[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #18524  12-12-2009 13:03 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İZİN YÖNERGESİ

YAYIM TARİHİ:10.05.1993 TEBLİĞLER DERGİSİ:2382

BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar ne kadar izin alınır kaç gün izin verilir yıllık izin mazeret izni nasıl alınır neden verilir tayin nasıl çıkar tayin izni eş durumları nasıldır

Amaç
Madde 1-Bu Yönetmenliğin amacı; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ve diğer kanunlarda belirtilmiş olan izinler konusunu Milli Eğitim Bakanlığı personeli yönün den açıklamaktır.

Kapsam
Madde 2-Bu yönerge;Milli Eğitim Bakanlığı merkez, taşra ve yurtdışı teşkilâtında görevli personelin izin işlemlerinin yürütülmesine ilişkin hükümleri kapsar.

İzin Süresini Kısaltma ve Kaldırma Yetkisi
Madde 3-Savaş ve olağan üstü hallerde Bakanlığın göstereceği lüzum üzerine Milli eğitim Bakanı ile Başbakanın imzalayacakları ortak kararname ile izin süreleri kısaltılabilir veya kaldırılabilir.

Görev Yeri Değiştirilenlerin İzin Bilgileri
Madde 4-Görev yeri değiştirilen personelin şahsî dosyası gönderilirken, yıl içinde izin kullanıp kullanmadığı ,kullanılmış ise türü, süresi, hangi yıla ait olduğu ve hangi tarihler arasında kullanıldığı bir yazı ile yeni görev yerine bildirir.

Belge Kullanımı
Madde 5-Her türlü izinlerde izne ayrılan personel için görevli bulunduğu birimlerce izin belgesi (EK-1) düzenlenir. İzin belgesinin bir bölümü izne konu belgelerle birlikte personelin şahsı dosyasında muhafaza edilir. Diğer bölümü ise izne ayrılan personele verilir.

İzne Ayrılan Personele Vekalet
Madde 6-İzne ayrılacak personelin yürüttüğü görevin aksamaması için izin vermeye yetkili amirler göreve kimin vekalet edeceğini, personelin izne ayrılmasından önce tespit eder. Bu görev, özel bir hüküm yoksa, hiyerarşik kademeler dikkate alınarak, izine ayrılan personele makam ve unvan bakımından en yakın olana verilir.

Sorumluluk
Madde 7-İzin bitiminde görevine başlamayan, izin konusunda yanlış beyanda bulunan ve onaylı belgelere aykırı tasarrufta bulunanlar hakkında kanuni işlem yapılır.

İşçi Statüsündeki Personelin İzinleri
Madde 8-1475 sayılı İş Kanuna göre Bakanlığımız teşkilatında görev yapanların yıllık izinleri 9.6.1972 gün ve 14220 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yıllık ücretli İzin Yönetmenliği” nde tespit edilen usulle verilir.
Sözleşmeli Personel İzinleri
Madde 9- Sözleşmeli olarak çalışan personelin yıllık izin süresi 28.6.1978 tarih ve 16330 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki”Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esaslar”a göre belirlenerek sözleşme metninde gösterilir.

İKİNCİ BÖLÜM
Yıllık İzinler
Yıllık İzin Süresi
Madde 9-Hizmet süresi 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olan memurların yıllık izin süreleri 20 gün,10 yıldan fazla olanların ise 30 gündür. Öğretmenler yaz ve dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara hastalık,mazerete ve aylıksız izin halleri hariç ayrıca yıllık izin verilmez. Ancak, kendilerine ikinci görev olarak okul ve kurum yöneticiliği verilenler öğrencisi olmayan akşam sanat okullarında görevli olanlar ile ilköğretim müfettişlerinin izin süreleri hizmet sürelerine göre birinci fıkrada belirtildiği gibidir.

Yol süresi
Madde 10-Yıllık izinlerini memuriyet mahallerinin dışında geçirecek olanların izin sürelerine, zorunlu hallerde memuriyet mahalli ile iznin geçirileceği mahallin uzaklığı dikkate alınarak, gidiş ve dönüş için en çok iki şer gün olmak üzere toplam dört gün yol süresi eklene bilir.

Radyoaktif Ortamlarda Çalışanlar
Madde 12- 657 sayılı kanunun 103 üncü maddesi gereğince hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir ay süreyle sağlık izni verilir.

Yıllık İzinlerin Kullanılışı
Madde 13- Yıllık izinler,amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni birleştirilerek o yıl içinde aynı usulle kullanılabilir. Bu şekilde,birbirini izleyen iki yıla ait birleştirilen izin süresinde artan kısmın bir önceki yıla tekabül eden süre kadarı bir daha birleştirilerek kullanılamaz. Devlet memurlarına gelecek yılın izninden mahsup edilmek üzere yıllık izin verilmez.

Amirin Takdir Hakkı
Madde 14- Amir ,yıllık izinlerin yılın belirli zamanlarında kullanılmasında taktir hakkına sahiptir. Bu hakkını kullanırken hizmetin aksamasını göz önünde bulundurarak hakkaniyet kuralları içinde personelin yıl içinde personelin yıl içinde izin kullanma zamanlarını planlar.

Yıllık İzin Vermekle Yetkili Amirler
Madde 15- Yıllık izinler,memurun isteği üzerine;
a. Merkez teşkilatında görevli Müsteşar,Müsteşar Yardımcısı ,Talim ve Terbiye kurulu başkanı Teftiş Kurulu Başkanı ve Özel Kalem Müdürüne Bakan tarafından ,Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanı,Birinci Hukuk Müşaviri,Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri,Bakanlık Daire Başkanı ve Savunma Sekreterinin izinleri makamın bilgisi dahilinde Müsteşar tarafından,diğer personelin izinleri ise birinci sicil amirleri tarafından,
b. Taşra teşkilatında görevli personele birinci sicil amiri,birinci sicil amiri ilköğretim müfettişi olanlara ise ikinci sicil amiri tarafından,
c. Yurtdışı teşkilatında görevli personelden yıllık izinlerin görevli bulundukları memlekette geçirmek isteyenlere bağlı oldukları misyon şefleri tarafından,görevli oldukları memleket dışında veya Türkiye de geçirmek isteyenlere ise bağlı oldukları misyon şefini mübafakatını ile bakan tarafından verilir.

İzinli Personelin Göreve Çağrılması
Madde 16- Yıllık iznini kullanmakta olan memurlardan,izin vermeye yetkili amirin göstereceği lüzum üzerine memuriyet mahalline çağrılanlar ,görevlerine dönmek zorundadırlar. Bu gibilere izin mahallinde görev mahalline geliş ve dönüşleri için yasal yollukları ödenir.

İzinli Personelin Göreve Çağrılması
Madde 16- Yıllık iznini kullanmakta olan memurlardan,izin vermeye yetkili amirin göstereceği lüzum üzerine memuriyet mahalline çağrılanlar,görevlerine dönmek zorundadırlar. Bu gibilere izin mahallinde geliş ve dönüşleri için yasal yollukları ödenir.

Yıllık İzin Sürelerinin Hesabına Dikkate Alınacak Hizmet Süreleri
Madde 17- 657 sayılı Kanunun 102 nci maddesine göre verilecek izin sürelerine esas olacak hizmetin hesaplanmasında,Sayıştay Genel Kurulunun 24.3.1971 gün ve 3503/1 sayılı kararına göre hangi statüde olursa olsun ,kamu kurumlarında geçmiş hizmetler ile T.C Emekli Sandığına borçlanıp borçlanılmadığına bakılmaksızın muvazzaf askerlikle geçen süreler dikkate alınır. 657 sayılı Kanunun 87 nci maddesi kapsamı dışındaki kurumlarda geçen sigortalı hizmetler,T.C Emekli Sandığına tabii olarak geçen hizmetlerle birleştirilmiş olsa dahi,yıllık izin süresinin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Mazeret İzinleri

Türlerine Göre Mazeret İzinleri
Madde 18- Yıllık izinlerini kullanıp kullanmadıklarına bakılıp bakılmaksızın personele 657 sayılı Kanunun 104’üncü maddesine göre aşağıda açıklanan hususlar dahilinde mazeret izini verilir.
a. Verilmesi Kanunen Zorunlu Olan Mazeret İzinleri:
1) Kadın memura,doğum yapmasından önce doktor raporu üzerine üç hafta,doğum yaptığı tarihten itibaren altı hafta,
2) Erkek memura,isteği üzerine eşinin doğum yapması sebebiyle üç gün,
3) Memura, isteği üzerine kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ,annesinin,babasının,eşinin çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde beş gün izin verilir. Ayrıca doğum yapan kadın memurlara,doğum yaptığı tarihten 6 hafta sonra ,doğumun sezeryanla olmasına bağlı olarak düzenlenen sağlık raporunda gösterilen istirahat süresinden 6 haftayı aşan sürenin bitiminden başlamak ve günde 1.5 saat olmak üzere 6 ay süre ile süt izni verilir. Bunlardan süt izni kullanılacak öğretmenlerin süt izinlerinin kullandırılmasın da eğitim ve öğretimin aksatılmaması esastır. Bu bakımdan okul öncesi ilkokul ve ilköğretim okulu birincisi kademede görevli öğretmenlerin eğitim ve öğretim saatleri dışında ilköğretim okulu 2. kademe ortaokul lise ve dengi okullarla yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin çocuk emzirme durumları göz önünde bulundurulacak derslerin günün belli saatlerine konulmak suretiyle süt izni kullanmaları sağlanır.
b. Amirin Takdirine Bağlı Olan Mazeret İzinleri :
1) Yukarıda belirtilen hallerden başka bir yıl içinde (takvim yılı ) toptan veya parça parça olarak, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir.
2) Zaruret halinde on gün daha aynı usulle mazeret izni verilebilir. Ancak, ikinci kez verilen bu on günlük mazeret izni, memurun yıllık izninden düşürülür. Bu izin; yıllık izni kullanmış olanlara, aday memurlara ve öğretmenlere verilmez.

Mazeret İzni Verilmekle Yetkili Amirler
Madde 19- Zamanlama bakımından mazeretin gerektiği süre içinde olmak kaydıyla;
a. 18. maddenin (a) fıkrasında belirtilen “Verilmesi Kanunen Zorunlu Olan Mazeret İzinleri”, 15. maddede belirtilen amirler tarafından,
b. 18. maddenin (b) fıkrasında belirtilen “Amirin Takdirine Bağlı Olan Mazeret İzinleri”, dairesi amirinin muvafakati merkeze atamaya yetkili amirler,illerde valiler,ilçelerde kaymakamlar ve yurt dışında diplomatik misyon şefleri tarafından verilir.
İzin verme yetkisi alt kademelere devredilebilir.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Hastalık İzinleri
Madde 20 Memurlara,15. maddede belirtilen amirlerce hastalık raporlarında gösterilen istirahat süreleri kadar izin belgesi (EK-1) tanzim edilerek hastalık izni verilir. Hastalık izinleri,raporda veya izin belgesinde aksine bir kayıt bulunmadığı taktirde görev mahalline geçirilmesi zorunludur.
a)Sağlık Kurulu Raporlarına Göre Verilecek Hastalık İzinleri:
Resmi sağlık kurulunca düzenlenen raporlarda gösterilen lüzum üzerine,memurlara verilecek hastalık izin süresi 657 sayılı kanunun 105. maddesinde öngörülen süreleri geçemez.
b)Tek Hekim Raporlarına Göre Verilecek Hastalık İzinleri:
1)”Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurullar Hakkında Yönetmelik” uyarınca tek hekimlere memur göreve başlamadan kısım kısım veya bütün olarak 20 güne kadar rapor verilebilir. Hastalığın devamı veya başka bir pastalığa yakalanma sebebiyle görevlerine başlayamayan memurların müteakip muayene tedavileri resmi yataklı tedavi kurumlarınca yapılır ve bunların hastalık raporları adı geçen kurumların sağlık kurullarınca düzenlenir. Ancak, o yerde resmi tedavi kurumu bulunmaması ve hastanın tıbbi veya ulaşım imkãnsızlığı sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumu bulunan ve gönderilememesi halinde tek hekimler en çok 20 gün daha ikinci bir rapor verebilirler. Bu raporun geçerli sayılabilmesi için tıbbi sebeplerin hekimce, ulaşım imkãnsızlığının da mahalli mülki amirlikten alınan bir yazı ile belgelendirilmesi ve kurumun veya il sağlık müdürünün belirleyeceği sağlık kurullarınca da onaylanması gerekir.
2)Yıllık izinleri kullanmakta iken hastalanan ve hastalık raporu verilen memurların kullanamadıkları yıllık izin süresi 657 sayılı kanunun 102. maddesi göz önünde bulundurularak hesaplanır ve aynı kanunun 103. maddesine göre kullanılır.
3)Hekim veya sağlık kurullarınca hastalıkları dolayısıyla istirahatına lüzum görülen memurlardan görev mahallinde bulunanlar bir üst amirine, görev mahalli dışında bulunanlar ise o yerin Milli eğitim müdürlüğüne en geç iki gün içinde, sağlık raporlarını vermek zorundadırlar. Raporu alan amir veya milli eğitim müdürlüğü yetkilisi,raporların usulüne uygun olup olmadığını tetkik ederek,usulüne uygun olmadığı anlaşılan raporları ibraz edenlerin en kısa zamanda görevlerine baş- lamaları bir yazı ile bildirilir. Görev mahalli dışında alınmış usulüne uygun raporlar milli eğitim müdürlüğü tarafından raporun teslim edildiği gün içinde gerekli işlem yapılmak üzere personelin görevli olduğu kuruma en seri biçimde gönderilir.
4)Acil vakalarda düzenlenen hastalık raporları uyarınca hastalık izni verilebilmesi için raporda, vakanın acil olduğunun belirtilmesi şarttır. Hastalık izni vermeye yetkili amirler,lüzum gördükleri takdirde hastalık raporunun acil bir vaka üzerine düzenlenip düzenlenmediğinin doğrulanmasını en yakın resmi sağlık kurulundan isteyebilirler. Acil vaka olduğu belirtilmeyen raporlarda,resmi sağlık kurullarınca acil vaka üzerine düzenlenmediğini belirtilen raporları alan memurlar,hastalık izni kullanıyor sayılmakla beraber kısa zamanda Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine göre muayeneye sevk edilir ve haklarına bu muayene sonucuna göre işlem yapılır.
5)Resmi sağlık kurullarınca düzenlenen ve ya onaylanan raporlara göre verilen hastalık izinleri hariç,tek hekimlerin değişik tarihlerde düzenledikleri hastalık raporlarında gösterdikleri zorunluluk üzerine, kendilerine yıl içinde toplam 40 gün hastalık izni verilen memurların,o yıl içinde bu süreyi aşan ilk ve müteakip bütün hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi için bunların kurumunun veya İl Sağlık Müdürlüğü nün belirleyeceği resmi sağlık kurullarınca onaylanması gerekir.
6)Resmi sağlık kurullarında fenne veya usule aykırı olarak onaylanan raporlarla, Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik ve Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği’nce tespit edilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilir.


C. Yurt Dışından Alınan Raporlara Görev Verilecek Hastalık İzinleri:
Yurt dışından görevli memurlar ile geçici görevle veya bilgin ve görgülerini artırmak, staj yapmak gibi sebeplerle yurt dışına gönderilen yada kanuni izinlerini yurt dışında kullanılan memurlardan hastalananların tedavileri, “ Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik “ in 2’inci maddesi uyarınca büyük elçiler tarafından o ülkenin mahalli mevzuatına göre tespit edilerek Dışişleri Bakanlığına bildirilen hekim veya sağlık kuruluşlarınca düzenlenmesi gerekmektedir. Bu bakımdan yabancı ülkelerde alınan hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi ve tedavi giderlerinin karşılanabilmesi için;
a. Tedavi talebiyle ilk olarak ilgili misyon şefiyle baş vurulması,
b. Muayene ve tedavinin misyon şefinin sevk edeceği hekim veya sağlık kuruluşunda yaptırılması,
c. Tedavi sonucu alınan rapor veya belgelerin Türkçe veya yabancı dildeki nüshalarının o ülke mevzuatına uygun olduğunu belirten şerhlerin konularak ilgili misyon şefi tarafından onaylanması, şarttır. Raporların yalnızca Türkçe tercümelerinin yabancı dildeki asıllarına uygun olduğunun misyon şefine onaylattırılması,raporun o ülke mevzuatına uygun anlamına gelmeyeceğinden bu usule uyulmadan alınan yurtdışı raporlarına dayanılarak hastalık izni verilmez.
Hastalık Raporları İzne Çevrilmeyenler
Madde 21 - Usule veya fenne aykırı olması sebebiyle hastalık raporları izne çevrilmeyerek görevlerine başlamaları tebliğ edilen memurlardan görevlerine başlamayanlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerine terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanuna göre işlem yapılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM
Aylıksız izinler

Aylıksız İzin Türleri
Madde 22 - Görülecek lüzum üzerinde personele verilebilecek başlıca aylıksız izin türleri şunlardır:
a. Yakınlarının Hastalığı Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin :
657 sayılı Kanunun 108 inci maddesine göre Devlet memuru refakat etmediği taktirde hayatı tehlikeye girecek ana , baba , eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması ve bunun raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına, istedikleri üzerinde en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir.
b. Doğum Sonrası Aylıksız İzin : Doğum sonrası 6 haftalık izninin sezeryanla olması halinde düzenlenen sağlık raporunda gösterilen istirahat süresinin bitiminden itibaren memurun isteği üzerine en çok 6 aya kadar aylıksız izin verilebilir. Bu sürenin tamamı bir defada verilebilecek gibi istek üzerine daha az sürede verilebilir. 6 aylık aylıksız izinin başlangıç tarihi doğum sonrası iznin bitim tarihîdir. Bu tarihten sonra belirli bir görev yaparak aylıksız izin almak isteyenlere 6 aylık süreden görev yaptığı süreler düşünülerek kalan süre kadar aylıksız izin verilir. 6 aylık sürenin bitimine 1 aydan daha az bir süre kalmışsa aylıksız izin verilmez.
c. Askerlik için Aylıksız izin: Muvazzaf askerliğe ayrılacak memurlara görev yerleri saklı kalmak suretiyle askerlik süresince aylıksız izin verilir.
d. Yurt İçine ve Yurt Dışına Sürekli Görevle Atanan Memurlarının Eşlerine Verilecek Aylıksız İzin :
Yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine en çok 4 yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak bu süre bir defada kullanabileceği gibi bölümler halinde de kullanılabilir. İşçi veya sözleşmeli statüde görevli olanların eşlerine bu fıkra hükmü uygulanamaz.
e. Dış Memleketlerde Görev Alacak Memurlara Verilecek Aylıksız İzin : 657 sayılı Kanunun değişik 77 inci maddesine göre kurumunun muhafakatı ile yabancı bir memleket veya uluslar arası kuruluşta görev alacak memurlara Bakanın izni ile 3 ‘er yıllık sürelerde memuriyet süresince toplam, 1 ) Yabancı memleketlerde 10 ,
2 ) Uluslararası kuruluşlarda 21 , yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
f. Bilgilerinin Attırmak Üzere Dış Memleketlere Gönderilecek Memurlara Verilecek

Aylıksız İzin :
Asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirme, eğitilmek bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere 657 sayılı Kanunun 78 ve 79 uncu maddeleri uyarınca dış burslara dayanılarak gönderilenlerin bir yılı aşan müddetleri ile şahsen özel burs sağlayanlara aylıksız izin verilebilir.
Bunlardan uzatma süresi dahil dış burslara dayanılarak gönderilenlere verilecek aylıksız izin süresi 3 yılı ,şahsen özel burs sağlayanlara verilebilecek aylık izin süresi ise 4 yılı hiçbir şekilde geçemez. Ancak ,şahsen özel burs sağlayanlara aylıksız izin verilebilmesi için bursun miktarı şekli ,süresi ve kaynağı bakımından izin vermekle yetkili makamca uygun bulunması şarttır.
g. Bilgilerini Arttırmak Üzere Dış Memleketlere Gönderilen Memurların Eşlerine

Verilecek Aylıksız İzin :
657 sayılı kanunun 78 ve 79 uncu maddeleri uyarınca .mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek ,eğitilmek ,bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere gönderilen memurların eşlerine,en çok 4 yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak bu süre bir kere de kullanılabileceği gibi gibi bölümler halinde kullanılabilir. İşçi veya sözleşmeli statüde görevli olanların eşlerine bu fıkra hükmü uygulanmaz.

Aylıksız İzin İsteğinde Uyulacak Esaslar
Madde 23- Aylıksız izin işlemlerinin yürütülmesinde aylıksız izin isteğinde bulunan personelin; Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmenlikçe belirlenen usul ve esaslara uygun bir dilekçe ile en az 15 gün (acil vakalar hariç)önceden müraacat etmesi, dilekçede aylıksız izne ayrılmak istediği tarihin belirtilmesi ve aşağıdaki belgelerin eklenmesi gerekir.
1)Yakınlarının hastalığı sebebiyle alınacak aylıksız izin için; Memurun ana,baba eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirdiği yada önemli bir hastalığa tutulduğunu ve memur refakat etmediği takdirde hayatını tehlikeye gireceğini belirten en az hükümet tabibinden alınacak sağlık raporu (Raporda yalnız hastalık veya hastalıkla birlikte “refakat edilmesi gerekir”şeklinde belirtilen ifadeler aylıksız izin verilmesinde yeterli değildir.)
2)Doğum sonrası alınacak aylıksız izin için; Doğum raporu veya doğum olayını belgeleyen resmi belge,
3)Askerlik dolayısıyla alınacak aylıksız izin için sevk;pusulası
4)Yetiştirilmek,eğitilmek bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere yurt dışına gidecekler için; Eğitim veya öğretim yapacağı kurumundan alınacak belge, dış burs veya şahsen özel burs sağladığına dahil belge, bunların eşleri için verilecek aylıksız izinlerde eşlerinin yurt dışında yukarıda belirtilen sebeplerle bulunduğunu gösterir belge,
5)Yurt dışında veya uluslararası bir kuruluşta görev alanlar ile bunların eşlerine verilecek aylıksız izin için ;görevlendirme belgesi

Aylık İzin Verme Yetkisi
Madde 24- Bu yönerge kapsamına giren personelin aylıksız izinleri;
a) 22. maddenin (e) ve (f) fıkrası kapsamına girenlere bakan tarafından,
b) 22. maddenin diğer fıkraları kapsamına girenlerden merkez teşkilatında görevli olanlara ilgili birim amirinin muvafakati ile personel genel müdürü tarafından taşra teşkilatında görevli olanlara ise il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından, verilir. Gerektiğinde izin verme yetkisi ait kademelere devredilebilir. Sicil dosyası bakanlıkta tutulup aylıksız izinleri valilikçe verilen personelin izin onaylarını bir süreti sicil dosyalarına konulmak üzere 15 gün içinde Bakanlığa (personel genel müdürlüğü )gönderilir. Aylıksız izinleri Bakanlıkça yürütülen personel için personel genel müdürlüğünce valilikçe yürütülen personel için ise il milli eğitim müdürlüklerince düzenli kayıt tutulur.

Göreve Başlama Mecburiyeti
Madde 25- Aylıksız izin olan personel izin süresinin bitiminden önce mazeret sebebinin ortadan kalkması halinde derhal görevine dönmek zorundadır. Mazeret sebebi ortadan kalktığı veya aylıksız izin süresi bittiği halde dönmeyenler memuriyetten çekilmiş sayılırlar.



ALTINCI BÖLÜM
Diğer İzinler
Öğrenim İzni
Madde 26- Bakanlık personelinde ;
a) Türkiye ve Ortadoğu Amma İdaresi Enstitüsü ile Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezine devam edenlere 7163 sayılı Türkiye ve Ortadoğu Amma İdaresi Enstitüsü Teşkilat Kanununun 15. maddesi Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezi Yönetmenliğinin 14. maddesi ve Eğitim İç Yönetmenliğinin 34. maddesi gereğince eğitim süresince özlük haklarına dokunulmaksızın,
b) Öğretmenlerin Yurt İçinde Hizmet İçin Eğitim Yoluyla Yetiştirilmesi Hakkında Yönetmenliğe göre Bakanlık Müdürler Kurulunda hazırlanan öğrenim ihtisas bilgi ve görgü artırma planlarında belirtilen alanlarda öğrenim ihtisas yapmak veya bilgi ve görgülerini artırmak isteyen öğretmenlere aylıklı veya aylıksız olarak, bakanlık merkez teşkilatında görevli personel için personel genel müdürü ,taşra teşkilatında görevli personel için il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından izin verilir. Ancak (b)fıkrası çerçevesinde izin verilebilmesi için Hizmetçi Eğitim Dairesi Başkanlığı koordinatörlü gerekli işlemin tamamlanmış olması şarttır.
Yurt Dışına Çıkış İzni
Madde 27-Kanuni izin sürelerinin yurt dışında geçirmek istediğini EK-2 ile bildiren personel durumları uygun görülenlerin yurt dışına çıkış izinleri,merkez teşkilatında görevli olanlardan 15. maddenin (a) fıkrasında belirtilenler için bakan,diğerleri için personel genel Müdürü,taşra teşkilatında görevli olanlar için il Milli Eğitim Müdürü ’nün teklifi üzerine Vali tarafından verilir. Bakan ve Vali izin vermeye yetkilerini gerektirdiğini zıt kademelere devredebilir.
İkamet İzni
Madde 28-657 sayılı kanuna 2670 sayılı kanunla eklenen EK-2. madde uyarınca, görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla personelin görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşim merkezinin (mücavir alanlar dahil) dışında ikamet etmelerine,
a. Merkez teşkilatında mensup oldukları birimlerin en üst amirlerince
b. Taşra teşkilatında Milli Eğitim Müdürlerince , izin verilir.
Öğretmenlerin yarı yıl ve yaz tatillerindeki ikametleri için ayrıca izin şartı aranmaz. Ancak izinlerini geçirecekleri yerlerin adresini görevli oldukları kurum müdürlüğüne bildirmeleri zorunludur.
Muvazzaflık Dışında Silâh Altına Alınma
a. merkez teşkilatında görevli bulunan personele personel genel Müdürlüğünce;
b. Taşra teşkilatında görevle bulunan personele Milli Eğitim Müdürlüğü ‘nce izin verilir.

Yürürlükten Kaldırma
Madde 30-14.06.1983 tarih ve Personel Genel Müdürlüğü 460.23.PLN,YNT. Ynt.şb. 3/1166/1228 sayılı BAŞEMİR ekinde yürürlüğe konulan “Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi”2.4.1991 tarih ve 209. Müsteşarlık /435 sayılı onay ekinde yürürlüğe konulan “Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatı İmza Yetkileri Yönergesi’nin bu yönergeye aykırı hükümleri kaldırılmıştır.

Yürürlük
Madde 31-Bu yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 32-Bu yönerge hükümlerinin Milli Eğitim Bakanı yürütür.

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu