[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #22941  02-03-2011 19:10 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Tepki Analojisi, Tepki Genellemesi, Eşik Yöntemi, Etkinin Yayılması
Açıklamaları;

Tepki analojisi: Organizmalar, yeni durumlara benzetmeler yoluyla tepkide bulunabilirler. Yeni bir duruma giren organizma, bu duruma benzer diğer durumlarda yaptığı tepkileri tekrarlayabilir.

Tepki genellemesi: Bir davranışın pekiştirilmesi sadece o davranışın sıklığını artırmakla kalmaz aynı zamanda benzer davranışların gösterilme eğilimini de artırır. Buna tepkinin genellenmesi denir. Örneğin; okula geç kalan bir öğrenci, hasta olduğu için uyanamadığını söyleyerek öğretmeninden azar işitmekten kurtulmuştur.

Eşik Yöntemi: İstenmeyen tepkiyi başlatan uyarıcıları bulup, bu uyarıcıların bulunduğu ortamda yeni bir tepkinin gösterilmesini sağlamaktır. Böylece uyarıcılarla istenmeyen alışkanlık arasında kurulmuş çağrışım yok edilerek, bu çağrışım daha sonra yeni tepkilerle kurulur. Guthrie, eşik yöntemini bu yeni çağrışımları oluşturmada şöyle kullanır: Uyarıcının dozunun, istenmeyen tepkiyi doğuracak eşik değeri aşmadan, istenen yönde kalmasını sağlayarak, zamanla ve yavaş yavaş arttırılması sağlanır. Örneğin yeşil zeytini yiyemeyen ve tüküren çocuğa, zeytin çok ufak parçalara bölünerek azar azar verilir. Tadı hoş gelmese de tükürme tepkisini uyandırmaz. Hatta zamanla zeytini zevkle yiyebilir.

Etkinin Yayılması: Pekiştirme , pekiştirilen doğru davranışı arttırmakla arttırmakla birlikte , bu davranışla birlikte görülen yanlış davranışı da arttırmaktadır. Pekiştirmenin etkisi pekiştirilen davranışla birlikte görülen diğer davranışlara da yayılmaktadır.

tepki analojisi nedir? ne demek, ne anlama gelir

__________________
Çevirimiçi durumu