Katarsis kelimesini son zamanlarda çokça duymaya başladık. Peki katarsis nedir ? Yunanca’da arınma ve temizlenme anlamına gelen “kathairein” sözünden gelmektedir. Arınma olarak da bilinmekte olan bu durum, bir eserdeki trajedinin seyirciye olan etkisi anlatılmaktadır.
Ruhun özgürlük ve tarafsız olmasını istemekte olan bu kavram, ruhsal olarak değişim ve bu durum için de boyut değiştirmeyi anlatmaktadır. Psikolojik olarak bilinç altına atılan duyguların boşalması yani duygusal boşalım yaşanmaktadır. Antik Yunan’da ruh değişimi olarak adlandırılmaktadır. Ruhun kötülüklerden temizlenmesi olarak bilinmektedir.
Bastırılan duyguların içimizde birikip bir süre sonra açığa çıkması sonrasında bu duygular çok büyümektedir. Örneğin yorucu ve zorlu bir ilişkinin bitmesiyle birlikte oluşan rahatlama ve sevinç gibi çözülmeler katarsis’dir. Hayatımızda katarsise en çok sebep olabilen hisler öfke ve üzüntü olabilmektedir.
Örneğin işyerinde bir kişi ile bir tartışma yaşadınız ve sonrasında trafiğe çıktınız. Trafikte de bir başka şoföre patlayıp inip aracınızdan birbirinize girdiniz. Burada asıl sizi kızdıran ve duygusal patlamaya neden olan trafikteki sürücü mü yoksa işyerinizdeki kişi mi sizce?
Bu gibi duygu patlamalarına neden olmamak için duyguları dile getirmek gereklidir. Duyguları kelimelere dökmemek çatışmanın bilinçaltında büyümesine neden olmaktadır. Konuşarak çözülmeyecek şeyin olmadığını ve kendimizi anlatmanın ne kadar önemli olduğu bilip buna göre hareket etmeliyiz. Katarsis durumu sonrası neyin neden yaşandığını çözümlemeye çalışıp doğru yolun da bu olduğunu bilmeliyiz.