[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #9888  10-05-2008 16:18 GMT+2 saat  

cincancon


Huzuristan Üyesi


Tecrübe Puanı.: 45%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj 340
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
İletişimin İnsanın Varoluşundan Bu Yana Gelişimi

İnsanlar varoluşlarından bu yana, yaşamak için avlanmayı, barınak yapmayı, ateş yakmayı, meyveleri toplayıp saklamayı, toprağı işleyerek yiyecek sağlamayı bir araya gelerek ve iletişim kurarak başardılar. İnsana tarihsel gelişimi içinde baktığımız zaman birbirleriyle iletişim kurmada kullandıkları alet ve yöntemler açısından çeşitli aşamalardan geçtiklerini görüyoruz.

İnsan kökleri
60 milyon yıl öncesine dayanan bir memeli türü olan primatların bir üyesi olarak kabul edilmektedir. Michael Corballis (2003) primatları iletişim kurma açısından diğer türlerden ayırt eden üç önemli özellikten bahsetmiştir.

Bunlar; ellerin kavramaya uygun olması, insanlarda iki ayak üzerinde yürümenin bir sonucu olarak kaybedilmiş olan ayakların kavramaya uygun olması ve son olarak da üç boyutlu ve renkli görme olanağına sahip olmalarıdır.

Günümüzden yaklaşık 35.000.000 yıl önce ortaya çıkan ve modern insanı temsil eden homosapiens&񗝉 in iletişim kurmada nasıl bir gelişim geçirdiği ile ilgili olarak değişik görüşler bulunmaktadır. Corballis (2003) dilin ilk olarak jestlerden (vücut uzuvlarıyla yapılan hareketler) türediğini savunur.

Buna kanıt olarak da insana en yakın primatlar olarak kabul edilen şempanze ve bonoboların birbiriyle çeşitli jestler yardımıyla kurdukları iletişimi gösterir. Bu jestler elbette ki insan jestlerinden büyük ölçüde farklıdır. Şempanzeleri konuşturma çabaları şimdiye kadar bir sonuç vermemiş, ancak insanlar şempanzelerle görsel unsurlara dayalı olarak iletişim kurmayı öğretmeyi başarmışlardır.

__________________
Çevirimiçi durumu