Günümüzde Wi-Fi çok önemli bir yere sahip olup her alanda kullanılıyor. Wi-Fi teknolojisinden çok daha hızlı olan Li-Fi teknolojisinin deneme çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Li-Fi, Edinburgh Üniversitesi’nden Harald Haas tarafından 2011’de icat edildi. Işık üzerinden VLC kullanarak (Görülebilir Işık İletişimi/Visible Light Connection) veri transferi yapmaya yaramaktadır. Li-Fi teknolojisi gözün göremeyeceği kadar hızlı yanıp sönen LED’ler yardımıyla mors alfabesi benzeri bir prensiple çalışmaktadır.
Li-Fi’ın test aşamasındaki ulaştığı hızlara bakıldığında saniyede 1,5 GB boyutunda 18 film indirmek mümkün olabiliyor. Wi-Fi teknolojisinin ilerleyen yıllarda yerini Li-Fi’a bırakması düşük bir ihtimal olarak görülse de iki teknolojinin birleştirilmesinin mümkün olabileceği düşünülüyor. Li-Fi teknlolojisinde sadece ışığın görülebildiği yerlerde bağlantı kurulabildiği için daha güvenli olarak görülmektedir.
Li-Fi sistemleri üzerinde çalışan ve araştırma yapan şirket sayısı her geçen gün artıyor. gelecekte Wi-Fi’ın yerini LED ampullerin alacağını belirtiliyor. Li-Fi entegrasyonu oldukça kolay olabilecek. Evde veya işyerinde kullanılan aydınlatma sistemine hem aydınlatma hem de veri transferi yapan bir mikroçip yerleştirmek yeterli olacak. Kablo ve bağlantı karmaşıklığı da gerektirmemektedir.
Bir konserde kemanıyla kurt ulumasını andıran bir ses çıkararak dikkat çeken Efe Efeoğlu, bu performansıyla…
Bam bam yaparım isimli şarkı ile popüler hale gelen ve merak edilen isimlerden biri olmayı…
Biz ayrıldık müjgan bilmiyorlar isimli parça ile Spotify gibi listelere girmeyi başaran ve merak edilen…
Dar-ı Dünya isimli şarkısı ile büyük bir çıkış yaparak tekrar gündem olan ve merak edilen…
Ceren Kaynak İskit, 2014 yılında Londra'da gazetecilik kariyerine başlayan ve Türkiye'de tanınan bir gazeteci ve…
Tamam Ulan isimli parça ile Spotify gibi platformlarda viral listelerde yer almayı başaran ve merak…