Güneşin sağlığımıza birçok faydası var. Sadece faydası olduğu söylenemiyor ve insan vücudu UV ışınlarına çok fazla maruz kaldığında güneş yanıkları, kanser, katarakt, ciltte yaşlanma ve kırışıklıkların oluşması gibi olumsuz sonuçlar da görülebilir. En yaygın kanser türlerinden olan cilt kanserinin ana nedeni de UV ışınlarına uzun süre maruz kalmak olarak bilinmektedir.
Araştırmacılar güneş ışınlarından emniyetli sürelerde faydalanmayı ve güneşe aşırı maruz kalmamayı garanti altına alacak oldukça ucuz, giyilebilir bir cihaz geliştirdi.
Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsü uygulamalı kimyager ve nanobiyoteknolog Vipul Bansal ve arkadaşları yeterli D vitamini sentezini sağlayacak kadar güneş ışığı alırken Vipul Bansal potansiyel deri kanseri riskinden de korunmayı sağlayacak cihazla kullanıcıların güneş altında geçirecekleri zamanı kolayca yönetebilmesini amaçlıyor.
Hâlihazırda mevcut olan UV algılayıcıları genel olarak pahalı ve sürekli kalibrasyona ihtiyaç duyuyor. Bu çalışmada hedeflenen cihaz, kişilerin gündelik olarak kullanabileceği ucuz ve kolay taşınabilir olma özelliklerine sahip. Bir bileklik gibi geliştirilen bu minik cihaz pratik olarak kullanılıyor ve herhangi bir ayar yapılması gereken profesyonel özelliklere sahip değil. Bu bilekliklerin ülkemize gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz ancak çok da ucuz olması beklenmiyor. Ülkemize gelirse 100 dolar gibi bir fiyattan satılabileceği tahmin ediliyor.