Hız aşırtma, bir bilgisayar donanımının üretici firmanın belirlediği fabrika çıkış değerlerinden daha yüksek hızlarda çalışmasına zorlanması ve o hızlarda stabil şekilde çalışması işlemine verilen isimdir. Daha yüksek hız, daha fazla performans, daha fazla elektrik tüketimi, daha fazla ısı ve bilinçsizce yapılırsa daha fazla risk demektir overclock. Peki bu risk nedir? Overclock sanılanın aksine, bilgisayarınıza zararlı bir işlem değildir. Eğer sistemi yüksek sıcaklıktan koruyabilirseniz, işlemciye yüksek voltaj vermezseniz, yıllarca overclocklu bir sistem kullanabilirsiniz.
Fazla ileriye kaçmadıkça overclock zarar vermez. Bilinçsizce yapılırsa sistemi kullanılamaz hale getirebilecek bir işlemdir. Overclock için uygun donanımlar ile birlikte, bilinçli bir biçimde yapılırsa hiçbir zararı olmaz. Yetersiz olmadığına ve sizi yarı yolda bırakmayacağına inandığınız bir güç kaynağı, sıcaklıklara dayanabilecek donanımlar ve yeterli soğutmayı sağlayan iyi sisteminiz varsa, bunların yanında overclock bilginize güveniyorsanız abartıya kaçmadan yapılanları faydalıdır.
[su_custom_gallery source=”media: 10632″ link=”lightbox” width=”600″ height=”400″ title=”never”]Çoğu bileşen, (bazı firmaların overclock için özel ürettiği bileşenler hariç) overclock sonucu oluşan hasar yüzünden garanti kapsamı dışında kalabilir. Artan voltaj ihtiyacı da elektrik faturanıza cüzi bir miktarda yansıyacaktır.
Odanın içi yeterince serin olmalı ve kasa içi hava sirkülasyonunun iyi sağlanmış olması gerekir. Eğer normal frekansında bile çalışırken fanı maksimuma dayanmış bir sistem söz konu ise, 100 mhz bile OC olması beklenmemelidir. Eğer tozlanmış bir fan söz konusu ise, soğutucu plaka ve fan sökülüp iyice temizlenmeli ardından termal macun çok ince bir tabaka halinde işlemci üzerine tekrar sürülerek monte edilmelidir.