[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #18530  12-12-2009 13:17 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
ATÖLYE ÖĞRETİMİ VE ATÖLYELERİN DÜZENLENMESİ ÇALIŞMALARI

Egzersiz Çalışmaları:
Öğretmenlerin yapacağı egzersiz çalışmaları endüstriyel teknik eğitim kurumu olması bakımından endüstri meslek lisesinde ayrı bir önem arz etmektedir.
Milli eğitim Bakanlığı öğretmen ve yöneticilerin ücretli ders saatlerini belirleyen 25.01.1086 tarih ve 10340 sayılı Bakanlar kurulu kararları “egzersiz; her derece ve türdeki örgün yaygın kurumlarının eğitim öğretim yönetim faaliyetlerini yürütenlere kurumun ders araç ve gereçlerinin makine ve teçhizatının temini, korunması, bakımı öğretime hazır durumda bulundurulması veya sosyal hizmetleri karşılığı olarak verilen haftalık ücretli ek ders ücretlerini ifade eder.” denilmektedir.
Ayrıca aynı Kararnamenin 34 üncü maddesinde; endüstriyel teknik öğretim yapan okul ve kurumlarda yöneticilik görevi yapan öğretmenlere (Müdür ve müdür başyardımcıları hariç) atölye öğretmenlerinin atölyedeki tezgah ve makinelerinin bakımı ve öğretime hazır durumda bulundurulması için yaptıkları çalışmaların haftada 6 saati bölüm şeflerinin ise haftada 10 saati aylık karşılığı ve ücretli okutabileceği azami ders saatleri sayısı içinde olmak kaydıyla ders niteliğinde egzersiz görevi sayılır ve ek ders ücreti denilmektedir.
Yukarıdaki ilk tanımda egzersiz görevinin ücretli ek ders olduğu belirtilmekte, ikinci metin de ise öğretmenlerin atölyedeki tezgah ve makinelerin öğretime hazır durumda bulunması için yaptıkları çalışmalar 6 veya 10 saatinin egzersiz sayılacağı ve buna ek ders ücreti ödeneceği belirtilmektedir.
Buradan da anlaşılacağı gibi egzersiz görevi çalışmalarının planlaması ve takibi gerekmektedir. Bunun için yapılacak programa uygun olarak çalışma raporu hazırlanması ve bu çalışmaların gerçekleştirildiğinin belgelendirilmesi gerekmektedir.
Egzersiz görevi verilmesi ile ilgili olarak öğretim yılı başında atölye öğretmeninin yapacakları egzersiz çalışmalarını gösteren bir egzersiz programı hazırlanmalıdır. Bu programda her öğretmenin bakım ve öğretime hazır halde bulunduracağı makineler ile yapacağı çalışmalarının sürelerinin gösterilmesi gerekmektedir. İlgili öğretmenler yapılan programa uygun ve periyodik olarak görevlerini sürdürmelidirler. Çalışmaların gerçekleştirildiğinin takibi bölüm şefi ve yöneticiler tarafından sürekli yapılmalı ve egzersiz çalışma raporu ile belgelendirilmelidir.


Atölye Çalışmalarında Öğrencilerin Uyacağı Kurallar:
a) Atölyeye zamanında gelinir.
b) İş önlüğü giyilir ve düğmeleri devamlı olarak kapalı tutulur.
c) Düzgün bir şekilde sıraya geçerek öğretmenin yoklama almasını ve o gün yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verilmesi beklenir.
d) Yoklamadan sonra öğrenciler yerlerine sakin bir şekilde geçerler, yüksek sesle konuşulmaz ve şakalaşılmaz.
e) Çalışma dolaplarından kitap, defter ve diğer malzemeler alınarak çalışma masasına geçilir. Çalışma dolapları devamlı temiz ve düzenli bulundurulur.
f) Çalışmalarına başlamadan önce yapacağı temrin ile ilgili araç gereç ve malzemeleri takım haneden ismini yazdırarak sağlam bir şekilde alır. Bozuk araç ve gereçleri öğretmenine bildirir.
g) Atölyede gerekli olan kitap defter ve ders notlarını devamlı olarak yanında bulundurur. Yapacağı temrin ile ilgili bilgilere önceden hazırlanır.
h) Enerji altında kesinlikle çalışılmaz. İşini tamamladıktan sonra öğretmeninin denetiminde devreye enerji verir.
i) Kendi işini kendi yapar. İzinsiz olarak başka bir öğrenciye yardım etmez ve kendi işine başkasının müdahale etmesine izin vermez.
j) İşini işlem basamaklarındaki sıraya göre yapar. Anlamadığı kısımları anında öğretmenine sorar.
k) Çalışma sırasında vida, çivi gibi madeni eşyaları kesinlikle ağzına almaz.
l) Atölye çalışması sırasında herhangi bir kaza ve yaralanma durumunda hiç vakit kaybetmeden öğretmenine haber verir.
m) Vidalar asla çekiç veya pense ile çakılmaz. Vidalayacağı yeri önce bız ile deler sonra vidayı uygun uçlu bir tornavida ile sıkar.
n) Atölye ara paydosuna zamanında çıkar ve zamanında döner.
o) Atölye çalışmasının bitiminden bir süre önce temizlik paydosu verilir. İşini tamamlayan öğrenci notunu aldıktan sonra, işini sökerek malzemeleri takım haneye eksiksiz ve sağlam olarak teslim eder ve ismini sildirir. Çalışma masasını temizler.
p) Temizlik görevi varsa atölyenin temizliğini yapar.
q) Temizlik görevi yoksa önlüğünü çıkarır ve elbisesini giyerek, belirlenen yerde sesizce temizliğin bitmesini bekler.
r) Temizlik sonunda sıraya geçerek öğretmenin yoklama almasını, öğretmenin o gün yapılan uygulamaları değerlendirmesini ve bir sonraki atölye çalışmaları ile ilgili bilgi verilmesini bekler.
s) Verilen paydosla birlikte atölyeyi sessizce, birbirine saygılı olarak ve dağıtım tablosu ana şalterini kapatarak terk eder.

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu