Kamuoyunda kullanılmayan banka hesaplarından ücret alınacağı ve faturalandırılıp ödenmesi isteneceği gibi bir algı oluştu.
“Kullanılmayan banka hesaplarına dikkat” başlıklı haberler yanlış anlaşıldı ve vatandaş panik oldu. İşin aslı şu “Artık bankalar tüketicilere aidatsız kredi kartı çıkartmak zorunda oldukları gibi, haber vermeden, onay vermeden tüketicilere bir takım ücretler tahakkuk ettiremeyecekler. Yani hesap işletim ücreti gibi ücretler müşteriye bilgi verilmeden hesaplardan çekilemeyecek. Bu aslında güzel bir uygulama. Hesap işletim ücretlerinin haber verilmeden hesaptan alınması engellenecek. Anlaşılmış olduğu gibi zorla bir ücret alınamayacak, size hiçbir surette borç tahakkukunda bulunulamayacaktır.
180 GÜN HAREKETSİZ
Tebliğ 1 Eylül 2013’te yürürlüğe girdi. Tebliğe göre kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplar hareketsiz hesap kabul edilecek. Bu hesaplardan ücret alınmadan önce müşteriye 30 gün içinde haber verilecek. Haber verildikten sonra müşteri isterse hesabı kapatabilecek. Bankalar Birliği’nden 10 Nisan’da yapılan açıklamada düzenlemenin, müşterilerin haberdar olmadıkları hesaplarından ücret alınmasını önlemeyi amaçladığına dikkat çekilmişti. 180 günlük süre mart başında bitti. Bazı bankalar müşterilerine mesaj göndermeye başladı.
HESAP NASIL KAPATILABİLİR?
Banka hesapları bankaların internet şubelerinden, ATM’lerden, şubeler ve çağrı merkezlerinden kapatılabiliyor. Yani şubeye gidilmesine de gerek yoktur.