[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #15016  26-07-2009 02:43 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 35
Facebook'ta Paylaş
Bici Bici
Bici Bici yaz dönemlerinde yenilen, Adana'ya özgü bir tür tatlıdır. Halk arasında kısaca bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur. Bici Bici geçmişte neredeyse tamamen seyyar satıcılarda satılan bir ürün olmasına rağmen son yıllarda restoranlarda ve kafelerdede tatlı olarak sunulmaktadır.Son yıllarda Akdeniz bölgesinde de yaygınlaşmıştır

Kullanılan Malzemeler [değiştir]Bir porsiyon Bici Bici dört temel malzemeden oluşur:

Bici. Bici Bici'nin katı kısmıdır. Su ve nişasta kaynatılarak kalın bir muhallebi karışımı elde edilir. Karışım bir tepsiye aktarılıp soğutulur. Bu tepsi seyyar arabada servise hazır olarak bulundurulur.
Rendelenmiş buz. Servis için arabadaki büyük buz kalıbından elde edilir.
Tat veren sıvılar. Bunlardan en bilinenleri seyreltilmiş kızılcık şerbeti, meyan kökünden elde edilmiş bir boya ile hazırlanan şurup ve gül suyudur.
Şeker. Genelde pudra şekeri kullanılır, havanda dövülmüş toz şeker de kullanıldığı olur.

Hazırlama ve Sunum

Normal boy bir kase içine küp küp doğranmış bir miktar bici konur. Özel hazneli bir kürekle kazınan buz, bicinin üzerine kaseden nerdeyse taşan bir tepe oluşturacak şekilde eklenir. Buzun üzerinden şerbetler dökülür, en sonunda şeker serpilir. Şerbet ve şeker nedeniyle eriyen buz, dipteki bicilerin üzerine akar ve bicinin etraflarında inceltilmiş bir şerbet birikir.

Hazırlama şeklinde ufak farklılıklar mümkündür. Ustaların bazısı buzu ekledikten sonra kaşıkla bastırarak ortasını açar ve şekeri oraya doldurur. Şerbeti veya şekeri önceden eklemek ustanın kararıdır. Tabağı süslemek için üstüne bir nane yaprağı bırakılabilir, farklı renkli iki şerbet kullanılabilir veya tekrar beyaz buz eklenebilir.

Adana'daki bazı kafelerde taze meyvelerle hazırlanan bici biciye de rastlanabilir.


Sağlık Sorunları

Bici Bici'nin seyyar satıcılarda satılması bazı olası sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Bunların çoğu güney illerindeki aşırı sıcaklardan doğabilecek sorunlardır.

Arabadaki buz erimemesi için genelde bir beze sarılır. Bu bezin temiz olmaması halinde her porsiyon Bici Bici hastalık taşıyabilir. Bunun sebebi bezin buz için rendelenen yüzey kısmına her zaman temas etmesidir. Günümüzde bu iş için daha uygun olan yalıtımlı kutulara rastlamak olasıdır. Başka bir sağlık sorunu da sıcakla fazla kalmış, eskimiş bicinin bozulma olasılığıdır. Buna sebep olabilecek en büyük etken muhallebinin üstü kurmaması için biciyi bezle veya temiz olmayan bir naylonla örtmektir. Kirli bezin biciye teması, kirli naylonun üzerinde yoğuşan suyun tekrar biciye damlaması ve sıcağın etkisiyle bicinin içinde mikroorganizmalar üreyebilir.

Bunun yanında seyyar satılan her üründe dikkat edilmesi gereken noktalardan satıcının temizliği, tezgahın ve arabanın temizliği, ürünün tazeliği, üretim şartları ve satış öncesi saklama şartları da gözönünde bulundurulmalıdır.

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu   

Yazar Mesaj   #15285  13-08-2009 13:56 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 37
Facebook'ta Paylaş
ben yedim çok güseldi işte evde yapınca böyleydi



bıcı bıcı muhallebisi evde yapım tarifi

Adana'ya özgü bir tatlı olduğu söylense de Bursa 'da da oldukça meşhurdur bıcı bıcı yada diğer isimleriyle buzlu muhallebi veya su muhallebisi.Hatta Bursa muhallebisi diye bile anılır.Nişastadan elde edilen bıcı bıcı muhallebisi şerbet ile soğuk servis edilir. Genellikle yaz günlerinde tercih edilen oldukça hafif yapılı bir tatlıdır su muhallebisi.
Bıcı Bıcı muhallebisinin şerbetinde kırmızı gıda boyası kullanılır.( Kırmızı renk veren hehangi bir meyveli içecek tozuyla da şerbet hazırlanabilir örneğin vişneli içecek tozu)
Pudra şekeri yerine normal kristal toz şekeri havanda döverek yada olduğu gibi de kullanabiliirsiniz.Malum pudra şekeri bembeyaz ve un gibi olur.Beyazlatılmamış kristal toz şeker çok daha sağlıklıdır.
Meyve ile de servis yapılabilir.
Muhallebinin yapımında tercihe göre süt de kullanılabilir.

Malzemeler
1 Çay Bardağı Nişasta
6 çay bardağı su
1 çay bardağı şeker
Gülsuyu
Gıda Boyası
Buz

MUHALLEBİSİ
Su nişasta şeker karışımını koyu kıvamda muhallebi elde edilinceye kadar karıştırarak pişirin.
Muhallebi iyice koyulunca genişçe bir tepsiye 1 1.5 cm kalınlığında olcak şekilde sıcak sıcak dökün.
Biraz ılındıktan sonra dolaba koyun ve iyice sertleşene kadar soğutun.
Sertleşen muhallebiyi küçük kareler şeklinde kesin
ŞERBETİ
Tencereye isteğinize göre şeker ve su koyarak karıştırın.
Ardından çay kaşığının ucuyla gıda boyasını ekleyin ve isterseniz şerbete bir miktar da gülsüyu ekleyin ve karışımı kaynatın.
Şerbeti ıldıktan sonra buzdolabında soğutun.
SERVİS
Orta boy bir kaseye kareler halinde kesilmiş muhallebiden bir miktar alın,üzerine soğuk şerbetten dökün ve isterseniz buz da rendeleyerek servis yapın.

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu   

Yazar Mesaj   #15294  13-08-2009 14:12 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Evet Ben de Tattım Çok Güzeldi

__________________
Çevirimiçi durumu