[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #14066  04-05-2009 23:12 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
Valfli borular üretmekle işe başlayarak saksafonu geliştirenin kim olduğunu merak ediyor musunuz? İşte saksafonun 193 yıl önce başlayan hikayesi...

Her şey 1814 yılında küçük bir Belçika kasabasında başladı. Adolphe Sax, Charles-Joseph Sax'ın 11 çocuğundan biri olarak Dinant'ta dünyaya geldi.


Baba Charles-Joseph Sax da, kornanın dizaynına büyük yenilikler getirmiş bir müzik aleti tasarımcısıydı. Adolph da babasının izinde küçük yaşlarında kendi müzik aletlerini yapmaya başladı; 15 yaşında flütlerinden iki tanesi ve bir klarnetiyle yarışmalara katıldı. Brüksel'deki Royal School of Singing'de bu enstrümanlar üzerine eğitim gördü.


Babası aileyi geçindirmek için geleneksel enstrümanların yapımına devam ederken, Sax okulu bıraktı ve hemen ardından yeni enstrüman tasarımlarına başladı. Henüz 20 yaşındayken, bas klarnet tasarımıyla ilk patentinin sahibi oldu. Bu, onun ilk önemli icadı olarak bilinmektedir.


Sax, 1841 yılında Paris'e yerleşti ve 1844 yılında sergileyeceği yeni enstrümanlar üzerine çalışmaya başladı. Bunlar, valfli borulardı ve enstrümanın kendisini icat etmemiş olsa da yaptığı örnekler rakiplerininkine göre o kadar başarılıydı ki saxhorn (sax boruları) olarak tanınmaya başladılar. Yaklaşık olarak 7 farklı ölçüde yapılmışlardı ve bu halleriyle kornete giden yolu açtılar. Bugün konserler gruplarında ve bazen de orkestralarda yaygın biçimde kullanılmaktadırlar.





Saxhorn enstrümanlarının dünya çapında yaygınlaşması müthiş bir hızla gerçekleşti. Özellikle İngiltere'de saxhorn'u derhal benimseyen bando takımları oldu.


Başarısı iflasına neden oldu


1840 civarlarında Sax, kontrbas klarnetin başarısız bir tasarımına girişti. İşte bu sıralarda isminin sonsuza kadar anılacağı enstrüman olan saksafonu geliştirmeye başladı ve 1846 yılında patentini aldı. Saksafon hem orkestralarda hem de konser gruplarında çalınmak üzere tasarlandı. Kompozitör Hector Berlioz, 1842 yılında bu yeni enstrümanı onaylayan bir makale yazdı ve 1846 yılında Sax'ın elinde, kağıt üstünde bile olsa, tüm saksafon çeşitleri (sopranodan en bas kontrbasa kadar) hazırdı.


Sax bunun ardından Paris Konservatuarı'nda saksafon eğitimi vermeye başladı. Ancak rakip enstrüman tasarımcıları patentlerinin yasallığına defalarca saldırdılar ve Sax'a ve şirketine karşı uzun soluklu kapmanyalara giriştiler. Tüm bu çabalar sonuucnda Sax 1856 ve 1873 yıllarında iki kere iflasa sürüklendi.


1853 - 1858 yılları arasında kendisine dudak kanseri teşhisi kondu; ancak sonrasında tamamen iyileşti. 1894 yılında Paris'te hayatını kaybetti ve Montmarte Mezarlığı'na defnedildi. saksafonu ilk bulan kimdir

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu