[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #24374  14-01-2012 11:30 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
LCD monitörde dijital ve analog görüntü kalite karşılaştırması

Sadece analog girişe sahip LCD monitörlerin fiyatları DVI veya HDMI bağlantı sunanlara göre dişe dokunur oranda aşağıda olabiliyor.Ancak kalite konusunda sizlere hep dijital girişli monitör almanızı öneriyoruz. Peki, bir çok kullanıcının fiyatından ötürü tercih ettiği sadece analog girişli monitörlerde görüntü kalitesi ne seviyede? Farkı anlamak mümkün mü? Yıllardan beri LCD monitörlerle ilgilenen birisi olarak, özellikle yüksek çözünürlüklü monitörlerde farkı hemen görebiliyorum. Dikkatli gözler de monitöre baktığında ufak bir fark görebilir.

[img]http://www.pclabs.gen.tr/wp-content/uploads/2008/08/img_0638.JPG[/img]

Esas fark, monitörün kablosunun geçtiği yerde manyetik alan olduğunda ortaya çıkıyor. Analog sinyaller bu manyetik alanlardan kolayca etkileniyor ve görüntüde bozulmalar meydana geliyor. En belirgin fark da kendini görüntüde dalgalanma olarak belli ediyor.

İlk monitör sisteme analog bağlantı üzerinden, yani 15-pin VGA kablo ile bağlı. İkinci monitör ise DVI arabirimi ile sisteme bağlanmış durumda. İlk monitördeki dalgalanmayı net bir şekilde görebilmelisiniz.

Buradaki sorun, D-Sub ile sisteme bağlanan tüm LCD monitörler için geçerli. Markalara has bir durum değil.

Bu dalgalanma sorunu bazen yaşanmazken, bazen alttan bakmaya gerek kalmadan da doğrudan farkedilebilyor. Böyle bir durumda, monitörün etrafında hoparlör, kablo modem gibi manyetik alana sahip donanımlar var mı diye kontrol etmeli, gerekirse alanı biraz boşaltmalı. Bu da çözüm olmazsa ve rahatsızlık duymaya devam ederseniz, daha kalın manyetik korumasına sahip VGA kablosu satın alabilirsiniz ve fiyatları 15 – 20 YTL civarında. Monitörünüzün VGA kablosu değiştirilebilir değilse, bu da önemli bir sorun.

Sorun sadece dalgalanma değil. Özellikle büyük ve yüksek çözünürlüklü LCD monitörlerde (1680×1050), görüntünün berraklığında da bir düşme oluyor. Yüksek çözünürlükte çalışırken özellikle yazılarda bu farkı dikkatli gözler görebilirler.

Kullandığımız Philips 200W6CS monitörü aynı sisteme hem D-Sub (Analog), hem de DVI (dijital) üzerinden bağlayarak, incelemelerimizden bir sayfanın Canon EOS450D ile fotoğrafını çektik. Fotoğrafları çekerken tüm parametreleri ve mesafeyi aynı tuttuk. Fark gösterebileceğimiz bir sonuç alabildik:



Dijital bağlantı ile daha berrak bir görüntü elde edebildiğimizi görüyorsunuz.

İlk defa LCD monitör alanlar genelde bu farkı göremiyorlar ama yukarıdaki video ve örnek fotoğraf sizlere bu konuyla ilgili bir fikir vermiştir.

Peki bu farkı göremiyorsak?

Dikkatli olmayan gözler, genelde oyun oynayan veya video izleyen kullanıcıların "berraklık" farkını görmeleri zor. Dalgalanmayı ise muhtemelen bir çok kullanıcı farkedecektir.

Berraklık farkını özellikle 20" ve daha büyük LCD monitörlerde görebilirsiniz. 17" veya 19" monitörlerde farkı çoğu kullanıcı göremeyecektir. 20" ve üzeri LCD'lerde oynayan ve video izleyen kullanıcı yine farkı görmekte zorlanacaktır.

Esas sorun dalgalanma ve karıncalanma problemi. Eğer LCD monitörünüzün sadece D-Sub girişi varsa ve bu dalgalanma sorununu yaşıyorsanız, uygulayabileceğiniz tek çözüm yolu, daha iyi bir D-Sub kablosu almak. İşte bu yüzden özellikle 20" ve üzeri LCD monitörler alırken mutlaka dijital çıkış olmasına önem göstermenizi tavsiye ediyoruz.

Tabii satın alma kısmında fiyat faktörü de işin içine giriyor. Dijital girişli olan (DVI, HDMI) ve olmayan modeller arasında %15-%20 civarında fiyat farkı olabiliyor zaman zaman. Bu yüzden kullanıcıların önemli bir kısmı, uygun fiyatlı LCD'lere yöneliyor ve bu LCD'lerde de maalesef dijital çıkış yer almıyor.

Yüksek çözünürlükte iyi kalite için ekran kartı da önemli

Burada sadece monitör kısmı ile ilgilenmeyip görüntünün esas kaynağına da bakmak gerekli. Dijital çıkış kullanıldığı zaman sinyaller ekran kartının dijital-analog dönüştürücüsü olan RAMDAC'a uğramadığı için görüntü olduğu gibi monitöre gönderilir. (Bkz. Ekran Kartı Nasıl Çalışır? )

Eğer ekran kartında sadece analog çıkış varsa, monitörünüzün dijital girişe sahip olması birşey ifade etmeyecek. Ya da, monitörünüz analog girişe sahipse ve ekran kartınızın DVI çıkışına adaptör yardımı ile taktığınız D-Sub kablosundan yine analog görüntü gidecek. Yani görüntünün kayba uğramaması için hem ekran kartı çıkışının, hem kablonun hem de monitör girişinin dijital olması gerekiyor.

Monitörü analog kablo ile kullanan kullanıcılar için ekran kartının üzerindeki RAMDAC yongasının ne kadar iyi çevrim yaptığı önem kazanmaktaydı. Son dönemde incelemelerde buna dikkat etmek epey zor oldu ve dikkat eden yok ama birkaç sene evveline kadar ATI'nin grafik yongaları genelde 2D'de daha iyi ve net görüntü verdiği profesyoneller tarafından söylenirdi. DVI veya HDMI ile dijital görüntü almaya başlayınca bunların tartışması artık yapılmaz oldu elbette.

Burada bir diğer not da şu: Genelde anakarta veya dizüstü sistemlere entegre olarak gelen analog çıkışın sunan dahili grafik yongalarındaki RAMDAC'lar, harici ekran kartlarındaki RAMDAC'a göre daha kötü performans gösterir ve bu yüzden 22" gibi yüksek çözünürlüğü olan bir LCD monitör taktığınızda gayet bulanık bir görüntü ile karşılaşabilirisiniz.

Bu yüzden, özellikle dizüstü sistem alırken aldığınız dizüstü sistemde dijital bir görüntü çıkışının olmasına da dikkat etmek gerekiyor. Böylece, dizüstü sisteminize bağlamak isteyeceğiniz harici büyük LCD monitörde eğer dijital giriş olursa, maksimum kaliteyi elde edebilirsiniz. (Dizüstünün kendi ekranından bahsetmiyoruz burada, dikkat)

Sadece analog girişe sahip monitörü olan kullanıcılar, masaüstü sistemlerindeki entegre ekran kartının görüntü netliğinden memnun değillerse, harici bir ekran kartı taktığında, tabii kötü komponenetleri olan bir ekran kartı olmamak şartıyla, görüntü kalitesinde iyileşme olduğunu görebileceklerdir. Bu yüzden analog bağlantılı monitörlerde kalitenin bir kısmı da ekran kartının kendisiyle ilgili.

Monitör bağlantısında analog ve dvi karşılaştırması, hangisi daha iyi, hangisinde görüntü daha güzel, ne fark var, analog mu dvi mı?

__________________
Çevirimiçi durumu