[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #14498  16-05-2009 15:47 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
Kaya: Yasa kart aidatını yasallaştıracak

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan yasayla kredikartı aidatının üç yılda bire çıkarılacağını ve yasal değilken yasallaşacağını ifade etti.


Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan yasayla kredi kartı aidatlarının üç yılda bire çıkarılacağını bildirerek, ''şu anda zaten yasal değil. Şimdi yasal çerçeve oluşturulacak. Yasal olmadığı halde meşru bir hale getirilecek'' dedi.

Antalya Öğretmenevinde düzenlenen Tüketiciler Birliği Başkanlar Kurulu toplantısına katılan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nazım Kaya, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında Ali Coşkun döneminden sonra tüketicinin sahipsiz kaldığını, tüketicilerin mağdur edildiğini, mevzuatta tüketici aleyhine değişiklikler yapıldığını öne sürdü. Kaya, kredi kartı aidatları, sabit ücretler gibi birçok konuya iyi niyet elçisi gibi bakıldığını söyleyerek, bazen tüketicinin bir kenara bırakılıp, diğer tarafın kabul edildiğini iddia etti. Nazım Kaya, 4077 sayılı kanun tasarı taslağında tüketici lehine bir çok gelişme olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

''Asla kabul edemeyeceğimiz husus kredi aidatlarının kabul edilmiş olması. Bu, ülkede kaostur. Tüketici mevzuatının varoluş gerçeğine aykırı bir durumdur. Ne yaptılar? Kredi kartı aidatlarını üç yılda bire çıkardılar. Şu anda zaten yasal değil. Şimdi yasal çerçeve oluşturulacak, yasal olmadığı halde meşru bir hale getirilecek. Kredi kartı aidatı yasak olmasına karşın bugüne kadar alındı. 4077 sayılı kanunun 6'ıncı maddesinde 'Tüketiciyle müzakere edilmeden hazırlanmış standart sözleşmelerde tüketiciyi borç altına sokan her türlü ifade batıldır, tüketiciyi bağlamaz' deniliyor. Bankalar, tüketicinin bilinçsizliğini dikkate alarak kredi kartı aidatını tahakkuk ettirdiler. Çok basit bir dilekçeyle bankaya itiraz edildiğinde banka aidatı iptal ediyordu. Akabinde bir sonraki yıl tekrar tahakkuk ettiriyordu. Bizim isteğimiz bunun yasak hale getirilmesiydi. Ancak Ankara'da yapılan görüşmeler sonucu bankalar etkin oldu ve bu güç kendisini gösterdi. Üç yılda bir alınmasına bağlandı.''

Nazım Kaya, kredi aidatıyla ilgili çok az insanın itiraz ettiğine dikkati çekerek, yasal hale gelmesi halinde de girişimlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Kaya, şu görüşleri dile getirdi:

''Böyle bir yasanın çıkmaması için her türlü baskıyı uygulayacağız. Komisyonda, alt komisyonda gerekli çalışmaları yapacağız. Bizim iznimiz olmadan kanunun çıkarılmasını istemiyoruz, çünkü endişelerimiz çok fazla. Kart aidatının 3 yılda bir alınacağı söyleniyor. Üst sınırı Merkez Bankasının belirleyeceği söyleniyor. Merkez Bankası bizim gözümüzde şaibelidir. Neden şaibelidir? Kredi kartları faizlerindeki üst limiti belirleme yetkisi Merkez Bankasına verildi. Bugün yüzde 9,75'te bulunan mevduat faizine karşılık yüzde 58'i bulan kredi kartı faizi var. Dolayısıyla Merkez Bankası üst limit belirlerken bunu Türkiye gerçeklerine bakarak belirlemiyor. Kredi kartı aidatını da üst limiti belirlenirken bugün yıllık 50 lira alınan aidat 3 yıllık 150 lira ve peşinen alınacak. 1 milyar 100 milyon doları bulan bir kredi kartı aidatı yıllık cirosu söz konusu. Şimdi siz bankaların 3 yıllığına 3 milyar küsur milyon doları peşin almasını sağlayacaksınız. Bu adaletle bağdaşır bir şey değildir.''


Etiketler: kredi kartı

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu