos 2008'de yaptığımız başvuru için 100 YTL de başvuru ücreti alındı. Ama bu değişebilir tabii her yıl.

sorulan sorular

1) Karadeniz'de yaşanan son gelişmeleri Montrö'yü göz önünde bulundurarak tartışın.
2) Avrupa Birliği'nin derinleşme sürecini anlatın.
3) Küreselleşmeyi tarif edin ve ulus devlete olan zararlarını tartışın.
4) Soğuk savaş süresince bulunan uluslararası örgütlerin işlevlerini, günümüzdeki uluslararası örgütlerin işlevleriyle dönemleri tartışarak karşılaştırın.
5) Cemiyet ve cemaat farki nedir tartışın.
* Atatürk dönemi ve demokratikleşme haraketleriyle ilgili bir soru vardı.
* Meşrutiyetlerden bir soru vardı.
* Yine Osmanlıyla ilgili bir soru vardı, Tanzimat veya Islahat Ferman'ı olabilir.

Sözlü mülakatta ise, bana bilgi gerektiren bir soru sorulmadı. Cevaplarıma bakıldı. Düşündüğüm tez konusu hakkında "neden bunu düşünüyorsun?" gibi soru yöneltildi. Başka bir arkadaşıma ise, yaptığı Atatürk dönemi cevabını daha da açmasını istemişler mesela. Yani genel olarak yazılı mülakattaki cevaplarınıza, mezun olduğunuz bölüme ve tercih ettiğiniz tez konunuza göre şekilleniyor sözlü mülakat süreci. Ama bambaşka sorular da gelebilir tabii.

Önemli olan istekli ve bilgili gözükebilmek. Bu işe değer verdiğinizi göstermek için mülakata takım elbiseyle gitmenizi tavsiye ederim. Mülakatta ise heyecanlanmadan, gelen soruları olabildiğince cevaplamak, konuşma "neden istiyorsun, ne düşünüyorsun?" gibi açık bir soruya dönüşürse de, emin ve kendine güvenir bir şekilde cevaplandırmak, etkili olacaktır.

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu