[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #14931  12-07-2009 14:11 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
YÜZMENiN FAYDALARI

Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve yüzme antrenörü Orhan Şener, Türkiye nüfusunun yarıdan fazlasının yüzme bilmediğini, Avrupa ülkelerinde ise yüzmenin ilköğretim okullarında zorunlu ders olarak okutulduğunu söyledi.

Şener, yüzmenin, 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde yaygın bir spor dalı olmadığını, bu sporun yaygınlaştırılması için tesis sayısının artırılması gerektiğini belirtti.

Yüzmenin, tüm vücut kaslarının aynı anda çalıştığı az sayıdaki spor dalından biri olduğunu ifade eden Şener, \"Çünkü suya girdiğimizde saçımızın telinden tırnağımıza kadar tüm vücudumuz suyla birlikte hareket ediyor. Bu nedenle tüm kas aktif hale geçiyor\" dedi.

Karadaki vücut ağırlığının suya girildiğinde yaklaşık 10 kat hafiflediğini dile getiren Şener, bu özelliği nedeniyle yüzme sporunun rehabilitasyon, çeşitli hastalıkların tedavisi ve stresi gidermesi açısından da bir terapi olarak nitelendirildiğini anlattı.

Yüzmenin, fiziksel görünümü şekillendirdiğini, kan dolaşımını düzenlediğini, bütün vücudu çalıştıran ritmik hareketleriyle kalp-damar sistemini güçlendirdiğini vurgulayan Şener, şunları kaydetti:

Yaz aylarında serinletirken, stresimizi alan ve kaslarımızı güçlendiren yüzme sporu, ergenlik döneminde ise beden gelişimini hızlandırıyor. Bu nedenle ergenlik dönemindeki gençler ve çocukların yüzme sporu yapması daha yararlı sonuçlar vermektedir. 1 saat yüzen kişi, ortalama 500 kalori harcıyor. Su bir dirençtir ve suya karşı kulaç atarak verilen mücadele özellikle çocuklara kas gelişimin yanı sıra özgüveni de kazandırır. Özellikle kara sporlarını yapamayan engelliler, rahatlıkla yüzebiliyor. 4 yaşından itibaren çocuklara yüzme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Ülkemizde nüfusun yarıdan fazlası yüzme bilmiyor. Avrupa ülkelerinde ise yüzme, ilköğretim okullarında zorunlu ders olarak okutuluyor. Yüzme dersleri bizde de zorunlu hale getirilmelidir.\" Yüzmenin en iyi havuzda eğitmen eşliğinde öğrenildiğini belirten Şener, denizde küçük bir dalga ve su yutma nedeniyle hissedilen korkunun bazen ömür boyu etkisini sürdürerek kişiyi su sporlarından uzaklaştırdığını anlattı.

ACEMiYSENiZ BiKiNi GiYMEYiN : Yüzme öğrenen kişinin su tutmayan, hafif ve rahat bir mayoyla başlaması gerektiğini dile getiren Şener, şunları kaydetti : "Kadınlar daha rahat olan ve yüzücü mayosu olarak bilinen mayoları, erkeler ise silip şeklindeki mayoları tercih etmelidir. Bikini ise henüz yüzme aşamasında olan ve bütün dikkatini yüzmeye vermesi gereken kişi için kullanışlı değildir. Fazladan bir ağırlık yapan ve kasları yoran paletin kullanılması, kramplara neden olabilir. Burnu kapatan yüzücü gözlükleri zaman zaman, panik halindeki yüzücünün nefes almasını engelleyebilmektedir. Sadece gözü kapatan yüzücü gözlükleri daha sağlıklıdır".






Yüzerken Nelere Dikkat Etmeli?

Düzenli olarak yapılan egzersizin insan sağlığına olumlu katkıları vardır. Düzenli bir şekilde egzersiz yapanlarda sigara ve alkol içme alışkanlığı ve aşırı şişmanlık oldukça az görülüyor. Gençliğinde ve hamileliğinde spor yapan anne adaylarında, ölü ve erken doğumlar görülmüyor. Uygun bir şekilde yapılan spor tüm yaş gruplarındaki insanlara olumlu katkılar sağlıyor
.
Kalp ve beyin tıkanıklığı riski azalıyor

Yapılan fiziki aktivite ile, kalp atım volümü artar, kalp atım sayısı azalır. Egzersiz sonucu kaslardaki kan akımı ve mitokondriyal enzimlerin salınımı artar. Fiziksel aktivite yapan bir kas, aktif olmayan bir kasa oranla daha fazla yağ ve daha az glikojen tüketir. Sonuç olarak; kalp ve beyin damarlarının tıkanmasının ana nedeni olan aterosklerozisin artmasına neden olan yüksek yoğunluklu lipoproteinlerde azalma olur.

Hastalıkların tedavisinde de öneriliyor

Klinik pratiğinde, egzersiz bazı hastalıkların ve hastalıklara uygulanan tedavilerin değerlendirilmesinde kullanılıyor. Solunum yollarında daralma olan hastanın tedaviye verdiği yanıt yüzme ile değerlendirilebilir. Egzersiz yapanlarda kalp krizi geçirme oranının, egzersiz yapmayanlara oranla yarı yarıya düşük olduğunu kanıtlandı. Çalışmalar egzersizin kalp kasının Oksijen gereksinimini azalttığını, kandaki yağları değiştirdiğini ve böylece kalp krizi geçirme oranını azalttığını gösteriyor. Egzersizin şeker hastalarının tedavisinde de yeri vardır. Fiziksel aktiviteyle, insüline duyarlılık artmakta ve şeker hastasının daha az insülin gereksinimi olmuyor. Özellikle hastalığın başlangıç aşamasında olan şeker hastalarının tedavisinde egzersiz önemli bir yer tutuyor. Egzersizin aşırı şişmanlığın kontrolünde de önemli yeri var. Beden ağırlığının kontrol altında tutulmasında iyi bir diyetin yanı sıra, düzenli egzersiz yapmanın da önemli katkıları oluyor.

Yüzme öncesi nasıl beslenmeli?

Yemeğin üzerinden en az iki saat geçmeden yüzülmemeli. Yemekten sonra yaklaşık bir buçuk saat kan beyin ve kalpten uzaklaşır. Herhangi bir kalp sorunu olanlar için yemek üstüne yüzülmesi tehlikeli olabilmektedir. Bu tehlikeli durumlar kalp sorunu olmayanlarda da görülebiliyor. Yanlız şunu unutmamak gerekir; "yemek" dediğimiz bir lokma birşey demek değildir. Az ve sulu besinler, içecekler alındığında iki saat beklemeye gerek yoktur.Aç karnına yüzmenin hiç bir zararı olmaz. Sabah çalışmalarında başlangıçtan 10-15 dk. önce meyve suları içilebilir

Kum göçmeleri bir çok insanın hayatına mal oluyor

Uzmanlar, halk arasında “kum göçmesi veya kum kayması” olarak adlandırılan, ayakların altından kumun birden kaybolması olayına, “rip akıntılarının” neden olduğunu bildirdi.

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu