[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #1931  27-03-2007 12:35 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
Türk yılanının adı değişti!
--------------------------------------------------------------------------------

(ADÜ) 'den bir ekip tarafından, Hatay'ın Dörtyol ilçesi yakınlarında bulunan ve Latince 'Rhynchocalamus Barani' ismi verilen yılan türüne halkın anlayabilmesi için 'Amanos' ismi de konuldu.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, bulunan yeni tür yılanla ilgili haberlerin yayınlanmasının ardından, vatandaşların yılanın bilimsel ismi olan 'Rhynchocalamus Barani' ile ilgili olarak, bilgileri olmadığı için değişik yorumlar yaptıklarını söyledi.

Hayvanlara tür ismi verilmesinde tamamen Latince'den yararlanıldığını belirten Olgun, şöyle konuştu:

'Eğer bizim verdiğimiz isim Latince değilse, o ismin Latince'ye çevrilmesi gerekiyor. Bu şahıs ismi ise sonuna mutlaka 'i' eki getirilmesi gerekiyor. Burada hocamız Prof. Dr. İbrahim Baran'ın adını yaşatmak için yılana 'Rhynchocalamus Barani' ismi verilmiştir.



Hayvanlara verilen bilimsel isimler sadece araştırıcıların kendi aralarındaki haberleşmelerinde kullanılıyor. Bu yüzden yılana, halkın daha kolay anlayabilmesi için 'Amanos' adını da koyduk.



'Amanos' isminin tercih edilmesinin nedeni de hayvanın bulunduğu yeri çağrıştırmasıdır. Hayvana yöresel isim verilmesi de önemli. Çünkü, Türkiye'de de yöresel isimler, hayvanların tanınmasında biraz daha ön plana çıkıyor.'

-ARAZİ ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLAYACAK-

TÜBİTAK tarafından desteklenen, 'Eirenis' cinsi yılanların Türkiye'deki dağılımının araştırıldığı arazi çalışmalarının Nisan ayından itibaren yeniden başlayacağını ifade eden Olgun, şunları söyledi:

'Bu hayvanların faaliyette oldukları dönem genelde Nisan ayı sonrasında başlıyor. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yörede yine bir arazi çalışması yapacağız.



Orada yapacağımız çalışmalarda hayvanın popülasyon durumu ile ilgili verileri elde edeceğiz. Bölge, hayvanların yeni bir türleşmeye doğru gidebilecekleri önemli bir bölge. İzole olmuş bir bölge. Orada yeni türlerin ortaya çıkması ihtimali her zaman var.

-OLAYIN GEÇMİŞİ-

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun ve ekibi tarafından, TÜBİTAK tarafından desteklenen, 'Eirenis' cinsi yılanların Türkiye'deki dağılımının araştırıldığı 2006 yılındaki arazi çalışmaları sırasında, Hatay'ın Dörtyol ilçesi yakınlarında yeni bir yılan türü bulunmuş ve bu türe Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümünden emekli olan Prof. Dr. İbrahim Baran'ın adı verilmişti.

Yeni bir yılan türü olarak kabul edilen 'Rhynchocalamus Barani'ye ait bilgileri içeren makalenin, 29 Ocak 2007 tarihinde uluslararası bilimsel çalışmaların yer aldığı 'Zootaxa' dergisinde yayımlanmasıyla Türk ekibin başarısı dünyaya duyurulmuştu.

Bu mesaj Admin tarafından düzenlendi (06-04-2008 16:20 GMT+2 saat, ago)
__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu   

Yazar Mesaj   #2055  27-03-2007 22:48 GMT+2 saat  

MiNeCaN


Destekleyen


Tecrübe Puanı.: 81.5%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj 2036
Şehir: Cehennemin Dibi! Gelcen Mi???
Ülke:
Meslek: KaBZıMaL ;)
Yaş: 104
Facebook'ta Paylaş
hönk!!!!

__________________
Çiçekleri solmuşsa, anlamını yitirmişse bahar
Unutmakta fayda var yüreğim
Unutmakta fayda var...
Gender_Bayan Çevirimiçi durumu