[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #17843  06-10-2009 12:24 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
GÜVENLİ GIDA HAZIRLANMASINDA DÜNYA SAĞLIK TEŞKİLATININ 10 ALTIN KURALl

1) GIDA İŞLEMİ İÇİN GÜVENLİ GIDA SEÇİN*

Sebze, meyve gibi besinler tabii hallerinde en iyi iken, diğerleri yalnız, işlendiğinde emniyetli olurlar. Örneğin; Daima işlenmemiş süt yerine, pastörize edilmiş süt satın alın. Ve şayet seçim durumunda iseniz, taze ya da şok dondurma işlemine tabii tutularak dondurulmuş tavuğu seçin. Alış veriş yaparken aklınızda tutmanız gereken, gıdaların işleme tabii tutulması birlikte güvenliğini arttırmanın yanı dizi raf ömrünü uzatmak amacıyla geliştirilmiştir.*

2) GIDALARINIZI bütün bi şekilde PİŞİRİN*

Bir epey besinler, en önemlileri bi şekilde tavuk etleri, sığır etleri ve pastörize edilmemiş sütler, patojen kaynaklı hastalıklarla kontamine olmaktadır. çok güzel yapılan 1 pişirme birlikte patojenler öldürülür. yalnız, gıdanın her kısımlarının en az 70oC dereceye ulaşması gerektiği unutulmamalıdır. Tavuğun pişirildiğinde dahi kemik yanında hala pişmemiş bölüm kalabilmektedir. bütünüyle pişinceye kadar tekrar fırına konulur. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce bütünüyle çözünmelidir.*

3) PİŞMİŞ GIDALARI VAKİT GEÇİRMEKSİZİN HEMEN YİYİN*

Pişmiş besinler oda sıcaklığına geldiği vakit, mikroorganizmalar çoğalmaya başlar. Daha uzun süre beklemede risk daha da büyümektedir. emniyetli tüketim sebebiyle pişmiş besinlerin ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmelidir.*

4) PİŞİRİLMİŞ GIDALARI DİKKATLİCE DEPOLAYIN*

Gıdaları emniyetli 1 biçimde hazırlamayı ya da kalıntıları değerlendirecekseniz; Depolamada, 60oC üzerinde sıcak ve de 10o C altında soğuk ortamlarda depolayın. Şayet, bu gıdaları 4 ya da 5 saatten çok depolamayı planlıyorsanız, bu kural önemli ehemmiyet taşımaktadır. Bebekler sebebiyle korunak edilmemiş besinler tercih edilir.*

5) PİŞİRİLMİŞ GIDALAR BÜTÜNÜ İLE TEKRAR ISITMA İŞLEMİNE TABİİ TUTULUR*

Depolama sırasında oluşabilecek mikroorganizmalara karşı en iyi koruma şeklidir. (Uygun depolama mikrobiyel büyümeyi yavaşlatır. yalnız organizmaları öldürmez.) 1 defa daha tekrardan ısıtma gıdaların her kısımlarının en az 700 C ulaşması gerektiği anlamına gelmektedir.*

6) PİŞİRİLMİŞ GIDALAR VE ÇİĞ GIDALAR ARASINDAKİ TEMASI*

ÖNLEYİN*

Güvenle pişirilmiş besinler, çiğ gıdalarla epey az dahi olsa temas ettiğinde kontamine mümkün. Bu çapraz kontaminasyon ; çiğ tavuk etinin pişmiş besinler birlikte temas ettiği zamanki¸ durum gibi direkt mümkün. eşdeğer zamanda çokta çabuk mümkün. Örneğin; Çiğ tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası aynen yıkanmaksızın pişmiş tavuğun parçalanmasında kullanılmaz: Böyle yapmakla, mikrop üremesi ve pişirme öncesi mevcut olan hastalıklar sebebiyle bütün potansiyel riskleri yeniden oluşturabilir.*

7) ELLER TEKRAR TEKRAR YIKANMALI*

Gıdaların hazırlanışı işlemine başlanmadan önce ve bütün 1 ara verme (kesinti) sonrası özellikle şayet bebek bezi değiştirmek durumundaysanız ya da tuvalete girmişseniz, eller ( bütün, çok güzel ) epey iyi 1 biçimde yıkanmalıdır. Balık, et, ya da tavuk gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonraları diğer gıdaların işlemine başlamadan önce eller tekrar yıkanmalıdır. Ve şayet elleriniz üzerinde bütün hangi 1 enfeksiyon varsa gıdayı hazırlamadan önce* (bu enfeksiyonları) ellerinizi bandajlayarak ya da sararak, durumdan emin olun. Köpekler, kuşlar ve özellikle kaplumbağalar gibi evcil hayvanların ellerinizden gıdaya geçebilecek tehlikeli ( zararlı) patojenleri barındırabileceğini de hatırlayın.*

TÜM MUTFAK YÜZEYLERİNİ DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE TEMİZ TUTUN*

Gıdalar epey kolaylıkla kontamine olduğundan, besin hazırlanması sebebiyle kullanılan bütün yüzey epey temiz tutulmalıdır.bütün 1 besin kırıntısı, kalıntısı ya da noktasını mikropların potansiyel 1 kaynağı bi şekilde düşünün. Bulaşıklarla ve kapkacaklarla temas eden kıyafetler bütün gün değiştirilmeli ve tekrar kullanım öncesi kaynatılmalıdır. Yerlerin temizlenmesi sebebiyle ayrı kıyafetlerde sık yıkanmayı gerektirir.*

9) GIDALARI, BÖCEKLER, KEMİRGEN VE DİĞER* HAYVANLARDAN KQRUYUN*

Hayvanlar, besin kaynaklı hastalıklara niçin olan potajenle mikroorganizmaları taşırlar. Gıdaları, sıkıca kapatılmış kaplar içerisinde depolayarak saklamak sizin sebebiyle en iyi korumadır.*

10) SAF SU KULLANIN*

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu