Yaz mevsiminde sıcakların bunaltıcı etkisiyle birlikte kullandığımız ve vazgeçilmez olan klimalar, filtre bakımı ve temizliği yapılmadığında bir zatürre çeşidi olan Lejyoner hastalığına sebep olabiliyor. Klima yoluyla bulaşan bu hastalık, diğer zatürre çeşitlerinden farklı olarak akciğerde yoğunlaşan sorunlardan daha çok, kas ağrısı, halsizlik, ateş gibi belirtiler gösteriyor.
Oteller ve restoranlar gibi büyük ve sürekli havalandırmaya ihtiyaç duyulan yerlerde çalışan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski çok daha yüksek. Araçlarında ve evlerinde klima kullanan, AVM’lerde vakit geçirenler de risk grubu arasında. Peki yaz aylarında Lejyoner hastalığından korunmak için neler yapılabiliriz?
Klimaların, hastalık sebebi olmaması için bazı önlemler alınması korunmaya yardımcı olmaktadır. Klimanın araçta veya evde direkt olarak vücuda gelmemesi gerekmektedir. Klimanın bakım ve temizliği belli aralıklarla yapılması büyük önem taşımaktadır.
Zatürre dünyada en sık görülen ve ölüme neden olan hastalıklardan biridir. Ülkemizde de etkin bir hastalıktır ve ölüm nedenleri arasında 5. sıradadır. Zatürre, akciğerimizin bakteri, virüs gibi mikroplarla oluşan iltihabıdır. Zatürrenin ateş, üşüme, titreme, öksürük, balgam, iştahsızlık, baş ağrısı, bulantı, kusma, boğaz ağrısı, karın ağrısı, ve hatta ishal gibi gibi belirtileri olabiliyor. Hastaların %80’inde öksürük görünmektedir.
Zatürre hastalığına yakalanmaya sebep olanlar arasında sigara faktörü de bulunmaktadır. Yaşı ilerlemiş olanlar özellikle soğuktan ve miktoplu ortamlarda bulunmamalıdır. Gereksiz ve fazla antibiyotik kullanımından kaçınmak gerekmektedir.
Zatürre hastalığı, 65 yaş sonrası hastalarda en önemli ölüm nedenlerinden biridir. Zatürre aşısı, hastalığı önlemede %70, ölümleri önlemede %80 oranda etkindir. Bu nedenle zatürre aşısı yaptırmak faydalıdır.