[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #18523  12-12-2009 13:02 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖDÜLVE DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ

YAYIM TARİHİ:31.01.1995 RESMİ GAZETE:22188

BİRİNCİ KISIM öğrenciyi disipline vermek nasıl disipline verilir neden verilir ne yaparsa disilpine gider esasları nedenleri
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 - Bu yönetmeliğin amacı Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta öğretim kurumlarında ödül ve disiplin işlemlerine ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam :
Madde 2- Bu yönetmelik Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel ortaöğretim kurumlarının öğrencilerini ile bu kurumlarda dışından bitirme sınavlarına girenleri kapsar.

Dayanak
Madde 3 - Bu yönetmelik 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununu ve 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkında kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4 -Bu yönetmelikte geçen;
"Ortaöğretim Kurumları" resmi ve özel, genel mesleki ve teknik liselerle açık öğretim lisesini.
“Müdür” Okul müdürünü
“Uyarma” Öğrencinin davranışında kusurlu olduğuna yazı ile dikkatinin çekilmesini .
“Mahrumiyet” Öğrencinin belli bir süre için spor çalışmalarına okul gösteri ve gezileri gibi ders dışı eğitici ve toplu faaliyetlere alınmamasını.
“Kınama” Öğrenciye cezayı gerektiren davranışta bulunduğunun ve tekrarından kaçınmasının yazılı olarak bildirilmesi.
“Okuldan kısa süreli uzaklaştırma” öğrencinin başka bir okulda öğrenime devam etmek üzere bulunduğu okuldan uzaklaştırılmasını.
“Okuldan tasdikname ile uzaklaştırma” Öğrencinin başka bir okulda öğrenime devam etmek üzere bulunduğu okuldan uzaklaştırılmasını.
“Örgün eğitim dışına çıkarma” Öğrencinin devam zorunluluğu olan okullara kayıt yaptıramayacak şekilde okuldan tasdikname ile uzaklaştırılmasını.
“Öğretim Yılı” okulların açıldığı günden bir sonraki öğretim yılının başlama tarihine kadar olan süreyi.
“Ders yılı” Derslerin başladığı günden derslerin kesildiği güne kadar geçen veiki kanaat dönemimi veya iki dönemi kapsayan süreyi.
“Kanaat dönemi” Derslerin başladığı tarihten dinlenme tatiline, dinlenme tatili bitiminden ders kesimine kadar geçen her bir süreyi.

“Dönem” En az 90 iş gününü kapsayan eğitim ve öğretim sürecini
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Öğrencilerden Beklenen Davranışlar
Öğrencilerin uyacağı kurallar
Madde 5 - Öğrencilerden;
a) Türk Cumhuriyeti devleti yasalarına, toplum ahlak kurallarına ve okul düzenine uymak, çevresine iyi örnek olmak.
b) Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalmaları korumaları ve kollamaları.
c) Doğru sözlü, dürüst ve çalışkan olmaları, yalan söylememeleri.
d) Çevresindeki kişilere öğretmenlerine, okul yöneticilerine, görevlilere arkadaşlarına karşı saygılı hoşgörülü ve çevreye iyi örnek olmaları.
e) Bütün okul arkadaşlarının kendisi gibi Türk toplumunun ve Türk Cumhuriyetinin bir ferdi olduğunu unutmamalı, onları sevip saymaları onur ve haklarına saygı göstermeleri.
f) Millet malını okulunu ve eşyasını kendi öz malı gibi korumaları.
g) Sigara içki uyuşturucu gibi zararlı maddeleri kullanmamaları.
h) İyi işler başarmak için çok çalışmaya ve zamana muhtaç olduklarını unutmamaları, değerlendirilmesi gereken zamanın kaybolmasına neden olan insanı istenmeyen sonuçlara sürükleyen kumar ve benzeri oyunlardan uzak kalmaları.
i) İçkili ve zararlı yerlere gitmemeleri.
j) İyi ve nazik tavırlı olmaları kaba söz ve davranışlardan kaçınmaları.
k) Zararlı bölücü yıkıcı, siyasi amaçlı faaliyetlere katılmamaları bunlarla ilgili amblem, afiş, rozet, yayın ve benzerlerini taşımamaları ve bulundurmamaları.
l) Okula ve derslere düzenli devam etmesi.
m) Çevrenin tabii tarihi güzelliklerini korumak ve onları geliştirmek için katkıda bulunmaları.
n) Kitapları sevmeleri, korumaları, okuma alışkanlığı kazanmaları boş zamanlarını faydalı işler yaparak geçirmeleri.
o) Fiziksel, zihinsel, ve duygusal güçlerini uyumlu olarak yönetmeleri; beden, zeka ve duygularını ve bunları verimli ve yararlı kılacak irade yeteneklerini geliştirmeleri böylece dengeli bir biçimde geliştirdikleri varlıklarını millet yurt ve insanlık için yararlı bir biçimde kullanmaları.

Davranışların Kazandırılması
Madde 6 -Beşinci maddede belirtilen kuralların derslerde törenlerde toplantılarda rehberlik çalışmalarında sosyal kültürel ve benzeri tüm eğitici faaliyetlerde davranış olarak öğrencilere kazandırılmasına özen gösterilir.
İKİNCİ KISIM
Ödüllendirilecek davranışlar, ödül takdirinde dikkat edilecek hususlar ,
Onur kurullarının kurulması ve çalışması

BİRİNCİ BÖLÜM
Ödüllendirilecek davranışlar, ödül takdirinde
Dikkat edilecek hususlar

Ödüllendirilecek davranışlar ve ödüller
Madde 7 -Okul disiplin kurulu örnek davranışları, derslerde gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren öğrencilere ilgili olarak;
Dönem notu hiçbir dersten “10” luk not sisteminde “5” ten “51” lik not sisteminde “2” den az olmayan dönem notlarının ağırlıklı ortalaması “10” luk not sisteminde “7” den, “5” ‘lik not sisteminde “3.50” den aşağıya olmayan öğrencilerin adlarını dönem sonlarında bir liste halinde okul yönetiminden ister.
Listeyi inceleyerek davranış notu indirilmemiş öğrencilerin dönem notlarının 10’luk not sisteminde “7.00-8.49”, 5 lik not sisteminde “3.50- 4.49” arasında olanların teşekkür, 10’luk not sisteminde “4.50” ve daha yüksek olanların takdirname ile ödüllendirilmesine karar verir.
Ayrıca almış olduğu notlarla istenilen başarıyı göstermemekle beraber aşağıdaki şartlardan en az birisini taşıyan öğrencilerin onur kurulu, öğretmenler veya okul yönetiminin teklifi üzerine onur belgesi ile ödüllendirilmesine karar verir ve en kısa sürede belgelerin verilmesini sağlar.
a) Hiç devamsızlığı bulunmamak.
b) Davranışlarıyla arkadaşlarına ve çevresine iyi örnek olmak.
c) Çeşitli yarışmalarda sosyal sportif ve sanatsal faaliyetlerde üstün başarı göstermek.
d) Eğitici kol çalışmalarında liderlik vasfı göstermek ve gösterdiği faaliyetlerle eğitime katkısı bulunmak.
e) Okulun araç ve donanımlarını koruma ve kollamadaki örnek davranışları okul yönetimi veya öğretmenlerince tespit edilmiş olmak.

Ödül takdirinde dikkat edilecek hususlar
Madde 8 - Ödül Takdir edilirken;
a) Öğrencinin okul içindeki ve dışındaki genel durumu.
b) Öğrencilerin derslerdeki ilgisi.
c) davranışın niteliği önemi ve çevresine iyi bir örnek teşkil edip etmediği.
d) çalışmaları ile eğitime katkı sağlayıp sağlamadığı.
Gibi hususlar göz önünde bulundurulur.
Onur kurulunca verilen ödüller yazılı olarak disiplin kuruluna bildirilir.

İKİNCİ BÖLÜM
Onur kurullarının kurulması ve çalışması

Onur genel kururlu
Madde 9- Öğrencilerin okul yönetimine katılmalarını ve okul düzenine yardımcı olmalarını sağlamak amacıyla okulda her sınıfın bütün şubelerinden birer ders geçme ve kredi uygulamasına dahil okullarda oluşturulan danışman öğretmen gruplarından birer öğrenci ders yılı başında sınıf öğretmenleri veya danışman öğretmenleri gözetiminde seçilerek “Onur Genel Kurulu” oluşturulur. Erken mezuniyet veya diğer sebeplerle boşalan üyeliklere müteakip dönem başında aynı usulle yeni temsilciler seçilir.
Öğretmen veya öğrenci mevcudu fazla olan veya ikili öğretim yapılan okullarda da sabahçı ve öğlenci öğrenciler için ayrı ayrı onur genel kurulu oluşturulabilir.

Onur genel Kurulunun Görevleri
Madde 10 - Onur genel kurulu “Onur Kurulunu” seçer okulda öğrenciliğe yakışmayan davranışları inceler ve bunların düzeltilmesi için alınması gereken tedbirler hakkında tekliflerde bulunulur.

Onur Kurulu
Madde 11- Onur genel kurulunda her sınıfın temsilcileri kendi aralarında bir öğrenciyi ders geçme ve kredi uygulamasında ise danışman öğretmen gruplarının temsilcileri kendi aralarında beş öğrenciyi onur kurulu üyeliğine seçerler. Genel kurul ayrıca son sınıf temsilcileri veya grup temsilcileri arasında okulun programına göre beşinci veya daha üst dönemlerde bir öğrenciyi onur kurulu ikinci başkanlığına yedek olarak seçer.
Sınıfları veya grupları birer şube olan okullarda temsilciler onur kurulunu oluşturur. Son sınıf veya son dönem grup temsilcisi aynı zamanda onur kurulu ikinci başkanı olur.
Son sınıfı veya dönemi bulunmayan okullarda en yüksek sınıf veya dönemden, bu sınıf veya dönem birden fazla ise genel kurulca seçilen temsilci ikinci başkan olur.

Temsilcilerde Aranan Nitelikler
Madde 12- Bir öğrenci onur genel kurulu temsilciliğine veya onur kurulu üyeliğine seçilebilmesi için;
a) Okul disiplinine aykırı bir davranışın bulunmaması.
b) Davranışlarıyla arkadaşlarına örnek olması.
c) Derslerdeki gayret ve başarısına üstünlük göstermesi.
d) Çalışkan, dürüst, doğru sözlü ve güvenilir olması.
Gibi nitelikleri taşıması gerekir. Bu niteliklere sahip olmadığı sonradan anlaşılanlar ile disiplin cezası alan öğrencilerin üyeliği düşer.

Onur Kurulu Başkanı
Madde 13- Onur kurulu başkanı disiplin kurulu üyelerinin dışında öğretmenler kurulunca seçilen öğretmenlerden biridir. Öğretmenler kurulu disiplin kurulu üyelerini seçerken 20. Madde esaslarına göre onur kurulu başkanını da seçer.

Onur Kurulunun görevleri
Madde 14 - Onur Kurulu;
a) Ayda en az bir kez toplanır. Okulun disiplin ve düzeni ile ilgili olarak okul müdürünce verilen veya temsilcilerce getirilen konuları görüşür, aldığı kararları okul müdürlüğüne bildirir.
b) Okulda örnek davranışlarda bulunan derslerinde başarılı olan sosyal ve kültürel etkinliklere katılan farklı sınıf ve dönemlerden altı öğrenciyi tespit ederek ödüllendirilmek üzere okul yönetimine bildirir.
c) 7. Madde hükümleri doğrultusunda öğrencileri onur belgesi ile ödüllendirir veya ödüllendirilmesini disiplin kuruluna teklif eder.
d) Müdür tarafından iletilen uyarma mahrumiyet ve kınama cezasını gerektiren olayları inceler ve karara bağlar. Müdür onur kurulunda karara bağlanan konuları gerektiğinde disiplin kuruluna gönderebilir.
e) Öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirmek ve disiplini bozucu davranışları engellemek amacıyla programlar hazırlayarak okul yönetimine sunar.
f) Okul kantininin sağlığa uygun koşullarda tutulması için gerekli önerilerde bulunur, alınması gereken tedbirleri okul yönetimine bildirir.
g) Öğrenci nöbetleri ve sınıf ve grup başkanlığı seçim işlerini okul yönetimi ile işbirliği yaparak yürütür.
h) Gerektiğinde eğitici kol başkanlarıyla işbirliği yaparak okul çevresinin temizliği ve düzeni için faaliyetler planlar ve uygular.
i) Öğrencilerin sorumluluk yüklenmelerine dürüst güvenilir ve saygılı olmalarına katkıda bulunmak, sağlığa zararlı alışkanlıklar edinmelerini ve uygun olmayan yerlere gitmelerini önlemek için tedbirler alarak anne ve babalarla işbirliği yapar.
j) Okulun ve çevresinin temiz düzenli ve sağlık kurallarına uygun bulundurulmasına katılımı sağlar.

Onur Kurulu Kararlarının Yazılması
Madde 15 - Onur kurulunun bütün kararları onur kurulu karar defterine yazılır.


ÜÇÜNCÜ KISIM
Cezalar ve Davranışlar
BİRİNCİ BÖLÜM
Disiplin Cezaları ve Cezayı Gerektiren Davranışlar

Disiplin Cezaları
Madde 16 - Öğrencilere kusurlu veya cezayı gerektiren davranışların niteliklerine göre;
a) Uyarma, mahrumiyet, kınama
b) Okuldan kısa süreli uzaklaştırma.
c) Okuldan tasdikname ile uzaklaştırma.
d) Örgün eğitim dışına çıkarma.
Cezalarından biri verilir.


Davranışlar
Madde 17 - Cezayı gerektiren davranışlar şunlardır:

a) Uyarma, kınama,Mahrumiyet cezalarını gerektiren davranışlar şunlardır.

1- Görgü kurallarına uymamak.
2- Okulda başkalarını rahatsız edecek şekilde yüksek sesle konuşmak.
3- Okulu ve çevresini kirletmek.
4- Öğretmen veya okul yönetimi tarafından verilen ödevleri ve görevleri yapmamak.
5- Kılık kıyafet yönetmeliğine uymamak.
6- Okulda sigara içmek.
7- Başkasına ait eşyayı sahibinin izni olmadan almak veya kullanmak.
8- Dersle ilgili araç ve gereçleri yanında bulundurmamak, bu konuda uyarılara aldırış etmemek.
9- Yalan söylemek.
10- Duvarları sıraları kirletmek.
11- Okul içinde kavga etmek.
12- Okula geldiği halde özürsüz olarak derslere, törenlere, etütlere diğer eğitici çalışmalara, sınavlara, diğer atölye, laboratuar uygulama ve çalışmalarına katılmamak, geç katılmak veya katıldıktan sonra ayrılmak ve okulu terk etmek.
13- Okul kitaplığından, laboratuarından, atölyelerden pansiyonundan veya spor yurdundan aldığı kitap, araç ve gereçleri geri vermemek, eksik verme, kötü kullanmak.
14- Okul içinde veya dışında yöneticilere, öğretmenlere, arkadaşlarına, ve okulun diğer personeline kaba ve saygısız davranmak.
15- Dersin ve ders dışı faaliyetlerin akışını ve düzenini bozacak davranışlarda bulunmak.
16- Okul yönetimi tarafından verilen izin süresini izinsiz olarak uzatmak.

b)Okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezası gerektiren davranışlar.

1-Arkadaşlarına sarkıntılık hakaret ve iftira etmek veya başkalarını bu gibi davranışlara kışkırtmak.
2-Kişileri veya grupları dil ırk cinsiyet siyasi düşünce felsefi inanç, din ve mezheplerine göre ayırmayı kınamayı kötülemeyi amaçlayan davranışlarda bulunmak.
3- Okul içinde öğrenciler arasında gruplaşmalara sürtüşmelere çatışmalara sebep olabilecek izinsiz gösteri veya toplantı düzenlemek siyasi partilere, bu partilere bağlı yan kuruluşlara veya sendikalara ait amblem rozet yazı slogan bildiri ilan broşür, ve benzeri propaganda araçlarını dağıtmak.
4- Yatılı okullarda gece izinsiz ve özürsüz dışarıda kalmak.
5- Okul demirbaş eşyasına kendisinin ve arkadaşlarının araç ve gereçlerine ahlak dışı, ideolojik veya siyasi amaç taşıyan resim amblem ve benzerini yapma, yazılar yazmak.
6- Yasaklanmış her türlü yayını okula, okula bağlı yerlere sokmak veya yanında bulundurmak.
7- Kişisel durumu ve adresi ile ilgili bilgileri okula yanlış bildirmek.
8- Okul yetkililerinin ve disiplin kurulunun çağrılarına uymamak, çağrı yazılarını almaktan kaçınmak.
9- Kumar oynamak veya oynatmak.
10- Öğretmen veya okul yönetimi tarafından verilen görevlerin yapılmasına engel olmak.
11- Okulda bulunduğu halde kasıtlı olarak bayrak törenlerine katılmamak özürsüz olarak bayrak törenlerine gelmemek.

c) Okuldan tasdikname ile uzaklaştırma cezası gerektiren davranışlar.

1- Hırsızlık yapmak.
2- Okulla ilişiği olmayan kimseleri okulda veya okula ait yerlerde barındırmak.
3- Okulca verilen kimlik kartında veya başka belgelerde değişiklik yapmak, sahte belge düzenleme, üzerinde değişiklik yapılmış belgeleri kullanmak, bu belgelerin sağladığı haklardan başkalarını yararlandırmak.
4- Yasaklanmış kitap, dergi, broşür, gazete, bildiri, beyanname, ilan ve benzerlerini dağıtmak duvarlara ve diğer yerlere asmak, yapıştırmak, yazmak okul araç ve gereçlerini bu amaçlar için kullanmak.
5- Okul sınırları içinde herhangi bir yeri okul yönetiminden izinsiz olarak eğitim ve öğretim amaçları dışında kullanmak veya kullanılmasına yardımcı olmak.
6- Okulun bina eklenti ve donanımlarını okula ait taşınır veya taşınmaz malları tahrip etmek.
7- Ders sınav ve diğer faaliyetlerin yapılmasını engellemek veya arkadaşlarını bu eylemlere katılmaya kışkırtmak.
8- Öğretmenlere yöneticilere memurlara ve diğer görevlilere hakaret etmek karşı gelmek onların okulda veya eklentilerinde görevlerini yapmaya engel olmak.
9- Okula yaralayıcı öldürücü aletler, silah ve patlayıcı maddeler getirmek veya bunları bulundurmak.
10- Zor kullanarak veya tehditle kopya yapmak veya yapılmasını sağlamak.
11- Okulda içki içmek içkili olarak okula gelmek, veya uyuşturucu madde kullanmak.
12- Türk Bayrağına Sancağına Kasıtlı olarak saygısızlık yapmak.
13- Milli ve manevi değerleri sözle yazıyla veya başka bir şekilde aşağılamak, bu değerlere küfretmek.
14- Kendi yerine başkasını sınava sokma, başkasının yerine sınava girmek.
15- Okul içinde siyasi partilerin bu partilere bağlı yan kuruluşların ideolojik amaçlı dernek ve kuruluşların veya sendikaların siyasi ve ideolojik görüşleri doğrultusunda eylem düzenlemek başkalarını bu gibi eylemleri düzenlemeye kışkırtmak ve düzenlenmiş eylemlere etkin bir biçimde katılmak.
16- Herhangi bir kurum dernek ve parti adına üye kaydetmek para toplamak veya bağışta bulunmaya zorlamak.

ç) Örgün eğitim dışına çıkarma cezasını gerektiren davranışlar;

1-Kişileri veya grupları dil ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç din ve mezheplerine göre ayırmayı kınamayı kötülemeyi amaçlayan bölücü toplu eylemlere katılmak.
2-Disiplin ile ilgili işleri ve disiplin kurulunun çalışmasını zor kullanarak veya tehditle engellemek.
3-Okulda uyuşturucu madde ticareti yapmak.
4- İffetsizliği tespit edilmiş olmak, herhangi bir kimsenin iffet ve namusuna tecavüz etmek.
5- Güvenlik kuvvetleri tarafından aranan kişileri okulda veya okula ait yerlerde saklamak ve barındırmak.
6- Okula derslere ve sınavlara girmesine ders veya sınavların yapılmasına engel olmak, dersteki öğrencileri dışarı çıkarmak çıkarmaya kışkırtmak ve zorlayıcı davranışlarda bulunmak.
7- Okul içinde veya dışında tek veya toplu halde okulun yöneticilerine öğretmenlerine ve diğer personeline karşı saldırıda bulunmak bu gibi hareketleri düzenlemek veya kışkırtmak.
8- Okulun bina eklenti ve donanımlarını okula ait taşınır veya taşınmaz malları kasıtlı olarak tahrif etmek.
9- Okulun içinde veya dışında yaralayıcı öldürücü her türlü alet silah patlayıcı maddeler kullanmak suretiyle herhangi bir kimseyi yaralamaya teşebbüs etmek yaralamak öldürmek maddi ve manevi zarara yol açmak.
10- Kişi veya kişilere her ne sebeple olursa olsun eziyet etmek, işkence yapmak veya yaptırmak.
11- Kanun dışı kuruluşlara üye olmak bu kuruluşlarda faaliyet göstermek bu gibi kuruluşların propagandasını yapmak.
12- “ Türkiye Cumhuriyeti ‘nin devleti ve milletiyle bölünmezliği ” ilkesine ve Türkiye Cumhuriyetinin insan haklarına ve anayasanın başlangıcında belirtilen temel ilkelere dayalı milli demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti niteliklerine aykırı miting forum direniş yürüyüş boykot ve işgal gibi ferdi veya toplu eylemler düzenlemek düzenlenmesini kışkırtmak düzenlenmiş bu gibi eylemlere katılmak veya katılmaya zorlamak.
13- Yol kesmek, adam Kaçırmak, haraç almak.

İKİNCİ BÖLÜM
Ceza Takdirinde Dikkat Edilecek Hususlar ve
Uygulama ile İlgili Esaslar

Ceza takdirinde dikkat edilecek hususular
Madde 18- Disiplin cezaları takdir edilirken;

a) Öğrencilerin kişisel özellikleri.
b) Davranışın niteliği, önemi ve ne gibi şartlar altında yapıldığı.
c) Davranışın yapıldığı zamanki öğrencinin psikolojik durumu.
d) Öğrencinin okul içindeki ve okul dışındaki genel durumu.
e) Öğrencinin yaş ve cinsiyeti.
f) Öğrencinin derslerdeki ilgi ve başarısı.
g) Öğrencinin aynı öğretim yılı içinde daha önce ceza alıp almadığı.
h) Öğrencinin tüm kişiliği değil yalnız söz konusu davranışının odak noktası yapılması gerektiği.

Gibi hususlar göz önünde bulundurulur.

Uygulama ile İlgili Esaslar
Madde 19- Disiplin cezasının uygulanmasında aşağıdaki esaslara uyulur.

a) Okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezasının uygulanmasında.

1-Pansiyonlu okullarda bu cezayı alan öğrencilerin disiplin olayının özelliği ve öğrencinin cinsiyetine, yaşına ailesinin durumu ve oturma yerinin okula uzaklığına göre disiplin kurulu kararı ile cezalı bulunduğu süre içersinde pansiyonda kalıp kalmamasına ve yemekhaneden yararlanıp yararlanmamasına karar verir.
2- Pansiyonda kalması engellene öğrenci velisine teslim edilir.
3- Okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezası devamsızlıktan sayılmaz.
b) Okuldan tasdikname ile uzaklaştırma cezasının uygulanmasında.
Bu cezayı alan öğrenci ilgili okul müdürlüğü ve valiliğin olumlu görüşlerinin alınması şartı ile öğretim yılı sonunda eski okuluna dönebilir.
c) Örgün eğitim dışına çıkarma cezasının uygulanmasında; Öğrencinin devam zorunluluğu bulunan okullara tekrar kayıt yaptırmasının mümkün olmayacağı hususu açıkça belirtilir.
d) İşlenen suçlar ile suçların karşılığı olan cezalar uyumlu bir şekilde tespit edilir.
e) Tutuklu ve gözetim altında bulunan öğrencilerin savunmaları ilgili makamlara müracaat edilmek suretiyle alınır.
f) Okul yöneticileri öğrencilerin okul içinde veya okul dışında olup doğrudan okul yönetimine duyurulan yasal soruşturmayı gerektiren bir suç işlemeleri halinde ilgili makamları haberdar eder.
Kamu suçlarından dolayı haklarında tutuklanma kararı verilip yakalanmadıkları veya teslim olmadıkları ilgili makamlarca okula bildirilen öğrenciler okul eklentilerinde barındırılmaz ve ders sınav laboratuar uygulama gibi eğitim öğretim çalışmalarına ve okulun diğer faaliyetlerine alınmazlar.
Bu öğrencilerin okulda veya eklentilerinde bulunduklarının anlaşılması halinde okul yöneticilerince derhal ilgili makamlar haberdar edilir.
Haklarında kamu davası açılmış öğrenciler için disiplin soruşturması yapılı, kamu davası sonucu beklenilmeden ceza uygulanır.
g) Disiplin cezalarında uyarma ve mahrumiyet cezaları müdür, müdür yardımcıları, öğretmenler ile onur ve disiplin kurullarınca, diğer cezalar ise yalnız disiplin kurulu tarafından verilir. Okul müdürü gerektiğinde yazılı savunmasının alınması şartıyla öğrenciye doğrudan kınama cezası verebilir. Müdür, müdür yardımcıları, öğretmenler ve onur kurulunca verilen cezalar yazılı olarak disiplin kuruluna bildirilir.
h) Öğrencilerin davranış notu her ders yılı veya dönem başında 5 lik not sistemi uygulanan okullarda 5 , 10 luk not sistemi uygulanan okullarda ise 10 dur.

Ceza alan öğrencilerin 5 lik not sistemine göre;

1- Okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezası için bir.
2- Okuldan tasdikname ile uzaklaştırma cezası için iki.
3- Örgün eğitim dışına çıkarma cezası için üç,
not düşülür.
10 luk davranış notlarından cezalara göre 5 lik not sisteminde düşülen notun iki katı kadar not düşülür.

ı) Öğrenciye ceza gerektiren davranışından dolayı birden fazla disiplin cezası verilmez.
i)Öğrencilere verilen;

1- Uyarma, Mahrumiyet, Kınama, Okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezaları okul müdürünün.
2- okuldan Tasdikname ile uzaklaştırma cezası ilçe öğrenci disiplin kurulunun.
3- Örgün eğitim dışına çıkarma cezası üst disiplin kurulunun,
Onayından sonra uygulanır.
Üst disiplin kurullarında görüşülmesi gereken disiplin dosyaları en geç bir hafta içinde bu kurullara gönderilir.

j) Cezalara itiraz edilmesi durumunda zaman kaybını önlemek için,

1- İtiraz dilekçesi itirazda bulunulacak makama ulaştırılmak üzere okul müdürlüğüne verilir.
2- Okul müdürlüğü dilekçeyi ve dilekçede belirtilen itiraz gerekçeleri hakkında görüşlerini 55. Maddedeki belgelerle birlikte dilekçenin okul idaresine verildiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde üst kurullara gönderir.
3- İtiraz sonuçlanıncaya kadar ceza uygulanmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Okul Disiplin Kurulunun Kuruluşu,
Görevleri ve çalışma usulü
Okul Disiplin Kurulunun Kuruluşu
Madde 20 -Okul disiplin kurulu her ders yılının ilk ayı içersinde öğretmenler kurulunca gizli oyla seçilerek iki öğretmen, müdür başyardımcısı müdür başyardımcısının bulunmadığı hallerde müdürün görevlendireceği bir müdür yardımcısı onur kurulu ikinci başkanı ve okul aile birliğinin kendi içinden seçeceği bir öğrenci velisinden kurulur. Yeter sayıda öğretmen bulunmaması halinde stajyer öğretmenlerde disiplin kuruluna üye seçilebilir.
Kadrolu öğretmen sayısı 6 veya daha az olan okullarda ücretli öğretmenlerde oylamaya katılabilirler ve üye seçilebilirler.
Yapılan seçimde oyların eşit çıkması halinde seçim yenilenir. Bu durumda da eşitlik bozulmazsa kıdemi fazla olan öğretmen üye seçilmiş olur. Kıdemlerinde yıl olarak eşit olması halinde kuraya başvurulur.
Disiplin kurulu üyelerinin görevi yenisi kuruluncaya kadar devam eder. Okul müdürlüğünce kabul edilecek bir özrü bulunmadıkça üyeler görevden ayrılamazlar.
Öğretmen ve öğrenci mevcudu geniş olan ve ikili öğretim yapan okullarda sabahçı ve öğlenciler için ayrı ayrı disiplin kurulu kurulabilir.

Yedek Üyelik
Madde 21- Disiplin kuruluna aldıkları oy sırasına göre asıl üyelerden sonra üç de yedek üye seçilir. Asıl üyeliğin boşalması veya üyenin özürlü yahut izinli bulunması halinde bu üyelik sıraya göre yedek üyelerle doldurulur.

Açık üyelik İçin Seçim
Madde 22- Asıl ve yedek üyeliklerin boşalması nedeniyle disiplin kurulunun kurulamaması halinde açık bulunan üyelikler için yeniden gizli oyla seçim yapılır.

Disiplin Kurulu Başkanı
Madde 23- Disiplin kurulunun başkanı müdür başyardımcısıdır. Bulunmadığı hallerde müdürün görevlendireceği bir müdür yardımcısı veya müdürün görevlendireceği üyelerden birisi kurula başkanlık eder. Üyenin başkanlık yaptığı durumlarda birinci yedek üye toplantıya katılır.

Okul disiplin Kurulunun Görevleri
Madde 24- Okul disiplin kurulu okulun düzen ve disiplini hakkında görüşmeler yapar ve kararlar alır. Kişisel olmayan genel disiplin işlerinin görüşüldüğü toplantılarda varsa okulun rehberlik servisi ilgilileri, okul doktoru ve okul aile birliği başkanı da bulunur.
Okul disiplin Kurulu;
a) Disipline aykırı davranışların nedenlerini inceler ve bunların ortadan kaldırma yollarını arar.
b) Okul içinde ve dışında milli ve insani bakımdan fazilet olarak kabul ettiğimiz iyi davranışlarda bulunan ve derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren öğrencilerin ödüllendirilmesine karar verir.
c) Disiplin kurallarına uymayan öğrencilerin yetiştiği çevre ve aile hakkında bilgi toplar, eğilimlerini alışkanlıklarını inceler bu amaçla okul rehberlik servisinden sınıf ve danışman öğretmenlerden yararlanarak bunlarla sürekli işbirliği yapmak için gerekli kararları alır.
d) okulda disiplinsizliği hoş görmeyen bir öğrenci kamuoyu oluşturarak disipline aykırı davranışta bulunan ve bulunabilecek olan öğrencileri kendi vicdanlarının ve öğrenci kamuoyunun kontrolünde tutma yollarını ve imkanlarını araştırır.
e) Öğrencilerin haz duyacakları onlara başarı hazzını tattıracak faaliyetlere okulda daha çok yer verilmesi için gerekli önerilerde bulunur.
f) Her dönem başında toplanarak disiplin işleri bakımından okulun genel durumunu gözden geçirir ve alınması gerekli tedbirler hakkında okul yönetimine tekliflerde bulunur.
g) Disiplin konusunda incelemeler yapar, gerektiğinde okul yönetimine görüş bildirir ve tekliflerde bulunur.
h) Ders yılı veya dönem içinde meydana gelen disiplin olaylarının nedenleri ile alınan tedbirleri ve sonuçlarını tespit ederek ders yılı ve dönem sonunda bir rapor halinde okul yönetimine sunar.
i) Okul müdürünün havale edeceği disiplin olaylarını inceler, davranışların gerektirdiği kararları alır.




Toplantıya ÇağrıMadde 25 - Disiplin kurulu, kurul başkanının çağrısı ile toplanır. Disiplin kurulu gerektiğinde bilgi almak üzere sınıf ve danışman öğretmenler ile rehberlik servisi yetkilisini toplantıya çağırabilir.

Toplantı ve Oy Çokluğu
Madde 26 - Disiplin kurulu asil üyelerin ekseriyeti ile toplanır ve çoğunlukla karar verir. Disiplin kurulu kurula ile iletilen disiplin oylarına bakmak ve sonuca bağlamak zorundadır. Üyeler çekimser oy kullanamazlar. Asıl üyeler dışında toplantıya çağrılanlar oy kullanamazlar.
Okul müdürlüğünce kabul edilebilecek bir özrü bulunmadıkça disiplin kurulu üyeleri kurula katılmaktan kaçınamazlar. Disiplin konusu davranıştan şikayetçi olan veya zarar gören üye kurula katılamaz.

Kurula Sevk
Madde 27 - Bir disiplin olayının meydana geldiğini gerek doğrudan,ve gerekse ihbar ve şikayet üzerine anlaşılması halinde rehberlik servisi olan okullarda disiplin konusu öncelikle bu servise intikal ettirilir. Rehberlik servisinin en kısa sürede vereceği rapor doğrultusunda konu onur kurulu veya disiplin kuruluna sevk edilir.
Rehberlik servisi bulunmayan okullarda ise konu okul müdürü tarafından doğrudan onur kurulu veya disiplin kuruluna sevk edilebilir.
Disiplin kurulu olayı kurula gelişinden en geç bir hafta içinde karara bağlar. Bu sürenin yetmediği durumlarda ara kararlar ve okul müdürünün onayı ile birlikte bir hafta uzatılabilir.

İfadelerin Alınması ve Delillerin Toplanması
Madde 28- Disiplin kuruluna sevk edilen öğrencilerin ve olayla ilgili tanıkların önce disiplin kurulu başkanı tarafından yazılı ifadeleri alınır. Olay sınıfta topluluğun bulunduğu yerlerde cereyan etmişse, bu topluluğun çoğunluğunun ifadesine başvurulur. Olayla ilgili bilgi ve belgeler toplanıp bir dosya düzenlenerek disiplin kuruluna sunulur.

Kurula çağırma ve savunma alınması
Madde 29 - Disiplin kuruluna verilen öğrencilerin kurul tarafından yazılı veya gerektiğinde sözlü olarak savunmaları alınır. Sözlü savunmalar tutanağa geçirilir. Çağrı duyurusu yazılı olarak ve imza karşılığında yapılır.

Kurula Tekrar Çağırma
Madde 30- Disiplin kurulu gerektiğinde disiplin kuruluna verilen veya tanık olarak belirlenen öğrencileri dinlemek üzere kurula tekrar çağırır.
Bu öğrenciler çağrıya uyarak kurulca belirlenen gün ve saatte kurulda bulunmak zorundadırlar. Çağrıya özürsüz gelinmemesi durumunda dosyada bulunan bilgi ve belgelere göre karar verilir.



İfade ve savunma vermek istemeyenler
Madde 31- İfade vermeyen savunmada bulunmayan veya çağrıldığı halde gelmeyen öğrencilerin durumu bir tutanakla tespit edilir. Bunlardan disiplin kuruluna verilenler hakkında 30. Maddenin ikinci fıkrası uygulanır. Tanık olduğu tespit edilip çağrıldığı halde gelmeyenler hakkında da ayrıca disiplin soruşturması yapılır.

Cezaların Takdiri
Madde 32- Bir öğrenciye ceza verilirken 18. Maddede belirtilen hususlar göz önünde bulundurulur.
Davranışların olumlu yönde olması veya öğrencinin davranışının değişeceğine kanaat getirilmesi durumunda disiplin kurallarınca bir alt gruptaki ceza verilebilir.
Gereken durumlarda varsa rehberlik servisinin kayıtlarından yararlanılır.

Kararların yazılması
Madde 33- Kararlar gerekçeli olarak “Disiplin Kurulu karar defterine” yazılır veya daktilo edilerek bu deftere yapıştırılır, cezanın takdirinde esas alınan hususlar özetlenir, dayanılan yönetmelik maddeleri belirtilir ve karar bütün üyeler tarafından imzalanır. Karara katılmayan üye veya üyeler gerekçelerini yazarak imza ederler. Kararlar (EK-1)’e uygun şekilde yazılır.
Kararların yazdırılmasında imzalatılıp okul müdürüne sunulmasından karar defterinin saklanmasından ve diğer yazışma işlerinden disiplin kurulu başkanı sorumludur.

Kararların Uygulanması
Madde 34 - Disiplin kurulunca verilen “ uyarma, mahrumiyet, kınama ve okuldan kısa süreli uzaklaştırma” cezaları okul müdürünün onayı ile sonuçlandırılır. Öğrenciye duyurularak yürürlüğe konur.
“Okuldan tasdikname ile uzaklaştırma”cezası ilçe disiplin kurulunun “Örgün eğitim dışına çıkarma cezası” cezası ise üst disiplin kurulunun onayından sonra uygulanır.
Müdür disiplin kurulu kararını kanun yönetmelik ve usule aykırı bulur veya yerinde görmezse gerekçesini belirterek konunun bir daha incelenmesini disiplin kurulundan ister.
Disiplin kurulu müdürün itirazı ve gösterdiği nedenler doğrultusunda kararı yeniden inceler ve beş iş günü içinde karara bağlar. Eski kararında ısrar etmesi halinde ısrarın gerekçesini belirtir.

İlçe öğrenci Disiplin kuruluna gönderme
Madde 35- Müdür disiplin kurulunun ısrar kararını uygun bulmazsa kendi görüş ve tekliflerini de ekleyerek dosyayı görüşülmek ve karara bağlanmak üzere en geç beş iş günü içinde ilçe öğrenci disiplin kuruluna gönderir.

Okul disiplin kurulu kararına itiraz
Madde 36 - uyarma kınama ve mahrumiyet cezalarına itirazda bulunulmaz. Okul disiplin kurulunca verilen ve okul müdürünün onayı ile yürürlüğe konulan okul disiplin kurulu kararlarına karşı itiraz etmek isteyen veli veya 18 yaşını tamamlamış öğrenciler, tebliğ tarihinden itibaren beş iş günü içinde okul müdürlüğü kanalı ile ilçe öğrenci disiplin kuruluna itirazda bulunabilirler.

Disiplin kurulunun kurulmaması veya karar verememesi
Madde 37- Disiplin kurulunun kurulmadığı veya kurulduğu halde herhangi bir nedenle bir disiplin olayına bakmaktan çekinip karar veremediği durumlarda müdür görevlendireceği müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı veya bir öğretmen tarafından hazırlanan ilk soruşturma dosyasına kendi görüşünü de ekleyerek karar verilmek üzere ilçe öğrenci disiplin kuruluna gönderir.

Davranış Notunun Düzeltilmesi
Madde 38- Disiplin kurulu davranış notu indirilmiş olan öğrencilerin durumunu, Ders geçme ve kredi uygulaması yapılan okullarda her dönem sonunda diğer okullarda ders kesiminde incele sonucu öğretmenler kurulunun görüşüne sunar.
Öğretmenler kurulu davranış notları indirilen öğrencilerin durumlarını değerlendirerek davranış notlarını iade edebilir.

Cezaların Dosyalara İşlenmesi ve Silinmesi
Madde 39- Ceza alan öğrencilerin bu durumları dosyalarına işlenir. Sonraki ders yılı veya dönemlerde söz konusu davranışları bir daha tekrarlamamaları ve iyi hallerinin görülmesi durumunda okul disiplin kurulunun değerlendirmesi ve kararıyla bu cezalarıyla ilgili kayıtları mezuniyet dönemleri içersinde dosyalarından silinir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
İlçe Öğrenci Disiplin Kurulu ile Üst Disiplin
Kurulunun Kuruluşu ve Görevleri

İlçe Öğrenci disiplin Kurulunun Kuruluşu
Madde 40- İlçe öğrenci disiplin kurulu ilçe milli eğitim müdürünün görevlendireceği bir şube müdürünün başkanlığında okul disiplin kurulunun iştirakiyle teşekkül eder.
Aynı türde birden fazla resmi ve özel okul bulunan ilçelerde ilçe disiplin kuruluna okul disiplin kurulu başkanlarının her tür okul için kendi aralarında seçecekleri birer üye iştirak eder.
Büyük şehir statüsünde olmayan illerin merkez ilçesinde ise disiplin kurulu milli eğitim müdürünün görevlendireceği bir şube müdürünün başkanlığında yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda teşekkül ettirilir.
Bir orta öğretim kurumu bulunan ilçelerde ilçe disiplin kurulu milli eğitim müdürünün görevlendireceği biri başkan olmak üzere iki şube müdürü ile okul disiplin kurulu başkanından oluşur.

İlçe disiplin Kurulunun görevleri
Madde 41 -İlçe öğrenci disiplin kurulu ;
a) okullarda onaylanmak üzere gönderilen okul disiplin kurulu kararlarını inceleyerek aynen veya değiştirerek Karara bağlar.
b) Okul disiplin kurulunun kurulmadığı veya görev yapmadığı durumlarda bu kurulun görevini yapar, bu şekilde gelen dosyaları dosyaların geliş tarihini izleyen haftanın ilk gününden itibaren beş iş günü içinde karara bağlar.
c) Okul disiplin kurulu kararlarına karşı öğrenci velisi veya 18 yaşını tamamlamış öğrenci tarafından yapılan itirazları incelemek suretiyle verilen kararları öğrenci lehine değiştirir yada itirazı reddeder.
d) Okul müdürünün okul disiplin kurulu kararlarına yaptığı itirazı inceleyerek itirazı reddeder veya değiştirerek karar verir.
e) Uygun bulduğu örgün eğitim dışına çıkarma cezalarını onaylamak üzere üst disiplin kuruluna gönderir. İtirazen incelenmek üzere gelen dosyaları geliş tarihini izleyen haftanın ilk gününden itibaren beş iş günü içinde karara bağlar.

İlçe Öğrenci Disiplin Kurulu Kararına İtiraz
Madde 42- İlçe öğrenci disiplin kurulu kararlarına itiraz etmek isteyen okul müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, öğrenci velileri veya 18 yaşını tamamlamış öğrenciler ilçe disiplin kurulu kararının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde üst disiplin kuruluna başvururlar.
Öğrenci velileri veya 18 yaşını tamamlamış öğrenciler tarafından yapılacak itirazlar 19 uncu maddenin ( j ) bendi hükümleri doğrultusunda okul müdürlüğü kanalı ile yapılır.

Üst Disiplin Kurulunun Kuruluşu
Madde 43- İl milli eğitim müdürünün görevlendireceği bir milli eğitim müdür yardımcısının başkanlığında il merkezindeki orta öğretim kurumu müdürlerinin iştirakiyle teşekkül eder.
Aynı tür okul sayısı birden fazla olan il merkezlerinde bakanlık öğretim birimlerini temsil edecek şekilde okul müdürlerinin kendi aralarında seçecekleri birer müdür bu kurula iştirak eder.

Üst Disiplin Kurulunun Görevleri
Madde 44- Üst disiplin kurulu;
a) Üst disiplin kurulu ilçe öğrenci disiplin kurulundan onaylanmak üzere gönderilen kararları inceler ve karara bağlar.
b) İlçe öğrenci disiplin kurulu kararlarına karşı öğrenci velisi veya 18 yaşını tamamlamış öğrenciler tarafından yapılan itirazları inceleyerek öğrenci lehine değiştirir veya itirazı reddeder.
c) Okul müdürlerinin, ilçe milli eğitim müdürlerinin ilçe öğrenci disiplin kurulu kararlarına yaptığı itirazları inceleyerek karar verir.
d) Her dönem sonunda toplanarak okullardaki disiplin durumunun genel bir değerlendirmesini yapar. Gelecek yıllarda disiplin olaylarını önlenmesi yönünden alacağı kararları okullara ulaştırmak üzere ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirir.
e) Her ders yılı sonunda il genelinde cereyan eden disiplin olaylarını “Öğrenci Disiplin Olayları Bilgi Toplama Formu” na doldurup doğrudan Bakanlık, Araştırma ve Koordinasyon kurulu başkanlığına gönderir.



Üst Disiplin Kurulu Kararına İtiraz
Madde 45- Üst disiplin kurulunun onayından sonra yürürlüğe giren “Örgün eğitim dışına çıkarma” cezasına itiraz etmek isteyen milli eğitim müdürü, okul müdürü, öğrenci velileri veya 18 yaşını tamamlamış öğrenciler üst disiplin kurulu kararının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde Bakanlık öğrenci disiplin kuruluna başvururlar.
Öğrenci velileri veya 18 yaşını tamamlamış öğrenciler tarafından yapılacak itirazlar okul müdürlüğü kanalıyla yapılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM
İlçe öğrenci Disiplin Kurulu İle Üst Disiplin
Kurulunun Çalışma Usulleri
Toplantıya Çağrı
Madde 46- Disiplin kurulları başkanının çağrısı ile toplanır.
Toplantı gündeminin belirlenmesi ilgililere duyurulması ve kurul çalışmalarının düzenli bir şekilde yürütülmesi başkan tarafından sağlanır.
İlçe öğrenci disiplin kurulu ve üst disiplin kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır. Kararlar çoğunlukla alınır. Oylama açık şekilde yapılır ve çekimser oy kullanılmaz. Oyların eşitliği halinde başkanın olduğu taraf çoğunluk sayılır.

Karar Süresi ve Usul İşlemleri
Madde 47- Disiplin kurulları disiplin dosyasının kurula intikalinden itibaren en kısa sürede konuyu görüşmek üzere toplanır. Kurullar dosyada eksik gördüğü hususları ilgililere tamamlattırır. Gerektiğinde ilgili mercilerden bilgi isteyebilir. Görüşme tamamlandığında alınan kararın özeti üyeler tarafından bir tutanakla tespit edilir. Üst disiplin kurulunun karar verme süresi 15 günü geçmez.
Kararlar verildikleri tarihten itibaren en geç bir hafta içersinde kuruldaki görevliler tarafından gerekçeli olarak oy birliği veya çoğunlukla verildiği belirtilerek yazılır; başkan ve üyeler tarafından imzalanır. Karşı görüşte olanlar sebeplerini yazar ve imzalarlar.

DÖRDÜNCÜ KISIM
Çeşitli Hükümler ve Yürürlük
BİRİNCİ KISIM
Çeşitli Hükümler
Yönetim Tedbiri
Madde 48- müdür suç işleyen öğrenciyi bir taraftan disiplin kuruluna sevk etmekle birlikte gerektiğinde disiplin kuruluna sevkten önce veya sonra kovuşturmanın tamamlanmasını ve sonucunu beklemeden acele bir tedbir almak üzere uygun göreceği süre kadar geçici olarak okuldan uzaklaştırabilir. Bu durumda öğrenciler ders ve sınavlarla diğer faaliyetlere alınmazlar.
Disiplin kurulu davranışın öğrencinin okulda kalmasında ders ve diğer faaliyetlere katılmasında sınavlara girmesinde sakınca yaratacak nitelik ve derecede ağır olması halinde öğrencinin okulda kalmasının sakıncalı olacağını okul müdürlüğüne bildirir. Bu konuda takdir müdüre aittir.
Tedbirin alınmasını izleyen en geç üç gün içinde öğrenci hakkında soruşturmaya başlanır ve disiplin kuruluna sevki ile en geç bir hafta içersinde disiplin kurulunca durumu karara bağlanır. Aksi takdirde alınan tedbir kendiliğinden kalkmış sayılır. Zorlayıcı ve haklı nedenler varsa bu tedbir en çok iki kez daha yenilenebilir.
Buna rağmen disiplin işleri sonuçlanmamışsa ilgili öğrencinin okula devam edip etmemesi yatılı öğrenci ise bakanlıkça yeni okulu tespit edilip sonuç okula bildirilinceye kadar öğrencinin mağduriyetini önlemek bakımından okulunda kalıp kalmayacağı hususu valiliğin onayına bağlanır.
Öğrencinin sebep olduğu olağanüstü durumlar karşısında müdür tedbir olmak üzere okulun ve eklentileriyle pansiyonların en çok üç gün öğretime kapatılması gerektiğini milli eğitim müdürlüğüne teklif edebilir.

Zararın Ödetilmesi
Madde 49- Okul mallarına zarar verildiği takdirde meydana gelmiş olan zararların ilgililerce ayrıca ödettirilmesi için okul müdürlüğünce gerekli işlemler yapılır.

Okul Dışarıdan Bitirme Sınavları
Madde 50- Okul dışından bitirme sınavlarına girenlerin sınavların normal sürdürülmesine engel olanlar ve sınav komisyonu üyelerini tehdit edenler veya saldırıda bulunanlar hakkında disiplin kurulunca işlem yapılır.
“Okuldan tasdikname ile uzaklaştırma” ve daha ağır ceza alanlar o ilde okul dışından bitirme sınavlarının yapıldığı başka okul bulunmaması halinde valiliğin onayı ile eski okullarında okul dışından bitirme sınavlarına girebilirler.

Ceza Alan Öğrencilerin Sınavları
Madde 51- Okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezası alan öğrenciler bu cezalarını çektikleri süre içinde giremedikleri sınavların yerine sınava alınırlar.

Pansiyonlarda, Başka Okullarda ve işletmelerde işlenen suçlar
Madde 52- kaldığı yurt veya pansiyonda ders aldığı diğer okullarda veya işletmelerde meslek eğitimi görürken disiplin olayına karışan öğrencilerin bu durumları ilgililerce öğrencinin kayıtlı olduğu okula disiplin işlemi yapılmak üzere bildirilir.

Cezaların Bildirilmesi ve Uygulanması
Madde 53- “Uyarma”, “Mahrumiyet”, “Kınama” cezaları müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcılarından biri, diğer cezalar müdür tarafından öğrenciye bildirildikten sonra uygulanır.
Bütün cezalar velilere Tebligat Kanunu hükümlerine uygun olarak bildirilir ve tebellüğ belgesi soruşturma dosyasında saklanır.
İşlemden kaldırılan disiplin olaylarına ait belgeler iki yıl süreyle saklanır.

Ödüllerin Verilmesi
Madde 54- disiplin kuruluca taltif edilen öğrencilerin adları özel olarak yapılacak bir toplantıda veya bayrak töreninde disiplin kurulu üyelerinin ve diğer öğretmenlerin huzurunda öğrencilere duyurulur. Takdir teşekkür ve onur belgesi velilere ulaştırılmak üzere ilgili öğrencilere verilir.
Bir ders yılının her iki döneminde “Takdirname alanlar ile bir önceki dönemde takdirname alıp okulu süresinden önce bitirenler okulun yıllık iftihar listesine alınırlar. Bu liste okul idaresinin uygun göreceği bir günde bütün öğrenciler huzurunda müdür tarafından okunur.

Düzenlenecek Belgeler
Madde 55- Onaylanmak için veya itiraz üzerine ilgili kurullara gönderilecek dosyada aşağıdaki belgeler bulunur.
a) Yazılı ifadeler, savunma, varsa mahkeme kararları veya safahatı, soruşturma ile ilgili diğer belgeler.
b) Okul disiplin kurulu kararı onaylı örneği (EK-1) .
c) Üst disiplin kuruluna gönderilecek dosyalar için yukarıdakilere ilave olarak ilçe öğrenci disiplin kurulu kararının onaylı örneği (EK-2).
d) Bakanlık Öğrenci Disiplin Kuruluna gönderilecek dosyalar için ayrıca üst disiplin kurulu kararının örneği (EK-3).
e) İtiraz edilmişse buna ilişkin yazı veya dilekçe.
f) Kararların bildirildiğine ilişkin tebellüğ belgesi (posta alındısı).

Bilgi Formu
Madde 56- Dönem ve ders yılı sonlarında okul müdürlüklerince “Öğrenci Disiplin Olayları Bilgi Toplama Formu” ‘nun (EK-4) kendi okulundaki bilgileri ilgili hanesine işleyerek ilçe milli eğitim müdürlüğüne, ilçe milli eğitim müdürlüklerince ilçedeki okulların toplu sonuçlarını il milli eğitim müdürlüklerine il milli eğitim müdürlüklerince, ildeki okul türlerine göre gelen sonuçlar birleştirilerek “Bakanlık Araştırma ,Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığına”gönderilir.
Gelen formlar ilgili dairece değerlendirilip sonuçları okulların bağlı bulundukları öğretim dairelerine bilgi için gönderilir.
Madde 57- Bu yönetmelikte sayılanlar dışında kalan diğer disiplin olayları soruşturma ve davranışın niteliğine göre disiplin kurulunca disiplin cezalarından biri takdir edilir.

Madde 58- Aynı disiplin cezasının verilmesine neden olan aynı davranışın öğretim yılı veya dönem içinde tekrarlanması veya bu davranışın başka bir okulda yapılması halinde bir derece ağır ceza uygulanır.



Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat
Madde 59- 21/10/1978 gün ve 16441 sayılı resmi gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Ortaokullar ile Ortaöğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği ek ve değişiklikleri bu yönetmelikle ilgili genelge ve emir ile diğer yönetmeliklerin teşekkür ve takdirname verilmesi ile ilgili hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1- ilköğretim kurumlarına ait bu konuda bir yönetmelik çıkıncaya kadar 6,7,8 inci sınıf öğrencileri bu yönetmeliğin 16. Maddesinin a,b,c bentlerindeki hükümler esas alınır.

Geçici madde 2- Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren disiplin kurulları bu yönetmeliğe uygun hale getirilir.


İKİNCİ BÖLÜM
Yürürlük-Yürütme

Yürürlük
Madde 60-Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 61- Bu yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.

---------------------------------------
(EK-1)

OKUL DİSİPLİN KURULU KARARI ÖRNEĞİ

Karar No :
Karar Tarihi :

Öğrencinin :
1. Adı ve soyadı :
2. Doğum tarihi :
3. Sınıfı, dönemi, bölümü ve okul numarası :
4. Paralı veya parasız yatılı yada gündüzlü olduğu :
5. Başarı durumu :
6. sağlık durumu :
7. Alenin ekonomik durumu :
8. Ailesinin birlikte oturup oturmadığı :
9. Anne-babanın sağ olup olmadığı :
10. Anne- babanın öz olup olmadığı :
11. Ailesinin yanında okuyup okumadığı :
12. Büyüyüp yetiştiği çevre :
13. Ailesinin oturduğu yer ve ailesinin açık adresi :
14. Şimdiye keder aldığı cezalar ve genel durumu :
15. Cezayı gerektiren davranışının yapıldığı yer ve tarih :
16. Cezayı gerektiren davranışın çeşidi :
17. Cezayı gerektiren davranışın nedeni :
18. Olayla ilgili olarak;
a) Cezalandırılan öğrencinin ifadesinin özeti :
b) Tanıkların ifadesinin özeti :
c) Varsa cezayı gerektiren davranışın tespitine
yarayan diğer deliler :
19. Cezayı hafifleten veya şiddetlendiren nedenler :
20. Okul disiplin kurulunun kanaatı :
21. Verilen cezanın çeşidi ve dayandığı yönetmelik maddeleri :

Okul Disiplin Kurulu Başkanı Üye Üye


UYGUNDUR
..../.../199..
Mühür ve İmza
Okul Müdürü





(EK-2)


İLÇE DİSİPLİN KERELU KARAR ÖRNEĞİ


Karar No :
Karar Tarihi :





Öğrencinin :

1. Adı Soyadı :
2. Doğum tarihi :
3. Okulu :
4. Sınıfı, dönemi, bölümü ve okul numarası :





İLÇE ÖĞRENCİ DİSİPLİN KUEULU KARARI :




İlçe öğrenci Disiplin Kurulu Başkanı Üye Üye Üye
---------------------------------------

(EK-3)

ÜST DİSİPLİN KURULU KARAR ÖRNEĞİ


Karar No :
Karar Tarihi :





Öğrencinin :

1. Adı Soyadı :
2. Doğum tarihi :
3. Okulu :
4. Sınıfı, dönemi, bölümü ve okul numarası :






ÜST DİSİPLİN KURULUNUN KARARI :






Üst Disiplin Kurulu Başkanı Üye Üye Üye

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu