Bilimin hızla gelişmesiyle birlikte ilaçlar da elektronik hale geldi. Bilimkurgu filmlerinde olabileceği düşünülürken artık bu ilaçlar tamamen gerçek. Sayısal ilaç nedir ?
Kum tanesi büyüklüğünde sindirilebilen bir sensör içeren ilaçlar, mide asidiyle karşılaştığında elektrik sinyalleri yayarak yutanın göğüs kafesinin sol altına yerleştireceği elektronik alıcıya ilacın yutulduğunu onaylamak için bilgi veriliyor.
İlacın kullanıldığı saat ve doz gibi bilgiler bu alıcı tarafından kablosuz olarak Bluetooth ile uygulamaya gönderiliyor ve daha sonra veritabanına kaydı yapılıyor. Bu bilgiler anlık olarak doktorlar tarafından incelenebiliyor. Özellikle şizofreni, bipolar bozukluk ve depresyon gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilen ilaçlar için kullanılabilmektedir. Bu şekilde yaşlı ve unutkan kişilerin ilacı tam olarak ve doz aşımı yapmadan kullanması kontrol edilebilmektedir. Dijital ilaç nedir ?
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Ablify Mycite ilk sayısal ilacı 14 Kasım 2017’de yaptığı bir basın açıklaması ile onaylamıştır. İlaç içerisinde bulunan sensör Proteus firması tarafından üretilmiştir.