Pilavın yapı taşı olan pirincin sirkesi yapılıyor ve pirinç sirkesi adı veriliyor. Asya mutfağında kullanılan bu sirke cilt bakımında da kullanılabiliyor.
Şifalı olarak bilinir ve esmer pirinçten üretilmektedir. Beyaz sirke olarak tanınsa da o farklı bir sirkedir ve pirinç sirkesinden farklıdır.
Ülkemizde çok fazla tüketilmediği için her yerde bulmak mümkün değildir. Büyük marketlerde bulabileceğiniz gibi aktarlarda da satışa sunulmaktadır. Suşi ve somon balığı üzerine dökülmektedir. Balık üzerine de dökülmektedir. Salataya sos olarak dökülebilir ve turşu hazırlarken turşunun içine de eklenmektedir. Yemeklerde kullanmanın yanı sıra zor lekeleri çıkarmak ve gümüşleri parlatmak için kullanılan de kullanılmaktadır. Şifalı olmasıyla bilinir ve yarım bardak ılık su ile karıştırılarak içilmektedir. Cilt sorunlarına karşı da etkili olan sirke, doğal ilaç olarak bilinmektedir.
Pirinç sirkesi helal mi ?
Pirinç sirkesiyle ilgili özel bir durum olmadığını bilmekteyiz. Haram olan bir şey, fermantasyon yoluyla helale dönüşebilir. Şaraptan dönüşen sirkeyi kullanmak helâldir. Haram olan bir içki ister kendiliğinden ya da herhangi bir işleme tabi tutularak olsun sirkeye dönüşür veya dönüştürülürse helal olmaktadır. Zira elde edilen yeni ürün (sirke) artık “sarhoş edici içki” özelliğini kaybetmiş ve tamamen başka bir madde olmuştur.