[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #25920  05-04-2013 11:50 GMT+2 saat  

DELTAFX


Huzuristan Üyesi


Tecrübe Puanı.: 36.8%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj 226
Şehir:
Ülke:
Meslek: deltafx
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Birleşmiş Milletler Turkcell’le teknoloji partneri oldu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından “Afet Durumlarında Kurumların Gösterdiği Esneklik ve İnovasyon” konulu bir toplantı gerçekleştirildi. New York’taki BM Genel Merkezi’nde yapılan etkinlikte Turkcell’in Van depreminde altyapısına yönelik çalışmaları ve öncülük ettiği şeffaf bağış kampanyası Van için Türkiye Kumbarasıyla dünyaya örnek gösterildi. Turkcell üstün iletişim altyapısı ve yenilikçi uygulamaları nedeniyle UNDP’nin Türkiye’deki teknoloji partneri oldu.



Turkcell, 2011’de Van’da meydana gelen ve tüm Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin ardından sergilediği inovatif ve teknolojik çalışmalarıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) dünyaya örnek gösterdiği projelerden biri oldu. Turkcell’in depremden hemen sonraki kritik saatlerde teknolojisinin gücü ve çalışanlarının özverisi sayesinde yarattığı fark; ilerleyen dönemde ise Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde, Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliği ile yürüttüğü çalışmalar, Birleşmiş Milletler çatısı altında gerçekleştirilen bir panelde “örnek vaka” olarak ele alındı.

Mobil teknolojilerin sağladığı olanaklarla, doğal afetlerin etkisinin azaltılabileceği fikrinden yola çıkılarak düzenlenen “Afet Durumlarında Kurumların Gösterdiği Esneklik ve İnovasyon” başlıklı etkinliğe BM Kalkınma Programı ve BM Türkiye Daimi Temsilciliği ev sahipliği yaptı. Toplantı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı Rebeca Grynspan, BM Kalkınma Programı (UNDP) Genel Sekreter Yardımcısı Cihan Sultanoğlu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkan Yardımcı Vekili Jordan Ryan, Milli Eğitim eski Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, TEV Genel Müdürü Yıldız Günay ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katılımıyla gerçekleştirildi.



Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer, “Türkiye’nin en büyük zenginliklerinden biri çok köklü bir yardımlaşma ve dayanışma geleneğine sahip olmasıdır. Bu sayede en zor dönemlerimizi birbirimize dayanarak, yardımlaşarak aşıyoruz. Bu depremde de öyle oldu. Hayatı yeniden normale döndürmek için hepimiz elimizi taşın altına koyduk. Hepimiz tek yürek olduk. İşte Turkcell ve TEV tam bu noktada yaratıcı ve çarpıcı bir sosyal sorumluluk projesiyle yanımızda yer aldı. Gerçekten de bu tip büyük felaketlerde devletin tek başına mümkün olması mümkün değil. Özel sektör STK’lar ve tüm aktörlerin harekete geçmesi acıların sarılması için kritik öneme sahip. Toplumun tüm unsurlarının koordinasyon içinde çalışması daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Turkcell’in projesi maddi boyutu kadar moral boyutu da çok güçlü olan bir yardımlaşma ve kardeşlik ağıydı. Söz konusu proje yurtdışında yaşayan Türkleri de harekete geçirdi. Bağışlar, öğretmenlerimize ev, çocuklarımıza yurt, öğrencilerimize burs oldu. Sevgi, Saygı ve sorumluluk gibi insani değerler üzerinde yükselen ve bize bu değerler varoldukça, nsanlığın da varolacağını incelikle hatırlatan bu değerli çaba için öncelikle Turkcell’e, TEV’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.



Etkinlikte konuşan T.C. Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik ise “Acil durumlarda (sel baskını, heyelan, deprem, yol kapanması, kara ve hava taşımacılığı kazaları, çığ, kaybolma vb.) GSM haberleşmesinin kesintiye uğradığı coğrafi alanlarda haberleşmenin sağlanabilmesi amacıyla, ülkemiz 25 coğrafi bölgeye ayrılmış, uydu üzerinden haberleşmesi sağlanabilen roaming özellikli mobil baz istasyonları kurulmuştur. Türkiye’nin en güçlü iletişim ve teknoloji şirketi olan Turkcell acil yardım numaralarına gelen kısa mesajları Bakanlığımıza ve ilgili kamu kurumlarına ileterek insanımızın hayatlarının kurtarılmasında önemli pay sahibi olmuştur” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Grynspan: Hızlı bilgi paylaşımı krizlerde hayat kurtarabilir
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı Rebeca Grynspan, “Afet riski bulunan ülkelerde önleyici tedbirlerle ilgili bilgilerin hızlı bir şekilde paylaşılması can ve mal kaybını engelleyebilir. Mobil teknoloji kriz zamanlarında vatandaşların kendileri arasında ve yetkili kişi ve kurumlarla iletişimini sağlayarak kritik bilgilerin yayılımını sağlıyor” dedi ve Turkcell’in deprem sonrasındaki hayat kurtaran aksiyonlarını övdü.

“Mobil teknolojiler, inovasyon ve takım çalışması hayat kurtarıyor”

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Van’daki ilk depremi izleyen 72 saatte Turkcell’in teknoloji ve inovasyonu hayat kurtarmak için nasıl kullandığını ayrıntılarıyla paylaştı. Krizlere hazır olmanın ve teknolojik esnekliğin önemine değinen Ciliv, Turkcell’in sahip olduğu teknolojiyi ve iletişim altyapısını ayakta tutarken bir yandan da depremin ardından oluşan acil ihtiyaçlara cevap verebilmek için harekete geçtiğini ifade etti.



Turkcell şebekesinin afet öncesinde yapılan hazırlıklar ve teknoloji tasarımı sayesinde büyük ölçüde ayakta kaldığını ifade eden Süreyya Ciliv “Zarar gören istasyonlarımız birkaç saat içinde yeniden çalışır hale getirildi. Mühendislerimiz depremzedelerin yardım için 112’yi aramak yerine SMS gönderdiklerini tespit etti ve çok kısa bir süre içinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliğinde SMS’leri acil durum çağrısına çevirmeyi başardı. Bu sayede vatandaşlarımızın hayatının kurtarılmasına vesile olduk” şeklinde konuştu.

“Dünyaya örnek gösterilmenin gururunu yaşıyoruz”

İkinci depremle Van’ın büyük bir darbe daha aldığını dile getiren Ciliv, kalıcı çözümlere ihtiyaç olduğunu görerek Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde ve TEV iş birliğiyle Van için Türkiye Kumbarası projesini geliştirdiklerini söyledi. Süreyya Ciliv, sözlerine şöyle devam etti.

Yalnızca 5 milyon TL bağış yapmakla kalmadık, her anı internetten izlenebilen tamamen şeffaf bir kampanya ile kurumlara ve bireylere somut sonuçlarını görebilecekleri bir yardımlaşma olanağı sağladık. Tüm Türkiye kenetlendi, Turkcell’e ve TEV’e güvendi ve yola çıkarken koyduğumuz proje hedeflerimiz ikiye katlandı. 192 öğretmenimizin barındığı bir öğretmen kampüsü ve 132 öğrencimizin konakladığı bir öğrenci yurdu inşa ettik. Turkcell olarak bölgede yaşanan işsizlik problemini adresleyerek, Erciş’te çalışanlarının %50’sinin engelli olduğu bir çağrı merkezi kurduk. Bugün tüm bu çalışmalarımızla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından dünyaya örnek gösterilmenin ve teknoloji partner olarak seçilmenin gururunu yaşıyoruz.”

Dünyadan diğer örnekler…
Moderatörlüğünü BM Kalkınma Programı (UNDP) Genel Sekreter Yardımcısı Cihan Sultanoğlu’nun üstlendiği panelde daha sonra TEV Genel Müdürü Yıldız Günay söz aldı. Günay konuşmasında afet ve kriz durumlarında kamu-özel sektör-sivil toplum işbirliğinin önemini vurguladı. Günay, “Van’da yaşanan deprem felaketlerinin ardından TEV, Eğitim için, Türkiye için 46 yıl önce çıktığı yolda eğitim ve afet durumlarındaki yardımlaşma tecrübesini, Turkcell’in iletişim ve teknoloji gücüyle birleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı, Turkcell ve TEV Van’ın geleceğine ışık tutmak amacıyla tek yürek oldu, Van için Türkiye Kumbarası projesini geliştirdi. Van için Türkiye Kumbarası, şeffaf ve katılımcı modeliyle Türkiye’nin desteğini arkasına aldı. Türkiye Kumbarası’na, ülkenin her kesiminden destek yağdı. Bugün bu ortak projemizin dünyaya örnek gösterilmesinden gurur duyuyoruz” dedi.

Panelde ayrıca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkan Yardımcı Vekili Jordan Ryan tarafından Türkiye/Turkcell-TEV örneği dışında iki farklı örnek paylaşıldı. Ryan, teknolojinin inovatif kullanımıyla insana sağlanan faydayı Kenya’da gerçekleştirilen anayasa referandumu ve Haiti’de Birleşmiş Milletler’in yürüttüğü “Nakitten Daha İyi İttifakı” örnekleri ile somutlaştırdı.

Van için Türkiye Kumbarası “BM Özel Ödülü” almıştı

Kamu-Özel Sektör-Sivil Toplum işbirliğine örnek bir model olan; katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir bir yardım modeli oluşturan “Van için Türkiye Kumbarası” projesi, geçen Kasım ayında IPRA Altın Dünya Ödülleri’nde Birleşmiş Milletler tarafından verilen “BM Özel Ödülü”nün sahibi olmuştu.

__________________
Çevirimiçi durumu