Dürtü bozukluğu hastalığıdır. İçlerinden gelen hırsızlık dürtüsüne karşı koyamamaktadırlar. Bu psikolojik hastalığın Daha çok kadınlarda görüldüğü bilinmektedir. Genellikle zengin insanlardır. Parasal sorunu olmayan insanlar bu hastalığı yaşamaktadır.
Hırsızlık ile kleptomani aynı mıdır?
Aslında kleptomani ile hırsızlık farklı kavramlardır. Hırsızlıkta amaç bir malı çalarak daha sonrasında bunu satarak paraya çevirmek ve kazanç sağlamaya çalışmaktır. Hırsızlık birçok türlü yapılabilir. Bir eve, işyerine girilerek, bir dükkandan bir şeyler alarak hırsızlık yapılabiliyor.
Kleptomani hastalığında alıkoyma ise bir işyerinde işyeri sahibinin haberi olmadan veya arkadaşlarından habersizce bir eşyasını alarak yapılmaktadır. Yani ihtiyaçtan dolayı bu eylem yapılmaktadır. Satıp kazanç sağlama gibi bir amaç yoktur. Bazı hastaların çaldıklarını geri getirdiği bilinmektedir.
İstanbul’da bir vatandaş alışveriş sırasında birkaç tişörtü alıp çantasına atarken sivil polis bunu görmüş ve mağazaya haber vermiştir. Bu kişinin avukatı hemen polis ile görüşmüştür. Mağaza ise bu kişiden şikayetçi olmamış ve zararı fazlasıyla karşılanmıştır. Bu hastalığı olan kişilerin bir avukatı da bulunuyor. Kişiler de çoğunlukla şikayetçi olmamaktadır. Çoğu durumlarda yakalanmazlar.
Bu hastalığın psikolojik olarak psikiyatri tarafından tedavisi mevcuttur. Başarı durumu ve başarı oranı bilinmemektedir. Kişiden kişiye değişmektedir. Bu hastalara ne zaman çalma isteği duyarsanız nefesinizi tutun şeklinde bir öğüt verilmektedir. İlaç tedavisi görüldüğü durumlarda tedavi yarıda bırakılırsa çalma isteği yeniden başlamaktadır.
Ünlülerden Lindsay Lohan’ın kleptoman olduğu bilinmektedir…