[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #25588  28-09-2012 15:41 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Papağanı Banyo Yapmaya Alıştırma

Yine çok ihmal edilen, yanlış bilinen bir konuya geldik; banyo. Sultan papağanlarımızın derisi (evcil papağanı olup onu kaşıyan varsa tüylerin arasından derisini görebilir) kuru ve tozlu-kepeklidir. Doğal olarak banyoya biraz daha fazla ihtiyaç duyarlar. Onların tüy ve deri bakımları için düzenli aralıklarla banyo yaptırılması şarttır. Tabi bunun da bir adabı vardır:

-Banyo yaptırmak için yakalanmaz, tutulmaz, (onu korkutup banyo yapmaya daha isteksiz hale getirirsiniz)
-Musluk/duş altına sokulmaz, (burnuna, kulağına su kaçabilir, kulak iltihabına kadar gidebilir)
-Şampuanlanıp çitilenmez. (şampuanlar onların derilerinin ph değerine uygun değildir. Bunlar bebek şampuanları bile olsa zararlıdır ve kimyasal içerir. Onların sadece suya ihtiyaçları vardır)
-Akşam saatleri banyo yaptırılmaz. (uyumadan önce en az bir kaç saat geçmedi gereklidir)

Banyo yaptırmanın iki yolu vardır: spreyleyerek ve kendi kendine banyo yapmasını sağlamak. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın papağanınızın banyo yapmayı istiyor olması gerekir.

1-Kendi kendine banyo yapmaya alıştırmak: Bir banyoluk alıp kafese takarak papağanınızın farketmesini bekleyebilirsiniz. Tabi bu bir kaç gün hatta aylar sürebilir. Bize lazım olan onun farketmesini kolaylaştıracak, ilgi çekecek şeyler. Bunun için banyoluk olarak kullanacağınız kaba onun alışkın olduğu otlar, yapraklar, yem taneleri hatta oyuncakları bile koyabilirsiniz. Böylece bu sevdiği şeyleri didiklemek için gelecek ve suyu da fark edecektir.
Aşağıdaki videoda henüz 40 günlük bir yavrunun suyla ilk tanışmasını görüyorsunuz. Yem, papatya ve zeytin yaprağı (hepsi de tanıyıp kemirmeyi sevdiği şeyler) atılmış ılık suya doğru gelen yavrunun hareketlerini dikkatle inceleyin
( Not= Banyo suyunda kullanılacak sirke hem tüyleri parlaklaştırır hem dış parazitlere karşı iyi bir savunmadır.)



2-Spreyleme ile Banyo Yapmaya Alıştırmak: Aslında burada bir alıştırma değil yöntemden bahsediyoruz. Kendi kendine banyo yapmaya alışmış her papağana sprey yöntemi uygulanabilir. Alışmamış papağanlara uygulamaya kalkarsanız kaçacak delik ararlar ve spreyleme şişesini her gördüklerinde tedirgin olurlar.
Bir su kabında banyo yapan papağanları gözlemlediyseniz genelde göğüs kısımlarını ve başlarını ıslatırlar. Kanat ve sırt kısımları sudan nasibini alamaz. İşte bu yöntem ile papağanımızın bütün tüylerinin ıslanmasını sağlıyoruz. Tek ihtiyacımız olan bir çiçek spreyi (biten temizlik malzemelerinin spreyleri uygun değildir, kimyasal kalıntılarını papağanınızın her tarafına bulaştırmayı istemezsiniz değil mi?) ve ılık su, içine de bir kaç damla sirke.
Papağanınız yıkanmak istediğinde şu tarz hareketler yapacaktır:



Bu durumda hemen spreyimizi kapıp hazır papağanımız istekliyken onu ıslatıyoruz. Aşırıya kaçıp sırılsıklam yapmamaya dikkat edin.



Papağanımıza Ne Sıklıkta Banyo Yaptırmalıyım? = Yazın gün aşırı ya da 2 günde bir, kışın ise 10 günde bir ideal olandır.

Banyodan Sonra Nasıl Kurutmalıyım? = Banyosunu gündüz saatleri yapmış olan bir papağanı sizin kurulamanıza gerek yoktur. Sıcak bir odada (25derece civarı) güneş alan bir konuma koyarsanız çırpınarak, kaşınarak, gagasıyla düzelterek kendisini kurutacaktır. Ancak kış günleri sıcaklık ve güneş açısından sıkıntılı olduğundan bir havluyla nazikçe fazla suyunu alabilirsiniz.

Papağanım Gece Banyo Yaptı, Suya Düştü Ne Yapmalıyım? Bazen odamızda bir bardak unuturuz ve bir bakarız papağanımız onun içinde yıkanmış, hem de gece vakti. Ya da çıkarmayı unuttuğumuz banyoluğa girmiş. Bu gibi durumlarda onun kendi kendine kurumasını bekleyecek zaman yoktur çünkü onun tamamen kuruması bir kaç saat alır. Hemen bir havluya fazla suyu alıyoruz. Saç kurutma makinesinin üfleme ayarını en düşüğe, sıcaklık ayarını en yükseğe getirip uzaktan tutuyoruz. Tabi sürekli değil3-5 saniye tutup 3-5 saniye çekerek... Tıpkı ılık bir rüzgar esintisi yaratmak gibi

Söylediğiniz Yöntemleri Uyguladım Ama Papağanım Haftalardır Banyo Yapmadı Ne Yapmalıyım? = Bazen böyle zor papağanlar da olabiliyor Papağanların derileri bizim gibi ter üretip kötü kokmadıkları için acele edecek bir durum yok. Eninde sonunda farkedecektir. Ancak aradan çok uzun zaman geçtiyse ve hala bir kıpırtı yoksa 2 günde bir çaktırmadan sırtından 1-2 fıs sıkabilirsiniz.

Papağanım Banyodan Sonra Durgunlaştı, Titriyor ve Dışkısı Cıvık Ne Yapmalıyım? = Banyodan sonra durgun olması ve tüylerinin titrediğini görmeniz, ilk dışkının cıvık olması normaldir. Yine de emin olmak için odanın ısısını kontrol edin. Ayaklarının sıcak olup olmadığına bakın, soğuksa ortamın ısısını artırın.

Kod:
http://gagaloji.com'dan alıntıdır


Sultan Papağanına Banyo Yaptırma, Sultan Papağanı Banyo Nasıl Yapar? Jako Banyo Yaptırma

__________________
Çevirimiçi durumu   

Yazar Mesaj   #25589  28-09-2012 17:27 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
güzel bilgi

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu