Categories: Teknoloji

Zihin Okuma Gerçekleşti

Zihin okuma bilimkurgunun favori konularından. Teknolojik gelişmelerse bu konuyu kurgudan gerçekliğe taşıma yönünde ilerliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmalarda zihin okumanın gerçekleştiği üç deney yapıldı. Her ne kadar iletilen bilgiler basit motor hareket komutları olsa da, bu heyecan verici bir gelişme.

Şubat ayında Duke Üniversitesi’nden araştırmacılar iki laboratuvar faresinin beynini birbirine bağladı. Deneyde farelerden biri, iki kaldıraçtan sağdakine ya da soldakine bastığında korteksindeki bir elektrot bir sinyal yakaladı. Araştırmacılar bu sinyali sinyal atımlarına dönüştürdü. Bu atımlar da internet üzerinden, başka bir farenin korteksine yerleştirilmiş olan elektrota iletildi. Daha önceden iki farklı tipteki atımı ayırt edebilecek biçimde eğitilmiş olan bu ikinci fare gelen sinyale göre kaldıraçlardan birine bastı. Sinyali alan fare denemelerin %64’ünde doğru kaldıraca bastı. Bu oran mükemmel olmasa da rastgele seçim yapacağı duruma göre çok daha iyi.

beyin-okuma-digital-beyinbeyin-okuma-digital-beyin

Nisan ayında Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar elektroensefalografi (EEG) cihazına bağlanmış insanların farelerle zihinsel bağlantı kurabildiğini gösterdi. Bir insanın beyin dalgaları ultrason atımlarına dönüştürülüp farenin motor korteksindeki belirli bir bölgeye iletildiğinde fare kuyruğunu salladı.

Ağustos ayındaysa Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar iki insanın beyni arasında ilk defa bir arayüz kurduklarını açıkladı. Deneyde proje lideri Rajesh Rao başına bir EEG başlığı takıp bir video oyunu oynamaya başladı. Çalışma arkadaşı Andrea Stocco’ysa kampüsün başka bir yerinde internet üzerinden Rao’ya bağlıydı ve sol motor korteksinin kafatası bölgesine dokunan bir elektromanyetik atım kaynağı vardı. Rao sadece düşünce yoluyla “ateş” komutunu verdi. Bir bilgisayar beyin dalgalarını aldı ve Stocco’ya sinyal atımları gönderdi. Sinyali alınca Stocco’nun eli klavyedeki “ateş” tuşuna bastı.

Bu tür tekniklerin günün birinde felçli insanların fizik tedaviyle iyileşmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor. Stocco çeşitli sinyallerin iyileşmekte olanlara iletilmesiyle rehabilitasyon sürecinin hızlandırılabileceğini düşünüyor. Ancak tabii ki bu ve benzeri tüm uygulamalar şimdilik kurgudan ibaret ve bunların ne kadar mümkün olabileceğini kestirmek zor.

Hüseyin Can ÇALIŞAN

Recent Posts

Ceren Sagu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Yorgun adlı şarkısıyla dikkat çeken ve özellikle TikTok'ta büyük ilgi gören başarılı şarkıcı Ceren Sagu…

1 hafta ago

Öykü Dörter Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Sokrat St ile birlikte Yokluğuna dair isimli parçaya imza atan ve yeniden merak edilen isimlerden…

2 hafta ago

Arzu Zorer Üzan Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Heybeler Bellerde Balığ Tendirde" türküsünün solisti Arzu Zorer Üzan kimdir ? İşte hakkında tüm detayları…

2 hafta ago

Maya Perest Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Maya Perest, "Yok Bana Bu Cihanda" adlı şarkısıyla büyük bir çıkış yaparak viral listelere girmeyi…

2 hafta ago

Nana Hera Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında, Gerçek Adı Nedir?

Yorgun adlı şarkısıyla büyük bir çıkış yakalayan ve kısa sürede dikkatleri üzerine çeken Nana Hera…

2 hafta ago

Rhymer Ibrahim Valiyev Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Gözler isimli şarkısıyla merak edilen isimlerden biri olmayı başaran Rhymer Ibrahim Valiyev Kimdir ? hakkında…

1 ay ago
Netavantaj Hepsi Bir Arada - Satılık Domain Yanında Bil - Satılık Domain Kafaya Takma - Eticaret Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı