Categories: Teknoloji

Lityum İyon Pil Teknolojisinde Devrim!

Akıllı telefonlar, geliştirilme sürecinde olan yeni lityum iyon piller ile 2 dk içerisinde şarj olacak.

Taşınabilir bilgisayarlar, tablet pcler, cep telefonları derken modern yaşamın gereği olarak pillere ayrılmaz bir şekilde bağımlı hale geldik. Bir cihazın pil ile ne kadar süre çalıştığı, ne kadar sürede şarj olduğu iş ve sosyal yaşamımızın pek çok kısmına doğrudan etki ediyor. Bu durum giyilebilir teknolojiler, elektrikli otomobiller ile daha da kötüye gidecek. Pil teknolojilerinde zaman zaman küçük gelişmeler yaşansa da günümüzde hala 1991 yılında Sony tarafından geliştirilen lityon iyon pil teknolojisine bağımlıyız. NTU‘nun (Nangyang Technological University) inanılmaz ömürlü çok hızlı şarj olan yeni teknolojisi ihtiyacımız olan büyük devrim olabilir.

NTU’dan araştırmacılar yüzde 70 şarj seviyesine sadece 2 dk içinde gelebilen yeni bir lityum iyon pil geliştirdi. Cep telefonlarının ve elektrikli arabaların birkaç dakika içinde şarj olmalarını sağlayacak bu teknoloji aynı zamanda günümüzdeki bir lityum iyon pilinin ömrünün yaklaşık 20 katına denk gelen 10.000 şarj/deşarj ömrüne sahip olacak.

Titanyum Dioksit Jel

Chen Xiaodong ve arkadaşları tarafından geliştirilen yeni pil standart lityum iyon pillerin grafit anodunu titanyum dioksit (TiO2) nano tüpleri ile değiştiriyor. Ucuz olan ve bol bulunan titania olarak da bilinen bu kimyasal madde lityum iyonlarını ve dolayısıyla elektrik akımını depolamada oldukça başarılı. Nano yapılı bir jel kullanmak anodun yüzey alanını ve dolayısıyla çok fazla lityum iyonu tutma yeteneğini kat kat arttırmış. Böylece hızlı şarj olabilme yeteneğinin yanı sıra 10 bin kez şarj olma özelliği kazanmış.

Gelecek 2-3 yıl içinde bu teknolojinin yaygın şekilde kullanılması durumunda mobil cihazlarımızı hatta elektrikli araçlarımızı yine şarj etmek zorunda kalacağız ancak bu işlem için saatlerce beklemek yerine bir kaç dakika içinde tamamlanabilecek. Gündelik hayata doğrudan etkisi olacak bu teknoloji aynı zamanda havacılık, robotik endüstrisi, savunma sanayi, sağlık gibi pek çok farklı alanda enerji sıkıntısı yüzünden hayata geçemeyen pek çok projenin de tekrar ele alınması için bir fırsat doğuracak.

Hüseyin Can ÇALIŞAN

Recent Posts

Şara Kaplan Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Oğuzhan Uğur'un "BabaLayka" YouTube kanalında yayımlanan "Sertab Erener 'Saygı1'" konserinde, binlerce hayranın katılımıyla gerçekleşen gecede…

5 gün ago

Ölünce Beni Kim Yıkayacak Billboard Reklamı Nedir, Neyin Reklamı?

Ölünce Beni Kim Yıkayacak Billboard Reklamı Nedir, Neyin Reklamı ? İstanbul'un Bakırköy ilçesinin Florya semtinde,…

6 gün ago

Zeki Arkun Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Hoşuna gidiyo isimli parçayı Aleyna Tilki ile birlikte seslendirerek merak edilen isimlerden biri olan Zeki…

6 gün ago

Şanışer’den Hüsran Hepsi Etkileyici ve Derin Anlatımıyla Yayında

Şanışer’in etkileyici ve derin anlatımıyla, “Hüsran Hepsi” dinleyicileri insan ruhunun hüsran dolu yollarında bir yolculuğa…

1 hafta ago

Gökhan Namlı Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Aysel Yakupoğlu ile birlikte Sen Olsan Ağlaman Mı isimli parçayı seslendirmesiyle birlikte merak edilen isimlerden…

2 hafta ago

Electro Tülay Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Gönlüm isimli parça ile Spotify gibi listelerde ilk sırada yer almayı başaran ve merak edilen…

3 hafta ago
Netavantaj Hepsi Bir Arada - Satılık Domain Yanında Bil - Satılık Domain Kafaya Takma - Eticaret Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı