Vücudun herhan bir noktasından kıl koparmak stres gibi nedenlerle yapılsa da bu bir özel hastalık olarak da görülebiliyor. Trikotillomani adı verilen bu hastalığın kesin bir sebebi yoktur.
Bu özel hastalık grubu olarak adlandırılan durum özellikle genç erişkinlerde görülmektedir. Yüz, kaş, kirpik, bıyık koparılırken saç koparılması da çok yaşanan durumlardan birisidir.
Aynı bölümde sürekli kıl koparılması durumu kalıcı kıl kaybına neden olabilmektedir. Kıl koparılması ailede ilgi çekmek için ya da ruhsal gerginlik nedeniyle yaşanan bir durumdur. Bu durumun ağır hale gelmesi psikiyatri yardımı almayı gerektirecektir.
Burun kılının da rahatsız olunması nedeniyle koparılması durumu görülmektedir. Vücut için önemli olan bu burun kılları kökten kesilmemelidir.
Bu kılların ya da diğer kılların koparılması, koparılan bölgenin bakteri ve mikroplara açık hale gelmesine neden olacaktır. Sürekli olarak kıl koparmak mikrop kaparak farklı hastalara yakalanmaya neden olacaktır. Burun kılı koparmanın beyne dahi zarar verdiği çeşitli makalelerde açıklanmaktadır.
Kıl koparmanın yılancık hastalığı veya tıpta bilinen adıyla erizipel adlı deri hastalığına dahi neden olabileceği bilinmektedir. Elle veya ortak kullanılan cımbızlarla kıl koparmak hastalığın sebepleri arasındadır. Kıl koparılan ya da sivilce yolunan yerden mikrop kolaylıkla vücuda yayılabilmektedir. Vücut temizliğine dikkat etmek ve kıl koparmamaya gayret etmek bu gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olacaktır. Bu hastalıktan tedavisi antibiyotik penisilin ile yapılmaktadır. Herhangi bir şekilde hastalık şüphesinde bulunmanız durumunda mutlaka doktora başvurmanız tavsiye edilmektedir.