[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #25646  11-10-2012 21:09 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Batarya ömrünü daha iyi tahmin eden yazılım geliştirildi

Cihazlar ne kadar pil ömrü kaldığını gösterse de, çoğunlukla bu seviye pek de gerçekçi olmuyor. Kuzey Kerolayna Üniversitesi’nden bir ekip, bu sorunu çözebilecek bir yazılım geliştirerek, yüzde 5 oranında sapmayla doğru batarya ömrünü tahmin edebileceklerini gösterdiler.



Hali hazırdaki pil şarj kapasitesini gösteren yazılımlar, sıcaklık, pil ömrü ve ne kadar şarj edildiği gibi faktörler sebebiyle çok da verimli olmayan sonuçlar ortaya koyuyor. Bu faktörler sürekli değiştiği için, tahmin yapmakta zorlanan yazılımlar, kullanıcıları ters köşeye yatırabiliyorlar.

Kuzey Kerolayna Üniversitesi’nde bir ekip, bir süredir çalıştıkları projeyi tamamlayarak, bu tahmini çok daha verimli hale getirecek bir yazılım geliştirdiklerini açıkladılar. Geliştirilen yeni yazılımla birlikte, sadece yüzde 5’lik oynama olacak. Örneklersek, kalan pil ömrü yüzde 48 olarak görünüyorsa, gerçek şarj seviyesi en fazla yüzde 43 ya da 53 seviyesinde olacak.

Konuyla ilgili konuşan Dr. Mo-Yuen, yeni yazılım sayesinde piller hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olunacağı gibi, daha uzun ömre sahip pillerin üretilebileceğinin altını çizdi.

Bu gelişmenin en önemli noktası, pil ömrünü daha iyi ve verimli bir şekilde gösterecek olmasından ziyade, daha verimli ve uzun ömürlü bataryalar üretilmesine imkân sağlaması olacak gibi görünüyor.

__________________
Çevirimiçi durumu