Türkiye’de 23 milyon sigara bağımlısı var ve sigara için harcanan para yıllık 10 milyar dolar seviyesinde. Sigaranın açtığı zararlar yüzünden de çok büyük sağlık harcamaları yapılıyor. Sigara şirketleri her geçen gün satışlarının artması için planlamalar yapıyor ve daha çok insanın bağımlı olmasını istiyor. Bağımlı olduktan sonra sigaranın bırakılması gerçekten zor ve çok büyük bir irade gerektiriyor. TV’lerde sigaranın zararlı olduğuna dair kamu spotları yayınlanıyor. Halen sigaraya ulaşmak çok kolay ve sigara kullanım yaşı git gide düşmekte. Sigara bir uyuşturucu ve bağımlılık yapan ve ciddi sağlık sorunları oluşturan bir madde olmasına karşın vatandaşlar sigaraya bakkallardan, marketlerden çok kolay şekilde ulaşılabiliyor. Mantıklı olarak düşünüldüğünde, sigaranın esrar, eroin gibi diğer bağımlılık yapan maddelerden farkı yok ve aynı bu maddeler gibi satışının yapılmasının yasak olması gerekiyor. Sigara üzerine uyarılar koyulması gibi önlemler yeterli değil. Satışların yasaklanması dahi el altından alınmasının ve satışların kaçak olarak satılmasının artmasını sağlayacaktır. Sigaranın kullanımının azaltılması ise ancak iyi bir eğitimle olabilir.
Türkiye’nin yerli sigara üretimi de giderek azalmakta ve Philip Morris gibi şirketlerin kazancı bağımlıların artmasıyla giderek artmakta. Yedi büyük tütün şirketinin başkanı, komik bir şekilde “sigaranın bağımlılık yapmıyor şeklinde” açıklama yapmıştı. Bunun yalan olduğunu herkes biliyordu. Sigara şirketlerine ABD’de davalar açılıyor ve şirketler belirli miktarlarla ödemeler yapıyor. Sigara şirketleri gerçekten büyük suçlar işliyor ve çalışanları dahi etik bir iş yapmıyor. Türkiye’de ise henüz açılıp kazanılan bir dava yok. Sigaranın reklamı yasak olduğu halde gençler arasında özenme yolu ile kendiliğinden yayılıyor ve bağımlılar git gide artıyor. Biz bu yazıyı yazarken dahi her dakika yeni sigara bağımlıları oluşmakta. Sigara gerçekten korkunç bir alışkanlık ve her yerde önlem alınması gerekiyor.
Jeffrey Wigand adlı kişi Brown & Williamson adlı sigara şirketinde araştırma ve geliştirme bölüm başkanı olarak çalışmakta iken zararlı maddenin yerine başka bir madde kullanılmasını istediği için işten atıldı. İşten çıkarılmanın sebebi de bu maddenin bağımlılığı azaltacağının bilinmesiydi. Dr.Wigand’a gizlilik anlaşması imzalatılmıştı ve hiçbir şey söylememesi için ikinci genişletilmiş bir anlaşma imzalatılmak istendi. Bunun sonrasında Dr.Wigand elinden gelen her şeyi yapmaya başlamış ve şirketin adamlarının tehditleri sonucunda ailesi de dağılmıştır. Dr.Wigand sigara şirketiyle uğraşması sonucunda her şeyini kaybettiğini ve onurunu kazandığını söylemektedir. Bu gerçekten çok onurlu bir davranış. Dr. Wigand bu işten ayrılma sonrasında kimya öğretmeni olarak hayatını idame ettirmiştir. Dr. Wigand’ın hayatı 2009 yapımı Köstebek – The Insider filminde canlandırılmıştır ve izlemenizi tavsiye ediyoruz.
Kalamam arkadaş isimli şarkıyı seslendirmesiyle birlikte hit olan ve merak edilen isimlerden biri olan Şarkıcı…
İzmir’in Sevilen Rapçisi Grogi Saldırıya Uğradı! Grogi adı ile tanınan İzmir’in ünlü rap sanatçısı Ahmet…
Kullanıcı dostu fiyatlarıyla fark yaratan NETGSM bugünlerde altyapı hizmeti aldığı firmadan dolayı yeni abonelik ve…
NetGSM, Türkiye merkezli yerli bir mobil iletişim ve mesajlaşma hizmeti sağlayıcısıdır. Türkiye'nin 4. GSM operatörü…
Sıradan bi gece isimli parça ile Spotify gibi sitelerde viral listelere girmeyi başaran ve merak…
Gam isimli parçası ile duyulan ve Spotify viral listede birince olmayı başaran ve merak edilen…