Pomakların Türkiye’de Trakya bölgesine ve Anadolu’ya 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası gelmiştir. 93 sonrası geldikleri için de 93 mâcırı olarak da bilinirler. Kırklareli, Samsun, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, İzmir gibi birçok şehirde yer almaktalar. Aynı zamanda Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk ve hatta İtalya, İsviçre gibi ülkelerde de az sayıda nüfusları bulunmaktadır.
Etnik kimliği belirsiz olduğu düşünülmektedir. Nereden geldikleri, atalarının kim olduğu ve İslamiyeti ne zaman kabul ettikleri gibi durumlar bilinmiyor. 1350’li yıllarda Osmanlı Devleti ile temas kurulması ile İslam’ı kabul ettikleri düşünülüyor. Bulgaristan’da bulunan Ribnovo Köyü Pomakların ve burada bulunan Müslümanların kalesi olarak bilinmektedir. Müslüman olan toplumlara Türk denilmesi ile de bir bağlantısı olduğu düşünülmektedir. Kökenlerinin tam olarak Türk olduğu kesin olarak bilinmese de Türkleşmiş ve Müslüman bir ırk denebilir. İhtişamlı düğünleriyle ilgi çekiyor ve eğlenceyi sevdikleri kesin. Gelin makyajları evlerde ve çok sıra dışı olarak yapılıyor. Pomak inadı olarak da bir söylem mevcut olup inatçı oldukları biliniyor.
Haklarında çok daha geniş kapsamlı araştırmaların ve kitapların yazılması şart olduğu düşünüyoruz. Şuana kadar geniş kapsamlı bir kitap veya araştırma yapılmamıştır.
Oğuzhan Uğur'un "BabaLayka" YouTube kanalında yayımlanan "Sertab Erener 'Saygı1'" konserinde, binlerce hayranın katılımıyla gerçekleşen gecede…
Ölünce Beni Kim Yıkayacak Billboard Reklamı Nedir, Neyin Reklamı ? İstanbul'un Bakırköy ilçesinin Florya semtinde,…
Hoşuna gidiyo isimli parçayı Aleyna Tilki ile birlikte seslendirerek merak edilen isimlerden biri olan Zeki…
Şanışer’in etkileyici ve derin anlatımıyla, “Hüsran Hepsi” dinleyicileri insan ruhunun hüsran dolu yollarında bir yolculuğa…
Aysel Yakupoğlu ile birlikte Sen Olsan Ağlaman Mı isimli parçayı seslendirmesiyle birlikte merak edilen isimlerden…
Gönlüm isimli parça ile Spotify gibi listelerde ilk sırada yer almayı başaran ve merak edilen…