[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #12952  06-04-2009 19:07 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
DÖVİZLE ASKERLİK HİZMETİNDEN YARARLANMAK İÇİN BAŞVURACAKLARDA ARANILACAK ŞARTLAR

Oturma veya çalışma iznine sahip olarak en az üç yıl süreyle yabancı bir ülkede işçi, işveren, yabancı gemilerde çalışan gemi adamı olmak veya herhangi bir meslek ya da sanatı icra etmek. Türkiye'de henüz silah altına alınmadan dövizle askerlik hakkından yararlanmak için , T.C. konsolosluklarına müracaat ederek gerekli belgeleri ibraz etmek.
Yasada belirlenen dövizi; hazırlanan yönetmelikte belirtilen cins, miktar, süre ve şartlara uygun olarak ödemek.
Bir aylık temel askerlik eğitimine en geç 38 yaşını tamamlayacağı (takip eden) yılın son celbi olan ekim celp dönemine kadar başlamak şartları aranır.
DÖVİZLE ASKERLİK KAPSAMINDAN ÇIKARILACAK YÜKÜMLÜLER

Dövizli askerlik şartlarını kaybedenler.
Kendi istek veya dilekleriyle dövizli askerlik hizmetinden yararlanmaktan vazgeçenler.
Belirlenen döviz miktarını 38 yaşını tamamladığı yılın sonuna kadar ödemeyen veya ödemekten vazgeçenler.
Ücret veya maaşları yurt içinden transfer edilenler.
1 aylık temel askerlik eğitimini yapmadan ve taksitlerin tamamını ödemeden yurda kesin dönüş yapanlar.
Yurt dışında oturma ve çalışma iznine sahip olmakla birlikte her yıl toplam altı ay yurt içinde kalanlar.
İşsizlik sigortası alan, hapis olan, istirahatli olan, savaş ve olağanüstü durumlar 6 ncı madde dışında kalır.
Resmi ve hukuki idareler tarafından yurt dışına gönderilen veya yurt dışında görev almak üzere; kanunda belirtilen sıfatların haricinde yurt dışında çalışan ve maaşları ilgili idareler tarafından transfer edilen geri hizmet pasaportlu yükümlüler,
Öğrenci olup, öğreniminin zorunluluğu gereği veya devamı niteliğinde hizmet yürüten işçi, işverenler ve bir meslek yada sanatı icra eden tanımlamasına girmeyenler.
DÖVİZLİ ASKERLİK HİZMETİNDEN YARARLANMAK İSTEYEN YÜKÜMLÜLERE YAPILACAK İŞLEMLER

Dövizli askerlik hizmetinden istifade etmek üzere, konsolosluklara bir dilekçe ve aşağıdaki belgeler ile temel eğitime başlamak istenilen tarihten en az altı ay önce başvuruda bulunmak gerekmektedir.
BAŞVURU ESNASINDA GEREKLİ BELGELER

Dört adet başvuru belgesi (konsolosluklardan alınacak)
Pasaport, oturma izni, çalışma izni belgeleri
Nüfus cüzdanı
Yatırılan paranın (peşin veya taksit) banka dekontu tabip muayene formu (yurt içinden veya yurt dışından alınacak olan)
Yönetmelikte belirtilen miktar ve ödeme şekline uygun olarak ödeme yapıldığına dair banka dekontunu ilgili konsolosluğa ibraz etmek.
Ödenecek miktarın en az 1/4'ünü veya tamamını peşin ödemiş olmak.
Taksitle ödemelerde 38 yaş sonuna kadar ödemelerin tamamlanması
BAŞVURUDAN SONRA YAPILAN İŞLEMLER

Başvuru işlemlerini yukarıda açıklanan şartlara haiz olarak tamamlayan yükümlüler için ilgili konsolosluklar dört nüsha başvuru belgesi tanzim ederler. Bunların;
a. Bir nüshası yükümlüye verilir.
b. Bir nüshası konsolosluklarda kalır.
Konsolosluklar iki nüsha başvuru belgesiyle beraber;
Peşin veya taksit dekontunu
Kimlik çizelgesini
Son yoklama formunu yerli As.Şb.Bşk.lığına gönderir.
Yerli askerlik şubelerince başvuruları uygun bulunanların evrakları onaylanarak MSB'lığı ASAL Daire Başkanlı'ğına gönderilir.
Bu yolla kaynağa alınan yükümlülerin silah altına alınacakları celp dönemlerinden iki ay önce konsolosluk ilan panolarına, yükümlülerin kimliklerini gösteren tertibat çizelgeleri asılır.
Celp döneminde silah altına alınacak yükümlülere yerli askerlik şubelerince celp çağrı pusulaları varsa yurt içi adreslerine yoksa, yurt dışı adreslerine (konsolosluklar kanalıyla) gönderilir.
Celp çağrı pusulası eline geçmeyen yükümlülerin tertibat listesinde adı çıkmış ise silah altına alınmasında herhangi bir sıkıntı olmaz.
Tertibat listesinde adı çıkmış, ancak çeşitli nedenler ile celbe icabet edemeyecekler, celp tarihinden önce mazeret beyan belgeleri ile birlikte ilgili konsolosluklara başvurarak takip eden celp dönemlerinden herhangi birine ertelenmesi için başvuruda bulunmak zorundadır.
Celp dönemini değiştirmek isteyenler ilgili konsolosluklara başvuracakları gibi MSB'lığı ASAL Daire Başkanlığına da müracaat edebilirler.
Celbe icabet edecek olan yükümlüler celp tarihinden önce yurda dönerek celp tarihinde Burdur As.Şb.Bşk.lığından sevk evraklarını alarak silah altına alınırlar.
Herhangi bir nedenle istenilen celp döneminden önce silah altına alınmayı talep edenler, ASAL Daire Başkanlığı'na başvurmaları halinde istedikleri dönemde silah altına alınabilirler.
SİLAHALTI VE TERHİS İŞLEMLERİ

Silah altı işlemleri: Eğitim merkezlerinde silah altına alınan yükümlüler; Genelkurmay Başkanlığı'nca tespit edilen eğitim programları çerçevesinde bir ay süreyle eğitim görürler.
Terhis işlemleri: Bir aylık temel eğitimini tamamlayan yükümlüler; eğitim merkezince tanzim edilen üç nüsha geçici terhis belgesi ile terhis edilir. Eğitim merkezince tanzim edilen üç nüsha geçici terhis belgesinden;
Bir nüshası yükümlünün kendisine verilir.
Bir nüshası yerli askerlik şubelerine gönderilir.
Bir nüshası eğitim merkezinde kalır. Eğitim merkezince yükümlülerden toplanan pasaportlara terhis kaşesi vurularak terhislerinde pasaportlar yükümlülere iade edilir.
ÖDEMELERLE İLGİLİ ESASLAR

Dövizli askerlikten faydalanmak için ödenmesi gereken miktar 10.000 Alman Markı'dır.
Farklı para birimiyle ödeme yapmak isteyenler MSB. lığınca her yıl ocak ayı içerisinde yayınlanan Alman Markı bazında diğer ülke paralarının kur listesi çerçevesinde ödeme yapabilirler.
Her yıl yayımlanan kur listeleri o yılın 31 ARALIK tarihine kadar geçerliliğini korumakta olup yıl içerisinde olabilecek kur değişikliklerinden (artış veya eksilme) etkilenmez.
Yükümlü hangi ülkenin parasıyla ödemeye başlamış ise o ülkenin parası ile ödemesini tamamlamak zorundadır.
Yükümlüler başvuru esnasında paranın tamamını peşin ödeyebilecekleri gibi 1/4'ünü peşin, kalanını da üç eşit taksitte ödeyebilirler.
Yükümlüler her yıl 1 OCAK - 31 ARALIK tarihleri arasında taksitlerini yatırarak alacakları banka dekontlarını yerli askerlik şubelerine göndermek zorundadır.
Ödemeler yurt dışındaki T.C. Merkez Bankası muhabir bankaları aracılığı ile yapılır.
Bulundukları ülkede Merkez Bankası bulunmayanların ödemeleri kendileri veya vekilleri adına T.C. Merkez Bankası'nda açtıracakları kredi mektuplu döviz tevdiat hesabından dövizli askerlik özel hesabına ödenmek kaydı ile yapılabilir.
Ödemelerde alınacak dekontun üzerinde;
Yükümlünün adı soyadı
Askerlik numarası
Doğum tarihi
Baba adı
Yerli askerlik şubesine ait bilgilerin tam ve doğru olarak yazılı olması gerekmektedir. Aksi takdirde doğabilecek aksaklıklardan yükümlülünün kendisi sorumludur.
Yukarıda saydığımız süre ve şartlar dahilinde ödemelerini yapmayan ya da geciktiren yükümlülerin dövizli askerlikten çıkarılmasına dair teklifler yerli As.Şb.Bşk.lıklarınca MSB. ASAL. Daire Başkanlığı'na iletilir.

DÖVİZLİ ASKERLİK YASA KAPSAMINDAN ÇIKARILMA

Dövizli askerlik temel eğitimini yapmamak.
Temel eğitimi yapsa dahi ödeme yükümlülüğünü uygun şartlarda yerine getirmemek.
Parasını ödemiş ve hatta temel eğitimini yapmış olsalar dahi yönetmelikte belirtilen şartları taşımadıkları anlaşılan yükümlüler kapsam dışına çıkarılır.
KESİN TERHİS VE YEDEKLİĞE AYRILMA İŞLEMLERİ

Geçici terhis belgeleri yurtdışına çıkarken askerliğini yaptığına dair belgedir. Ancak kesin terhis işlemi için kesinlikle kullanılmaz.
Dövizli askerlik hizmetiyle ilgili yükümlülüklerini tamamlayan yükümlülerin kesin terhis işlemleri yerli askerlik şubesi başkanlıklarınca yapılır.
Yükümlüler terhis kaydını yaptırmak maksadıyla yerli askerlik şubelerine müracaat etmek mecburiyetinde değillerdir. Ancak kesin terhisini takip eden yıldan itibaren her yıl yedeklik yoklamalarını, konsolosluklarından alacakları yedeklik yoklama belgelerini doldurarak yerli as. şubelerine postalamak suretiyle yaptırmak zorundadırlar.
DÖVİZLİ ASKERLİKTEN ÇIKARILMA DURUMUNDA GERİ ÖDEME YAPILMAYACAK YÜKÜMLÜLER

Bir aylık temel askerlik eğitimini tamamladıktan sonra ölen veya askerliğe elverişli değildir hastane raporu alanlara.

DÖVİZLİ ASKERLİKTEN ÇIKARILMA DURUMUNDA GERİ ÖDEME YAPILACAK YÜKÜMLÜLER

Dövizli askerlik hizmeti için ödenmiş ve özel döviz hesabına alınmış dövizler geri ödeme yapılması gerektiğinde "Türk Lirası" olarak müracaat edilen tarihin kurundan ödenir.

Dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlara; askerlik görevini, tabi oldukları statülerden biri (yd.sb. erbaş/er) ile yerine getirmelerinden sonra
Bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamadan ödeme safhasında ölen veya askerliğe elverişsiz hale gelenlere ise, bu durumlarının belirlenmesi halinde kendilerine, vekillerine veya kanuni mirasçılarına yurt içinde gösterecekleri banka hesap numaralarına ödenir.
GERİ ÖDEME İÇİN BAŞVURUDA YAPILACAK İŞLEMLER

Geri ödeme ile ilgili başvurular; yurt içinde yükümlünün yerli askerlik şubesine, yurt dışında ise, yerli askerlik şubesine iletilmek üzere bağlı bulunan konsolosluğa bir dilekçe ile yapılır ve dilekçeye;

Döviz ödemesine dair banka dekontu veya dekontları
Dövizli askerlik hizmeti kapsamı dışında tabi olduğu statüde (yd.sb, erbaş/er) askerlik hizmetini yaptığını gösterir terhis belgesi
Paranın gönderileceği Türkiye'deki banka hesap numarası eklenir.
Bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamadan ölen ya da askerliğe elverişsiz hale gelenler için yukarıdaki belgelere ilaveten ;
Ölenlerin vukuatlı künye kaydı ve veraset ilanı
Askerliğe elverişsiz hale gelenlerin onaylı sağlık raporları eklenir.
Celp tarihleri aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

2,3,4 OCAK.............................1 nci dönem
1,2,3 NİSAN............................2 nci dönem
1,2,3 TEMMUZ.........................3 ncü dönem
1,2,3 EKİM..............................4 ncü dönem

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu