Z-Kitap (Zenginleştirilmiş Kitap) Nedir?

Z-Kitap (Zenginleştirilmiş Kitap) Nedir?

Z-kitaplar öğrencilerin ufkunu açan, çok çeşitli materyallerle desteklenen kullanımı kolay, ilgili ve gerekli bilgiyi tek sayfada toplayan dijital içeriklerdir.

Eğitim – öğretim içeriklerinin elektronik ortamda sunulması ve bunların etkin olarak kullanılması; öğrencileri daha aktif kılarak bilgiye erişimi ve öğrenmeyi kolaylaştıracak, eğitimde fırsat ve imkân eşitliğinin gerçekleşmesine de katkı sağlayacaktır.

Z-kitap; TTKB (Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı) tarafından onaylanmış, okullarda kullanılan ders kitaplarının, yazılı metinlere dokunulmadan, çoklu ortam unsurları ile zenginleştirilmiş hali olarak tanımlanmıştır. MEB ile TÜBİTAK arasında yapılan Eğitimde İşbirliği protokolünden sonra z-Kitap ile ilgili Ar-Ge çalışmaları yapılmaya devam ediyor. “Z-Kitap” sayesinde ders kitapları daha zengin ve daha toplu hale geliyor. Konular bölümlere ayrılıp, Z-kitap içerisinde dilediği gibi sıralanma imkanı sunuluyor. Z-Kitaplar öğretmenler için harika bir kaynak.

z-kitap-nedir

Bakanlık hazırladığı çalışmada, “Günümüzde kitaplar, çoklu ortam teknolojilerinin de desteğiyle, ekran karşısında okunabilen, duyulabilen, etkileşimli bir formata dönüşmüş olup ihtiyaç duyulan elektronik içeriklere yer ve zamandan bağımsız ulaşma imkanını sağlayacak niteliğe kavuşmuştur. z-kitabın önemli avatajlarından birisi de öğrencilerin dijital ortamda tüm ders içeriklerine ulaşabilmeleridir. Öğrenciler z-kitap sayesinde istedikleri yer ve zamanda; okulda, evde, arabada, dışarıda kısacası her yerde zenginleştirilmiş içerikle etkileşme şansına sahip olacaktır” denildi.

MEB tarafından oluşturulan zengileştirilmiş kitabı aşağıdaki linkte bulabilir, inceleyebilirsiniz:
http://e-kitap.meb.gov.tr/test/e-kitap.html

MEB tarafından oluşturulan 6. Sınıf Sosyal Bilgiler zengileştirilmiş içerikli ders kitabı basit bir halde test amaçlı oluşturulmuş. Zenginleştirilmiş kitaplar geliştirilerek, daha zengin içerikle ve güzel fikirlerle harmanlanarak, daha güzel şekillerde karşılarımıza çıkacaktır.

z-kitap-fenveteknoloji

z-Kitap; Ses, görsel içerik, animasyon bir arada

Standart PDF mantığından çıkarak ve öğrenim programları esas alınarak hazırlanmakta olan “z-Kitap”larda, her konuda resim galerisi, video, örnek çözümler, harita, grafik, tablo, simülasyonlar, yazarların sesinden konu anlatımları ve hatta etkinlikler bulun“z-kitap”larda Talim Terbiye Kurulu’nun onayladığı kitapların içerikleri dışında herhangi bir bilgi verilmeyecek. “z-Kitap”larda ayrıca çeşitli testler ve sorular da yer alacak. İlköğretim öğrencileri için bu sorular oyun tarzında hazırlanacak. z-kitabın önemli avantajlarından biri de öğrencilerin dijital ortamda tüm ders içeriklerine ulaşabilmeleridir. Öğrenciler z-kitap sayesinde istedikleri yer ve zamanda; okulda, evde, arabada, dışarıda kısacası her yerde zenginleştirilmiş içerikle etkileşerek öğrenme şansına sahip olacaktır.

z-kitap-zambak

z-kitap-sosyal-bilgiler

Hazırlanma Kriterleri, Temel Kriterler

Bakanlık yasal mevzuata uygun “z-kitap”larda kullanılacak “e-içerik”lerin belirlenmesi için de “Hazırlama Kriterleri” belirledi. “z-kitap”lar için belirlenen temel kriterler şöyle:

  1. Toplumlar arası ilişkileri zedeleyecek ifadeler içermemelidir
  2. Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka uygun olmalıdır
  3. Irk, dili, din, cinsiyet, felsefi düşünce, sınıf ve mezhep farkı gözetmemeli, kişi, kurum ve kuruluşları yıpratıcı nitelikte olmamalıdır
  4. Siyasi, ideolojik ögeler taşımamalıdır. Baskı, şiddet, suç unsurları içermemeli, zararlı maddeleri ve istismarı teşvik etmemeli. Gizli mesajlar içermemelidir.
  5. Reklam amacıyla marka ve firma isimleri benzeri ögeler ön plana çıkarılmamalıdır
  6. Ön yargılardan uzak, diyalog, hoşgörü, uzlaşma kültürü, empati, katılım gibi değerlerin gelişimine katkı sağlar nitelikte olmalıdır.

z-kitap-6-fenveteknoloji

Bakanlık kullanılacak ses, video, animasyon, grafik, fotoğraf ve haritalar için de kriterlerini belirledi. Bazı ayrıntılar şöyle:

  • SES: Ses rengi, tonlaması ile oluşturduğu algı içerikle uygun olmalı, profesyonel kayıt yapılmalıdır.
  • VİDEO: Görüntü ve ses uygun olacak. videolar en fazla 6 dakika olmalıdır, dramalarda yer alan karakterler, mekanlar kostümler içeriğe uygun olmalıdır.
  • ANİMASYON: Boyutu 50 MB’yi geçmemelidir. Animasyon açık ve net olmalı, geri bildirim vermelidir. 3 boyutlu yazılımlar detay seviyesine sahip olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir