[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #9918  11-05-2008 15:58 GMT+2 saat  

cincancon


Huzuristan Üyesi


Tecrübe Puanı.: 45%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj 340
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Müslüman&񗝉a minber Hıristiyan&񗝉a tabut

Dünyanın bir çok ülkesine ceviz ağacından mihrap, minber, vaiz kürsüsü gönderen K.Maraşlı Ali Gülaçtı, Hıristiyan dünyasına tabut pazarlama hazırlığında. Ceviz ağacından el işi, oymalı tabutlar imal eden Gülaçtı, direkt alıcıya ulaşamadığı için henüz tabut satamamış. Ama işin peşini bırakmıyor.
Kahramanmaraş ili özellikle ceviz oymacılığı konusunda çok önemli bir yere sahip. Genç kızların çeyiz sandıklarından, son derece ince işçilikle hazırlanan mücevher kutularına kadar her türlü kullanım ve süs eşyalarının yapıldığı ilde oymacılık sanatını daha farklı bir alana taşıyan Ali Gülaçtı, ceviz ağacından, camiler için gerekli olan mihrap, minber, vaiz kürsüsü, kapı, balkon bölümleri, müezzin mahfeli, levha ve rahleler ile türbeler için oymalı sanduka imal ediyor. Dedesi ve babası marangoz olan Gülaçtı, 16 yıldan bu yana mesleği klasik oymacılık işinden farklı bir yöne kaydırmış. Ağabeyiyle birlikte minber yapmaya başlayan Ali Gülaçtı, ilk başlarda yılda birkaç tane minber yaparken şimdi Türkiye&񗝉nin her yerine ve yurtdışındaki camilere de minber gönderiyor. Şu ana dek 120 camiye ürün gönderdiklerini ve bunlar içinde Almanya, Avusturya, Fransa, Kıbrıs, Dubai ve Azerbaycan gibi ülkelerin de bulunduğunu söyleyen Gülaçtı, aynı zamanda Türkiye&񗝉de yeni restore edilen camilerin ahşap işlerinin de büyük oranda kendilerine geldiğine dikkat çekiyor. Onun işlerinin tercih edilmesinin nedeni ise işindeki titizlik ve kullandığı modelin klasikliği... Cami içi aksesuarlarda Selçuklu motifini ve barok tarzını kullanan Ali Bey, Selçuklu motiflerinde her karenin belli bir anlamı olduğunu kaydederek, aynı zamanda istenilen tarza uygun modelleri de yaptıklarını ifade ediyor. &񗝌Ceviz ağacı hem klasik anlamda kullanılan bir ağaç hem de kolay işlenebiliyor ve uzun ömürlü. Şu an elimizdeki imkânlarla bunun 300 yıl dayanacağını söyleyebiliyoruz. Ama o terbiye sistemini öğrenirsek daha uzun süre dayanması da mümkün olacaktır.&񗝍 diyen Gülaçtı, minber, kürsü ve diğer işlerde en küçük bir çivi ve yapıştırıcı kullanmadıklarını belirtiyor. Ebatları 4-7 metre arasında değişen minberler 10-35 bin YTL fiyatla satılırken vaiz kürsüleri de 4-8 bin lira arasında değişiyor. Müezzin yeri de yüksekliğine göre 6-7 bin lira arasında değişen bir fiyata satılıyor. Ancak bunların oyma tarzında olanlarının fiyatı 16 bin YTL&񗝉ye kadar çıkıyor. 14 tanesi oyma bölümünde olmak üzere toplam 55 kişinin çalıştığı atölyede işçiler, gün boyu büyük bir titizlikle ellerindeki işleri yetiştirmeye çalışıyorlar.

Camiye minber, Hıristiyan&񗝉a tabut...

Camiler için her türlü ahşap işçiliğini en kaliteli şekilde yapmayı hedeflediklerini belirten Gülaçtı, aynı zamanda Hıristiyan dünyası için de tabut hazırlıyor. Hıristiyanların tabutla birlikte gömülmesi ritüelinin büyük bir pazarı ortaya çıkardığını fark eden Ali Gülaçtı, bu pazarın iştahlarını kabarttığını ve Avrupa için ceviz ağacından oymalı tabut imal ettiklerini kaydediyor. &񗝌Ben de numunelik tabutlar üreterek Avrupa&񗝉da fuarlara katıldım. Tabutlarımın işçiliği harika. Çok büyük ilgi gördü. Ancak Avrupa&񗝉ya tabutlarımızdan henüz hiç satamadım. Çünkü direkt alıcıya ulaşma imkânımız olmadı. Aracılara ulaştık, ancak aracılar da çok fazla sayıda tabut istiyorlar. Bunu K.Maraş şartlarında yetiştirmemiz mümkün değil.&񗝍 diyen Gülaçtı, işin peşini bırakmadıklarını ve bu iş için ortak aradıklarını belirtiyor.

Türkiye&񗝉de minber işiyle uğraşan beş altı firma olduğunu kaydeden Ali Gülaçtı, ilk hedefinin Kahramanmaraş&񗝉ı ahşap ve oyma minber konusunda bir merkez haline getirmek olduğunu ifade ediyor. Gülaçtı, yaptıkları her ürüne ömür boyu garanti verdiklerini, herhangi bir kurtlanma, çatlama, bozulma durumunda ürünü yenisiyle değiştirdiklerini kaydediyor.

H. SALİH ZENGİN
Zaman Gazetesi Pazar eki

__________________
Çevirimiçi durumu