[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #12883  04-04-2009 00:30 GMT+2 saat  

edebiyat


Huzuristan Üyesi


Tecrübe Puanı.: 2.6%
Ruh Hali: Durgun
Mesaj 15
Şehir: ÝStanBuL
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Hem 29 yaşına ulaşmış olanlar, hem de 29 yaş sath-ı mayilindekiler aynı tedirginlik içindeler. Zira, okul ya 29 yaşında bitmezse ne olacak? Verilen onca emek heba mı olacak? Öyle olacaksa 29'a kadar beklemeden bir an önce gidip gelmek daha mı mantıklı? Sorular, sahiplerince oldukça önemli ve hayatın akışını değiştirebilecek cinsten gerçekten.

Konuyu karmaşık hale getiren birkaç unsur var.

1- Gerek askerlik çağı, gerekse askerlik tecil işlemlerinde ay hesabı yapılmaz, yıl hesabı yapılır. Yıl'dan kastımız takvim yılıdır. Yoklama işlemleri her ne kadar yılın ortasında yapılsa da, eğitim görenler için sezon yılın ortasında kapanıyor olsa da tecil işlemleri açısından önemli olan takvim yılıdır.

2- Askerlik tecili sona erdiği tarihte birliğinize teslim olmazsınız. Yani, sizin teciliniz 2008'de sona eriyorsa siz 2008'de değil, 2009'da askere gidersiniz. Şayet siz 2009'da askere gidecekseniz; "Benim tecilim 2009'da bitiyor" demeniz yanlıştır. Doğrusu, tecilinizin 2008'de bitmiş olduğu ve şubenizin celp dönemini bekliyor olduğunuzdur.

Bu açıklamalardan sonra konuyu örneklendirelim ki akılda yer etmesi kolaylaşsın.

---------------------------------------------------------------------------

Örnek:

12 Aralık 1981 doğumlu, T.C. vatandaşı bir erkek, hali hazırda Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü 1. sınıf öğrencisidir. (2007-2008'de 1.sınıf bitmiştir.) Bu vatandaşı askerlik durumunu inceleyelim:

Arkadaş, 4 yıllık fakülte öğrencisi olduğundan, azami öğrencilik süresi olan 7 yılı aşmadığı ve 29 yaş haddine de takılmadığı sürece askerlik tecil işlemleri, her yıl 31.Ekim'e kadar Fakülte'nin Öğrenci İşleri tarafından yaptırılır. Acaba bu arkadaş 29 yaş sınırına takılıyor mu?

1981+29=2010 . 2010 yılı kritik yıldır. 2010'un 31.Ekim'ine kadar bu arkadaşın askerlik tecili açısından herhangi bir sorunu olmaz. Ancak, 2010'da bu arkadaş 29 yaşında olacağından (yıl esası önemli) 2010 yılının Ekim ayının sonuna kadar bizzar askerlik şubesine gidip askerlik yoklamasını yaptırmak zorundadır. Yoklama yapılır ve askerlik tecili gerektiren herhangi bir sorun yoksa askerlik kararı aldırılır. Artık, bu aşamadan sonra yapılması gereken, yerli askerlik şubesinin celp dönemini beklemektir ki bu da 2011'dedir. Yani bu arkadaş ilk celp dönemi olan Şubat/2011'de de askere gidebilir, son celp dönemi olan Ocak/2012'de de.

Bu arkadaş;

2008-2009'da 2. sınıfı bitirmiş olacak,

2009-2010'da 3. sınıfı bitirmiş olacak,

3.sınıfı bitirdiği yılın Ekim ayının sonuna kadar yoklamasını yaptırmazsa yoklama kaçağı olur. Dikkat ettiyseniz, yoklama yaptırması demek birliğine teslim olması demek değildir. Yoklamasını yaptırdıktan sonra okulda kaydını sildirmesi de gerekmez. Bakarsınız 3. ya da son celp dönemine denk gelir de fakülte mezunu olarak gider askere. Bu noktadan sonra celp döneminin mezuniyetten sonrasına denk gelmesi için dua etmekten başka çıkar yol görünmediği aşikardır.

Diyelim ki; şansı yaver gitmedi ve ilk celp dönemine denk geldi. Bu taktirde bu arkadaşın tercih edebileceği iki farklı yol var. Birincisi paşa paşa askere gitmek. İkincisi ise bakaya kalmayı göze almak. Ben, bakayalığı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bakayalık hem kanunen suçtur, hem de psikolojik yıkıntısı çok olan bir süreçtir. Hem kanuni olmayan bir şeyi tavsiye etmemi de beklemeyin benden.

Diyelim ki; şansı yaver gitti ve celp dönemi gelmeden önce okuldan mezun oldu. Bu taktirde; mezuniyet belgesi ile birlikte tekrar yoklama yaptırır. Yoklama yaptırınca da karşısına iki seçenek çıkar. Birincisi, fakülte mezunları içn 5713 sayılı yasa ile getirilen iki yıla kadar askerlik tecili hakkını kullanmak. İkincisi ise askerlik kararı aldırıp, yedek subay aday adayları için ilk celp döneminde birliğine teslim olmaktır.

Üniversiteden Mezun olmadan Askere Gidersem ne olur?

--------------------------------------------------------------------------------

Bir şekilde mezun olunmadan askere gidilmişse, öğrencilik hakkı kaybolmaz. Hatta askerlik yapılan birliğin konumuna ve birlik komutanının inisiyatifine bağlı olmak kaydıyla sınavlar için izin de kullanılabilir. Şayet bu şekilde 15 ay askerlik yapılırken mezun olunmuşsa, birlik komutanına dilekçe ve taahhütname ile müracat edilir. Gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra geçici olarak terhis edilir ve askerlik şubeleri tarafından yedek subay aday adaylarının tabi olduğu işlemler yapılır. Bu işlemler neticesinde;

1- Kısa dönem askerlik yapmasına karar verilirse;

a- Geçici terhis olunmadan önceki askerlik süreleri 6 aydan fazla ise derhal terhis edilir.

b- Süre 6 aydan az ise 6 aya tamamlayacak kadar daha askerlik yapılır ve terhis olunur.


2- Yedek Subay olarak askerlik yapılmasına karar verilirse; geçici terhis olunmadan önce yapılan askerlik hizmeti yanar ve 12 ay yedek subay olarak askerlik yapılır.

Askerliğimi kaç yıl tecil ettirebilirler

--------------------------------------------------------------------------------

2 yıllık myo Bitirinlerin : 1 yıl tecil hakkı vardır
4 yıllık Üniversite -Aöf Mezunlarının : 2 yıl tecil hakkı vardır

İki veya üç yıl süreli yüksek okullardan mezun olanların : 1 yıl tecil hakkı vardır

Öğrenim gördükleri fakülte ve yüksekokulları terk edip askerliklerine karar alınanlardan öğrenimlerine devam etmek isteyenlerin : 1 yıl tecil hakkı vardır

2-3 yıllık meslek yüksekokulu mezunlarının : 1 yıl tecil hakkı vardır

Fakülte/yüksekokul terklerin askere sevkleri : 1 yıl tecil hakkı vardır

Yurtdışında öğrenim görecek erkek öğrenciler, askerlik tecili için Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığına, yurtdışında ise ilgili Türk Konsoloslukların Eğitim Ateşeliklerine başvuru yapmalıdırlar. Öğrenciler yurtdışında öğrenim görecekleri programın ( dil eğitimi,ön lisans, lisans, master, doktora,sertifika,diploma gibi) süresi doğrultusunda askerlik tecili yaptırabilirler. Ancak, askerlik tecili için aranan bir yaş sınırı vardır. Buna göre, lisans eğitimi yapacak öğrencilerin 29 yaşını, doktora eğitimi yapacakların ise 33 yaşını tamamlamamış olmaları gerekir.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN ÖZEL ÖĞRENCİ STATÜSÜ KAZANARAK
ASKERLİĞİ ERTELETMEK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

1 ) Milli Eğitim Bakanlığından alınacak başvuru formunun eksiksiz doldurulması Yurtdışında ki okulunuzdan kabul mektubunun orijinali ve Noter onaylı Türkçe çevirisi.
2 ) En son mezun olduğunuz okulun Diplomasının noter tasdikli 2 adet kopyası
3 ) Yurtdışındaki okulunuzdan kabul mektubunun orijinali ve Noter onaylı Türkçe çevirisi.
4 ) Varsa ÖSS sonuç Belgesi ( yurtdışında lisans eğitimi görecek başvuru sahipleri için)
5 ) 2 adet noter onaylı Nüfus Cüzdanı örneği
6 ) 2 adet Askerlik Durum Belgesi
7 ) 6 adet vesikalık fotoğraf
8 ) Devlet Memuru ise görevinden istifa belgesi

YURTDIŞINDA EĞİTİM İÇİN ASKERLİK TECİLİ NASIL YAPILIR?

Dil Kurslarına Gidenler
Yurtdışında dil eğitimi alacak öğrenciler en fazla 1,5 yıl olmak üzere dil okulundan aldıkları kabul belgesi ile birlikte askerlik tecili yaptırabilirler. Öğrenci 1,5 yılın sonunda öğrenci, ön lisans, lisans veya yüksek lisans eğitimine başlar ise tecil işlemini yenilemek durumundadır.

2 Yıllık Okullara Gidenler
Yurtdışında ön lisans eğitimi alacak öğrenciler okulundan gelen okul kabul mektubu ile birlikte askerlik teciline başvuru yapabilirler. Ön lisans programları için en fazla 3,5 yıl tecil işlemi yapılabilir. Arkasından lisans programlarına geçiş yapılırsa askerlik tecili yenilenebilir.

3 veya 4 Yıllık Üniversite Lisans Programlarına Gidenler Yurtdışındaki üniversiteden alınan kabul belgesi ile birlikte askerlik tecili yaptırabilirler.

Master ve Doktora Öğrencileri de yurtdışındaki okullarından alacakları kabul mektubu ile birlikte tecil yaptırabilirler.

ASKERLİK TECİL İŞLEMLERİ NEREDE YAPILIR?

Askerlik tecil işlemleri için , Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü Yurtdışı Öğrenciliği Tanıma Birimine başvuru yapabilirsiniz. Bu birim, öğrencinin evrakları eksiksiz ise bir hafta içerisinde öğrencinin yurtdışında ki eğitimine onay verir ve Milli Savunma Bakanlığına yazarak öğrencinin askerliğini tecil etmesini sağlar. İşlemler yaklaşık bir hafta sürer. Öğrencinin bizzat kendisinin Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Öğrenciliği Tanıma Birimine Başvuru yapması gerekir. Milli Eğitim Bakanlığının Özel Öğrenci statüsünü kazanmak ve bu şekilde askerliği erteletmek en iyi çözümdür. Ayrıca, öğrenci resmi olarak “öğrenci” sayılacağından yurtdışına çıkışta ödenen 50 USD’den muaf olabilir. Ayrıca, gideceği ülkedeki T.C Büyükelçiliği Eğitim Ateşeliğine Kaydını yaptırarak, “özel öğrenci” statüsünün ayrıcalıklarından yararlanabilir.

Başvuru Adresi:
Milli Eğitim Bakanlığı
Yükseköğretim Genel Müdürlüğü
06648 Bakanlıklar, Ankara
Tel : 0312-413 16 32
Faks :0312-418 45 53


Başvuru Ne Zaman Yapılmalıdır?

Başvurular Haziran ayında başlar ve ertesi yılın Nisan ayına kadar devam eder.

__________________
Çevirimiçi durumu