[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #7658  02-11-2007 17:41 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
Korfbol

Korfbol potası ve oyuncularıKorfbol, erkeklerle bayanların birlikte oynadıkları tek takım sporudur. Oyun basketbol ve hentbola benzer olsa da, belirgin özelliklerle onlardan ayrılır. Topun "Korf" denilen yüksek bir potadan geçirilmesiyle oynanır.

Oyunun amacı, topu rakip takımın "korf" denilen potasına atmaktır. Korfbol her yaştaki kadın ve erkeklerin oynayabilecekleri bir spordur. Kapalı alanda oynandığı gibi açık alanlarda da oynanmaktadır. Açık alan olarak, çimde ve kumda oynanmasının yanı sıra suda da oynandığı bilinmektedir.

Korfbolun başlangıcı Hollanda'lı bir öğretmen olan Nico Broekhuysen'e dayanmaktadır. Broekhuysen İsveç'te oynadığı bir oyundan esinlenmiş ve Korfbol oyununu 1902 yılında Amsterdam'da tasarlamıştır.

Ortaya çıkışı [değiştir]Korfbolun başlangıcı Hollanda'lı bir öğretmen olan Nico Broekhuysen'e dayanmaktadır. Broekhuysen İsveç'te oynadığı bir oyundan esinlenmiş ve Korfbol oyununu 1902 yılında Amsterdam'da tasarlamıştır.

Hollanda Korfbol Birliği 1903 yılında kurulurken, "Uluslararası Korfbol Federasyonu" 1933 yılında kurulmuş ve Uluslararası Spor Federasyonları Birliği ile Dünya Oyunları Birliği'ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Korfbol sporunun gelişimi son yıllarda olmuştur. 1970 yılında Uluslararası Korfbol Federasyonu&񗝉nun sadece Avrupa'da 4 üyesi varken, Korfbol 1992 yılında 4 kıtada 30'dan fazla ülkede oynanmaya başladı.

IKF, 1993 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) tarafından resmen tanınmıştır. Aynı zamanda, Uluslararası Genel Spor Federasyonları Birliği (GAISF), UOK&񗝉nın Tanıdığı Uluslararası Spor Federasyonları Birliği (ARISF) ve Uluslararası Dünya Oyunları Birliği&񗝉ne (IWGA) katılmıştır.

Korfbol, 4 yılda bir yapılan Dünya Oyunları kapsamında yeralmaktadır.

Amacı
Amaç rakip takımın potasına (korf) topu atarak sayı elde etmektir. Her iki sayıdan sonra takımlar bölge değiştirirler ve defans oyuncuları hücuma, hücum oyuncuları ise defansa geçerler. Devre arasında ise saha değişimi yapılır. Korfbol bir takım sporudur ve takım çalışması gerektirir; topla koşmaya veya top sürmeye izin verilmez. Koşarken topu yakalanırsa durup pas verilmesi gerekmektedir. Korfbol sporunda bir erkek bir erkeğe, bir bayan bir bayana savunma yapabilir ve bir kişiye karşı iki kişi savunma yapamaz.

Kuralları
Sahanın boyutları kapalı alanda 40x20 m., açık alanda 60x30 metredir (kumda 20x20). Saha eşit olarak iki bölgeye ayrılmıştır. Oyun malzemesi olarak ise 2 tane 3.5 metre uzunluğunda direk (pota) ile iki sepet ve 5 numaralı futbol topuna benzer bir top gerekmektedir. Bir takım 4 bayan 4 erkek oyuncudan oluşur. Her bir bölgede 2 erkek 2 bayan oyuncu yer alır.

Özellikleri
Korfbol sporunun diğer sporlardan farklı bazı temel özellikleri vardır. Öncelikle her takım dört bayan ve dört erkek oyuncudan oluşur. Sadece bayanlardan veya erkeklerden oluşan bir takımla oynanmaz.

"Korf"un (Pota) etrafında 360 derecelik açıdan atış yapma imkanı vardır ve potanın arkasından da oyun devam eder.

Kolektif oynamak zorunludur. Topa sahip olan oyuncunun topla koşmasına veya topu sürmesine izin verilmez. Her oyuncunun belirli bir rakibi vardır. Oyunun özelliğinden dolayı korfbol oyuncusu rakibini gölge gibi takip etmelidir. Defans yapılırken atış yapmaya izin verilmez. Fakat defans oyuncusu potaya hücum oyuncusundan daha yakın olmalıdır. Ayrıca bir kol mesafesinde olmalı, yüzü hücum oyuncusuna dönük olmalı ve gerçekten topa blok yapmaya çalışmalıdır.

Korfbol çok yönlülük gerektirir. Korfbol hem hücumun hem de defansın önemli olduğu bir spordur ve bir oyuncu bu iki başlıca görevin birinden kaçınamaz. Çünkü oyuncular her iki sayıdan sonra bölge ve görev değiştirirler. Bu nedenle her oyuncu hem hücum hem de savunma becerilerini geliştirmelidir.

Fiziksel temasa izin verilmez. Rakip oyuncuyu tutmaya, itmeye veya çekmeye izin verilmez. Arkadaşlık ve yardımlaşma ön plandadır.

Uluslararası Korfbol Federasyonu'na üye ülkeler (46 ülke)
2003 Korfbol Dünya Şampiyonasından bir maç
Marmara Üniversitesi Korfbol Takımları gösteri maçı 1997

Korfbol 1. Kademe Antrenörlük Kursu / İstanbul 1997
Marmara Üniversitesi takımıABD
Çin
Hong-Kong
Kıbrıs Rum Kesimi
Aruba Çek Cumhuriyeti
Hindistan
Kore
Avustralya
Danimarka
İtalya
Lüksemburg
Almanya
Ermenistan
İsveç
Macaristan
Belçika
Endonezya
İngiltere
Makau
Brezilya
Finlandiya
Japonya
Papua Yeni Gine
Bonaire
Fransa
Kanada
Portekiz
Bulgaristan
Güney Afrika
Katalonya
Polonya
Bosna-Hersek
Hollanda
Kuraçao
Romanya
Rusya
Sırbistan-Karadağ
Singapur
Slovakya
Surinam
Yunanistan
Tayvan
Türkiye
Yeni Zelanda
Zimbabve

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu   

Etiketler: Korfbol