[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  

Yazar:
Gönderen: Can   Tarih: 19-12-2012 10:46
Yorumlar: (0)   Oylar:
Facebook'ta Paylaş

Sahtecilik ve eskimeye karşı daha etkili olan polimer para dünyada yavaş yavaş yerini almaya başladı...

Para, bulunduğu yani günlük hayatımıza girdiği günden bu yana sürekli gelişiyor. Şİmdi de gündemde plastik paralar var. Kağıt paranın yerini şimdi plastik paralar alacak gibi görünüyor. Artık sahtecilik ve eskimeye karşı daha etkili olan polimer para dünyada yavaş yavaş yerini almaya başladı...Dünyada polimer para kulanan Nepal, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Sambia, Samoa, Singapur, Salomonen, Sri Lanka, Tayvan, Tayland ve Vietnam. Şili, Birleşik Çin Cumhuriyeti, Endonezya, Kuveyt, Malezya, Meksika'dan sonra en son polimer paraya Kuzey İrlanda , Romanya ve Kanada'da geçti

Farkı nedir?

Bilindiği gibi euro banknotların kâğıtları saf pamuktan yapılıyor. Polimer para ise sentetik maddeden üretiliyor. Bu paraların her ne kadar üretim maliyeti kağıt paraya göre daha fazla olsa da güvenilirlik, eskime süresi ve hijyen konusunda önemli avantajları sağladığı için tercih ediliyor.

Polimer paraya geçiş bütün küpürler için aynı anda yapılmıyor, genel olarak kulanılan yol küpürlerin teker teker ve zaman içinde basılıp piyasaya sunulması şeklinde oluyor. İlk başta seçilen küpürler en problemli olanlar. Çünkü basımı hızlı olduğu için geçiş süreleri oldukça hızlı oluyor.

Türkiye'de geçecek mi?

Türkiye’de para basmakla yetkili kurum olan Türkiye Comhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMMB) bu konunun zaman zaman gündeme geldiği ama maliyet nedeniyle ciddi adımlar atılmadığı biliniyor. Yani Merkez Bankası'nın polimer para konusunda ön araştırmaları yaptığı ve yararlı olduğu konusunda görüşler aldığı Finans Gündem'e gelen bilgiler arasında. Hatta isminin açıklaanmasını istemeyen bir Merkez Bankası yetkilisi 2015'e kalmadan Türkiye'de polimer para basımının gerçekleşebileceğini söylüyor.

Dünyada polimer para kulanan diğer ülkeler

Nepal, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Sambia, Samoa, Singapur, Salomonen, Sri Lanka, Tayvan, Tayland ve Vietnam. Şili, Birleşik Çin Cumhuriyeti, Endonezya, Kuveyt, Malezya, Meksika.