Döviz kurlarındaki hareketlenmeler nedeniyle son günlerde “Konkordato” kelimesini daha çok duymaya başladık. Konkordato batık şirketlerin alacaklılara borcunun ödenmesi için var olan bir sistemdir.
Konkordato, mali açıdan zor durumda olan bir kurumla yapılan iflas anlaşması anlamına gelmektedir. İflas eden şirketin üzerinde bulunan batık borçların temizlenmesi için gerçekleştirilen Konkordato, birçok yöntemle uygulanabilmektedir.
Peki, Konkordato nedir ve ne anlama gelmektedir?
Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir. Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır.
Konkordato müessesesi 4 bölümden oluşur: Adi Konkordato, İflastan Sonra Konkordato, Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato, Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması şeklindedir.
Konkordato ilan eden firmalar hangileri?
Şimdiye kadar 13 şirket konkordato ilan etti. Bu şirketler şunlar: Gilan (mücevher), Mendo (iç giyim), Hotiç (ayakkabı), Keskinoğlu (gıda), Remoil (akaryakıt), Makro Market, Dizayn Boru, Euronet Car Rental, Aker inşaat, Om-Ar Tekstil, Nalpas Gıda, Efecan Tekstil, Smach Gıda.