Anıtkabir Komutanlığı, 23 Nisan’da Anıtkabir’i ve 81 ilde garnizon komutanlıklarını ziyaret edecek çocuklara armağan etmek için Atatürk ve Çocuk kitabı hazırladı. Burada annesi Zübeyde Hanım’ın ailesisinin Rumeli’de “Konyarlar” diye bilinen Türkmenlerden olduğu ifade edildi.
Habertürk’ten Murat Gürgen’in haberine göre; kitabın “Atatürk de bir çocuktu” adlı ilk bölümünde Mustafa Kemal’in soy bağlarına ve ünlü karga kovalama anısına yer verildi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selanik’te Kocakasım Mahallesi, Islahhane caddesindeki 3 katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, Annesi Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından dedesi Kızıl Hafız Ahmet Efendi 14-15. yüzyıllarda Karaman’dan Makedonya’ya, Kocacık’a yerleşmiş Kızıl Oğuz (Kocacık) Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selanik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş köklü bir Türk ailesinin kızıdır. Annesinin ailesi de Karaman’dan gelen ve Rumeli’de “Konyarlar” diye bilinen Türkmenlerdendir.
‘Atatürk’ün Büyük Sırrı’ adlı kitabı hazırlayan yazar Fatih Bayhan, Mustafa Kemal’in Selanikli değil, Malatya Akçadağlı olduğunu öne sürmüştü. Kitaba göre, manevi kızı Ülkü Adatepe de Atatürk’ün Malatyalı olduğunu 2007’de doğrulamış. Yeni Haber gazetesine verdiği demeçte, ailesinin Malatya’dan göç ettiğini Ata’nın evinde duyduğunu aktarmış.