[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #12552  15-03-2009 14:52 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
ÖSS'de puanlar yükseldi ama önemli olan sıralama

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, puanların yükseldiğini açıkladı. Ama, siz telaşa kapılmayın.

Çünkü, yerleşeceğiniz üniversite ve bölüm için öncelikli kriter puan değil. Önemli olan başarı sıranız. Onun için başarı sıranıza bakın. Mutlaka bir yere yerleşmek isteyenler, başarı sırasının çok altındaki yerleri yazmalı. Bu yıl kılavuzda yeni açılan birçok bölüm var. Bunların puanları ve başarı sırası henüz belli değil. Ancak, bu bölümler için, üniversite ve bölümün eş değeri olan yakınlardaki üniversite ve bölümün 2006 ÖSYS verilerini göz önüne alabilirsiniz. İlk tercihlerinizde biraz uçun. "Puanım yeterli olmaz, başarı sıram çok gerilerde" diye düşünmeyin. İstediğiniz bölümleri, idealinizdeki yerleri düşünerek ilk tercihlere yazın. Çünkü, yerleştirme birinci tercihten başlıyor. Tercih yaparken, aslında gelecekteki mesleğinizi ve yaşam biçiminizi seçiyorsunuz. Hangi mesleği seçeceğinize karar verirken önce kendinizi iyi tanımalı, sonra da meslekler hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olmalısınız. Seçmeyi düşündüğünüz mesleğin belirgin özellikleri ve koşulları ile kişisel özellikleriniz arasında uyum olup olmadığını araştırın. Unutmayın, her yıl binlerce aday, meslek seçiminde bilinçli davranmadığı ve tutarlı tercihler yapmadığı için istemediği yükseköğretim programlarına yerleşiyor. Uğur Kariyer Merkezi uzmanları, adayların merak ettiği soruları yanıtladı.

Tercih listesi oluştururken dikkat

2007 ÖSYS Sonuç Belgesi'nde yer alan herhangi bir puan türünde ham puanı (AOBP eklenmemiş) 160.000'ın altında olan adayların tercih hakkı bulunmuyor. Bu adaylar tercih formu doldurmayacak. 160.000-184.999 arasında puan alan adaylar yalnız Açıköğretim programlarından (İngilizce Öğretmenliği'ne en az 185.000 ÖSS-DİL puanı ile) ve ön lisans programlarından; 185.000 ve daha fazla puan alan adaylar ise (Açıköğretim programlarının yanında lisans 4 ve daha fazla yıllık) programlarından da tercih yapabiliyorlar.

Tercih listesini oluştururken, adaylar ilk 3 tercihi kendi Y-ÖSS sıralamasından daha düşük sıralamaya sahip yükseköğretim programlarından yapabilir. En son tercih adayın gidebileceği son nokta olmalı. Bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinizde, bir sonraki yıl sınava girerseniz puan kaybınız olur. Gitmeyeceğiniz bir programa listenizde yer vermeyin.

Kendi alanında bir programı tercih eden adayın puanı hesaplanırken, AOBP'si 0,8 ile, kendi alanı dışındaki bir programı tercih ederse 0,3 katsayısı ile çarpılır. Bu katsayılar öğrencinin yerleştirilmesinde ciddi şekilde etkili olur.

Taban puanlar kılavuza yol gösterme amacıyla konulmuştur. Hiçbir zaman kendi puanlarınızla tam karşılaştırma yapmayın.

ÖSYM'ye gönderilen tercih formunun örneğini mutlaka saklayın.

En çok sorulan sorular ve cevapları

İstediğim üniversiteye puanım yetmezse, başka bir üniversiteye geçip daha sonra yatay geçiş yapabilir miyim?

-Geçişlere güvenerek kesinlikle tercih yapmayın. Çünkü geçiş için başvuracağınız yıl, istediğiniz üniversite ya da bölüm öğrenci kabul etmeyebilir. Ya da çok az sayıda geçişli öğrenciyi kabul edebilir. Her üniversitenin yatay geçişle ilgili prensipleri farklı.

Geçen yıl Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü'ne yerleştirildim. Bu yıl ÖSS'ye tekrar girdim. Tercih yaptığımda puan kaybına uğrar mıyım?

-Açıköğretim Fakültesi'nin kontenjansız bölümlerine yerleştirilen öğrenciler kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın 2007 ÖSS'de puan kaybına uğramazlar. Alan içi tercihler yaptıkları takdirde AOBP'leri yine 0,8 ile çarpılır.

2005 yılı meslek lisesi muhasebe bölümü mezunuyum. 2007 ÖSS'de sınavsız geçişten faydalanmak istiyorum. Yerleştirme öncelikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri merkezi sistemle yapılıyor:

Mezuniyet yılı daha büyük yeni mezun adaylara öncelik veriliyor.

Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre (Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi) veriliyor.

Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan METEB içinde olanlara öncelik verilir. Örneğin, İstanbul'da bir meslek lisesinden mezun olan aday tercihlerini İstanbul METEB'den yapmışsa ona öncelik sağlanır.

Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP'si(Ortaöğretim Başarı Puanı) yüksek olan adaylara öncelik verilir.

Tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.



SÖZ-1, EA-1 ve SAY-1 puanları hangi yükseköğretim programlarına girişte kullanılacak?

Meslek Yüksekokulları'nın tüm programları (Tablo-3B ile Tablo-3A'nın sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlara)

Açıköğretim Fakültesi lisans ve önlisans programları (İngilizce Öğretmenliği hariç)

Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programları (Tablo-5).

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun adayların yerleştirilmesinde ek puan uygulanan yükseköğretim lisans programları (Tablo-4).

Not: Yalnız öğretmen lisesi mezunlarına ek puan uygulanan öğretmenlik programlarına girişte SÖZ-2, EA-2 ve SAY-2 puanları kullanılıyor. Hem mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu çıkışlı adaylara, hem de Öğretmen Lisesi çıkışlı adaylara ek puan uygulaması olan lisans programlarına yerleştirmede SÖZ-1, EA-1 ve SAY-1 puanları gözönüne alınıyor.

Merkezi sistemle bir yükseköğretim programına yerleşenler ek yerleştirmeye başvurabilir mi?

- Sınavsız Geçiş de dahil Merkezi Yerleştirme sonunda Açıköğretim programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek yerleştirme için başvuramıyor.

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu