26 Kasım 1922 tarihinde Minneapolis, Minnesota’da doğan Charles Monroe Schulz, yarattığı Peanuts adlı gazete bantı sayesinde çizgiroman tarihinin en etkili ve popüler isimlerinden biridir.
Charles Schulz, Avrupa’da başlayan ve ülkesi ABD’nin kazananlarından biri olduğu İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından çizgiroman sektöründeki en ünlü başlığın bir nevi habercisi niteliğindeki L’il Folks’u çizmeye başlayarak profesyonel olmuştur. United Feature Syndicate adına hazırladığı ve belli başlı bazı Amerikan gazetelerinde görünen bu bantı takiben, yine 2 Ekim 1950′de Saturday Evening Post’ta ilk yayınına başlayan Snoopy adlı dünyaca meşhur köpek karakterinde aralarında yer aldığı çocuklar ve onların hayata bakışları üzerine kurulu Peanuts yayına girmiştir. Hikâye, seçimlerinde genelde yanılan Charlie Brown adlı çocuğun ve akıllı köpeği Snoopy’nin etrafina örülü ilişki yumağında yer alan pek çok yan karakterle desteklenmektedir. Ünlü italyan yazar Umberto Eco bir kitabının girişinde Peanut’ı, “Bu çocuklar bizi etkiliyor, çünkü onlar birer canavar. Endüstriyel toplumun modern vatandaşlarının tüm nevrozlarının çocuk boyuna indirilmiş canavarsı halleri onlar,” şeklinde tarif etmektedir.
Randy Glasbergen (1957 doğumlu) Amerikalı karikatürist.Günlük çizgi roman serisi Better Half ile bilinen ve mizahi illüstratör .
Randy Glasbergen 15 yaşında kendi profesyonel karikatür kariyerine başladı. Henüz lisede iken karikatürleri, Saturday Review, dahil olmak üzere birçok büyük dergide düzenli olarak yayınlandı. The Wall Street Journal, Saturday Evening Post, Cosmopolitan, Weight Watchers, Reader ‘s Digest ve New Woman çizdiği yayınlardır.
Bugün Randy, dergiler, gazeteler, tebrik kartları, takvimler, tıbbi dergilerde, ders kitapları, yazılım ve reklam gibi alanlarda dünya çapında görülen, Amerika’nın en yaygın ve sık sık çizgilieri yayınlanan karikatürcülerinden biridir.
Karikatür Albümleri
Attack of the Zit Monster (Intervarsity Press)
Technology Bytes (CCC Publications)
Are We Dysfunctional Yet? (CCC Publications)
Oh Baby! (CCC Publications)
The Better Half (CCC Publications)
Your Computer Thinks You’re An Idiot! (CCC Publications)
The Weird and Wonderful World of Animals (Lagoon Books)
The Weird and Wonderful World of Work (Lagoon Books)
The Weird and Wonderful World of Love (Lagoon Books)
The Weird and Wonderful World of Diets (Lagoon Books)
Don Martin (18 Mayıs 1931 – 6 Ocak 2000) Amerikalı karikatürist en çok tanınan eseri Mad’de 1956 den 1988′e kadar yayınlandı.
Paterson, New Jersey 18 Mayıs 1931 Doğum tarihi , Martin illüstrasyon ve güzel sanatlar okudu Newark Güzel Sanatlar ve Endüstriyel Sanatlar Okulu 1949 ve 1951 yılları arasında ve daha sonra Philadelphia Pennsylvania Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1952 yılında mezun oldu .
Don Martin Steps Out (1961)
Don Martin Bounces Back (1963)
Don Martin Drops 13 Stories (1965)
Adventures of Captain Klutz (1967)
Don Martin Cooks up More Tales (1969)
Don Martin Comes on Strong (1971)
Captain Klutz II (1973)
Don Martin Carries On (1973)
The Completely Mad Don Martin (1974)
Don Martin Steps Further Out (1975)
Don Martin Forges Ahead (1977)
Don Martin Digs Deeper (1979)
Don Martin Grinds Ahead (1981)
Don Martin Sails Ahead (1986)
Scott Raymond Adams (8 Haziran 1957 doğumlu) Amerikalı hicivci, karikatürist. Ünlü çizgi bant dizisi Dilbert’in yaratıcısı.
Semih Balcıoğlu, (1928, İstanbul – 27 Ekim 2006, İstanbul). Türk karikatürist.
Işık Lisesi’ni ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin grafik bölümünü bitirdi. İlk karikatürünü 1943 yılında Akbaba Dergisi’ndeki Genç Fırçalar bölümünde yayınladı, o günden sonra karikatürü hiç bırakmadı. Amcabey, Akşam, Dünya, Hürriyet ve Tercüman, Politika, Yeni Yüzyıl gazetelerinde çalıştı. Çarşaf ve Çivi dergilerini yönetti.
Meslek hayatı boyunca 49 ödül kazandı ve Gabrova Mizah Evi’nin yaptığı oylama sonucu dünyanın en iyi 106 çizerinden birisi oldu. Türkiye’de ilk üç boyutlu karikatürü gerçekleştirdi. 67 kişisel sergi açtı.
Tolentino, Gabrovo, Basel ve Varşova’daki karikatür müzelerinde yer alır. 19 kitap yayımlamıştır.
1969′da iki arkadaşıyla beraber Karikatürcüler Derneği’ni kurdu ve 7 dönem derneğin başkanlığını yaptıktan sonra 1996′da derneğin onursal başkanı seçildi.
Kitaplarından bazıları:
Yazısız Çizgiler
50 Yılın Türk Mizah ve Karikatürü
Güle Güle İstanbul
Cumhuriyet Dönemi Türk Karikatürü
Gözüm Görmesin
Karikaturgut
Galeri Çiller
Hacı-Bacı
Semih Balcıoğlu Kitabı
Cumhuriyet’in 75. Yılında Türk Karikatürü
Palyaçolar
Kapadokya – Yapı Kredi Yayınları, 1998, İstanbul.
Kırmızı-Red
Mavi
Önce Çizdim Sonra Yazdım
Memleketimden Karikatürcü Manzaraları
Çizgiyle 2002 Günlüğü.
Oğuz Aral, 1936 yılında, Silivri’de dünyaya geldi. Kendisi gibi sanatçı olan kardeşleri karikatürist Tekin Aral ve yazar İnci Aral’la beraber büyüdü. Davutpaşa Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne başladı fakat eğitimini yarıda bıraktı.
İlk karikatürünü 1950 yılında, 14 yaşındayken yayınlatan Aral, o tarihten sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başladı. 17 yaşına geldiğinde dönemin en büyük ve en uzun süreli yayın yapan mizah dergisi olan Akbaba’da profesyonel olarak çalışmaya başlamıştı.
İlk evliliğini Sevil Hanım ile yapan Oğuz Aral, ikinci ve son evliliğini Tolga Tiğin ile yaptı, çiftin beraberliği Oğuz Aral’ın vefatına kadar devam etti.
Gırgır dergisini çıkartmadan önce uzun süre pandomim (sessiz tiyatro) gösterileri yapan Aral, ülkenin pek çok yerinde turnelere çıktı. Trt’de yayınlanan çizgi filmler de hazırlayan usta sanatçı ayrıca Türkiye’nin ilk canlı karikatür stüdyosunu kurdu ve burada reklam filmleri yaptı.
Kardeşi Tekin Aral ile birlikte çıkarttıkları Gırgır dergisi, zaman zaman 1.000.000′a ulaşan haftalık tirajı ile dünyanın en çok satan üçüncü mizah dergisi oldu. Siyasi, ekonomik, sosyal-politik eleştiriler içeren ve halkın üzerinde büyük bir etkisi olan Gırgır’ın yönetimi 1989 yılında Aral’ın elinden zorla alındı. Hasan Kaçan, Latif Demir, Mehmet Çağçağ, Metin Üstündağ, Gani Müjde gibi onlarca ünlü karikatürist ve yazar, Oğuz Aral’ın yönetimindeki Gırgır dergisinde yetişti.
1990 yılında, Gırgır’ın zorla elinden alınmasını takiben Avni dergisini kurdu. Sevilen karakteri Avanak Avni’nin adıyla kurulan bu dergi, 1996 yılına kadar yayın hayatını sürdürdü. Derginin kapanmasının ardından Hürriyet Gazetesi’ne geçen Aral, vefatına kadar karikatür ve yazılarını bu gazetede yayınladı.
Çalışma hayatındaki titizliği ile bilinen ünlü karikatürist, beğenmediği işleri tekrar çizdirir, çalışanlarına karşı tatlı-sert bir tutum içinde davranırdı. Çalıştığı dergilere yollanan amatör karikatürleri tek tek inceler, yayınlanmaya uygun bulduklarına mutlaka telif hakkını öderdi.
Titiz ve ısrarlı çalışmaları, uzun iş saatleri, çay, kahve, sigara ve rakıya olan aşırı düşkünlüğü, zaten yaşı ilerlemiş olan Aral’ın sağlık durumunu gittikçe kötüleştirmekteydi. Bozulan sağlık durumunu düzeltmek için pek çok ameliyat geçirdi; fakat günlük alışkanlıklarından da vazgeçmedi. Bodrum’da tatil yaparken rahatsızlanan Aral, 26 Temmuz 2004 tarihinde vefat etti.
1971 Doğumlu Türk Karikatür sanatçısıdır.
Henüz 12 yaşındayken karikatür çizmeye başlayan Erdil Yaşaroğlu’nun ilk profesyonel karikatürleri 1989 yılında Güneş gazetesinde yayımlandı. Yaşaroğlu, aynı yıl Limon dergisine girdi ve dergi Leman adını aldıktan sonra da 2002 yılına kadar orada çizmeyi sürdürdü. 1990 yılında Plastip Show adlı programla televizyon dünyasına da adım atan çizer, Laf Lafı Açıyor, Televizyon Çocuğu, Beyaz Show gibi 50’ye yakın televizyon programında görev aldı.
Yaşaroğlu’nun, 1999’da kurduğukomikaze.net adında bir web sitesi bulunmaktadır. Resimleri, Karikatürleri, Heykelleri, Şiirleri (şiirleri sevmediğini söyler), fotoğrafları, animasyonları ve kitapları ile komple bir sanatçıdır.
2002 yılında arkadaşlarıyla Penguen Mizah Dergisi’ni kurdu. Halen, Penguen dergisinde çizmektedir. Ayrıca Uno reklamında oynamıştır.
Oğuz Aral (d. 1936 – 2004) Türk karikatüristtir. Gırgır dergisinin kurucusudur. Davutpaşa Lisesi
mezunudur.
Oğuz Aral, İstanbul Silivri’de 1936 yılında doğmuştur. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin üçüncü sınıfından ayrılmıştır. 1950′den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başlamıştır.
Güncel, halkın anlayabileceği basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirmiştir.
Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi olan Aral, daha sonra Avni dergisini çıkardı. Aral, Gırgır dergisinin tirajını 500 bin adedin üzerine çıkararak, dünyanın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirmiştir.
Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı olan Oğuz Aral, Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.
Karikatürleri ve ‘Huysuz İhtiyar’ başlığı altında yazıları ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral’ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunmaktadır.
Anadolu’nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahiptir.
NetGSM, Türkiye merkezli yerli bir mobil iletişim ve mesajlaşma hizmeti sağlayıcısıdır. Türkiye'nin 4. GSM operatörü…
Sıradan bi gece isimli parça ile Spotify gibi sitelerde viral listelere girmeyi başaran ve merak…
Gam isimli parçası ile duyulan ve Spotify viral listede birince olmayı başaran ve merak edilen…
Kung Fu, Sokak çocukları gibi parçalarıyla viral listelerde ilk sıraları bulan ve merak edilen isimlerden…
Cumali isimli parçası ile Spotify viral listenin 1. sırasına gelen ve merak edilen isimlerden biri…
YouTube Abone Satın Alabileceğiniz En İyi 5 Site (2024) YouTube’da kanalınızı büyütmek ve videolarınızın daha…