[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #25380  17-08-2012 12:25 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Hindistan ‘havayla çalışan’ otomobil üretti

Otomobil üreticileri yıllardır hidrojen, biyodizel ve sıkıştırılmış doğalgaz gibi yakıt alternatifleri üzerinde çalışmalarına karşın, çok da somut bir sonuca ulaşamamışladı. Hindistan otomobil üreticisi Tata, geliştirdiği teknolojiyle işin rengini epeyce değiştirecek gibi görünüyor.



Son yıllar otomobil firmalarının akar yakıt yerine geliştirdiği hibrit taşıtların tüketicilerin isteklerini tam olarak karşılayamaması, üreticileri yeni alternatifler üzerinde yoğunlaşmaya zorladı. İşin açıkçası sürekli artan petrol fiyatları sebebiyle düşen otomobil satışlarının da, alternatif fikirler üzerine yoğunlaşma sebep olduğunu söyleyebiliriz.

Bu doğrultuda hareket eden Hindistan otomobil üreticisi Tata, tamamen havayla çalışan bir otomobil üreterek belki de büyük bir devrime imza attı. Eski Formula 1 mühendislerinden Guy Negra’nın önderliğinde geliştirilen “AirPod” adlı araç, bir kompresör yardımıyla deposuna sıkıştırılan havanın pistonları hareket ettirmesi ile hareketi sağlıyor. Dolu bir depo ile ortalama 200km yol katedebilen aracın deposunun dolum maliyeti ise 4 liradan daha düşük.



Deposu yüksek basınç üretebilen kompresör yardımı ile kısa sürede dolabilen araç, içinde motora bağlı entegre bir kompresör de bulunduruyor. Bu sayede aracı prize bağlayarak hava tankını doldurmak olanaklı hale gelirken, bu kompresör araç fren yaptığı esnada devreye girerek, bir miktar hava depolanmasını da sağlayabiliyor.

Saatte 70 km hıza ulaşabilen araç, bir adet de elektrik motoruna sahip. Üç kişilik araç, görüntü olarak garip dursa da, kendisinden daha garip olan Hindistan trafiğinde pek de sorun yaşayacağa benzemiyor.

Şu sıralar prototip olarak üretilen aracın testleri devam ediyor.

__________________
Çevirimiçi durumu