[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #24470  19-01-2012 16:07 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Kızgın kuşlar değil, (haklı olarak) asabi gelinler

Gelinler arasında şiddete yol açabilen çeyiz taleplerine yönelik kızgınlık, ‘Angry Birds’ün ‘Angry Brides’ isimli bir alternatifini ortaya çıkardı. Amaç ise, birçok Güney Asya ülkesinde yaygın olan bu yasadışı uygulamaya dikkat çekmek.



Mücevher, kıyafet, otomobil ve para gibi şeyleri içeren çeyizler, geleneksel olarak gelinin ailesi tarafından damat ve ailesine veriliyor. Böylece amaç, gelinin yeni evinde iyi bakılacağını garantiye almak.

Bu gelenek yüzyıllar önce yasadışı olarak nitelendiyse de, hala yaygın olarak uygulanıyor ve damadın ailesi de evlilik sonrası daha da fazla para talep ediyor. Bu da kadını intihara kadar sürükleyebilen zihinsel ve fiziksel zorlamalara yol açıyor. En kötü senaryoda gelin; kocası ve onun ailesi tarafından öldürülebiliyor.

Reuters’in görüştüğü, iki milyon üyesi olan bir evlilik sitesi olan Shaadi.com’un online pazarlama yöneticisi Ram Bhamidi, “Angry Brides oyunu çeyiz derdine dikkat çekiyor. 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Hindistan’da her dört saatte bir çeyiz bağlantılı bir ölüm var. Bu konuda duyarlılık sağlamak için sosyal medyada sürekli kampanyalar yürütüyoruz” diyor.

Grubun sayfasında, yani www.facebook.com/shaadicom linkinden erişilebilen aplikasyonun ismi, popüler ‘Angry Birds’ oyununun anımsatıyor. Ana sayfada güçlü bir Hindu tanrıçayı simgeleyen kırmızı bir giysi giymiş, sekiz kollu bir kadın var. Bunun altında da, “Bir kadın size güç, şefkat ve ihtiyacınız olan tüm sevgiyi verir. Çeyize SON” yazısı yer alıyor.

Oyunun başında üç damadın vurulması isteniyor

Oyunu oynamak için kullanıcıların bir pilot, inşaatçı ve doktordan oluşan üç damadı vurması gerekiyor. Bunun için, arasında tercih yapılabilecek çok silah alternatifi de var. Bunlar arasında sivri topuklu bir ayakkabı, tava, domates, mokasen ayakkabı ve süpürge bulunuyor.

Her damadın bir fiyat sınırı var ve bu da 1,5 milyon rupe’den, yani 29,16 dolardan başlıyor. Oyuncunun damada vurduğu her seferde, damadın değeri azalıyor ve para da oyuncunun Anti-Çeyiz Fonu’na ekleniyor. Bu fon, kişinin Facebook sayfasında da tutuluyor.

Bhamidi, geçtiğimiz hafta oyunu kullanıma sunduklarından beri 270 binden fazla kişinin uygulamayı beğendiğini, hem kadınların hem de erkeklerin oyunu oynadığını belirtiyor.

Öte yandan, Hindistan Ulusal Suç Kayıtları Bürosu verilerine göre, 2010 yılında ülkede 8 bin 391 tane çeyiz bağlantılı ölüm olayı yaşandı, 90 bin olayda da erkekler ve aileleri geline işkence ve şiddet uyguladı.

__________________
Çevirimiçi durumu