[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #17746  05-10-2009 23:28 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
Kurmaca Metin Nedir?

Kurmaca metin,yazınsal gelenekteki bir takım metinleri dışında bırakması olasılığıdır. Kurmaca metinde anlatılmak istenen şey.Kullanmalık metinlerden farklı olarak dolaylı anlatımla yazılır.Yani okuyucuya iletilen mesaj doğrudan verilmez.Sonunda okuyucunun metin hakkında yorum yapması istenir. Fabllar kurmaca metine örnek teşkil etmektedir.
Örnek:
"Ah" dedi fare, "Dünya her gün daralıyor.Önce öyle genişti bir korku veriyordu bana,yürüdüm daha,uzakta sağda solda duvarlar görünce mutluluk duydum hani, ama bu uzun duvarlar öyle hızlı yaklaştı ki birbirine, işte son odadayım şimdi artık,köşede de,içine yürüyeceğim kapan duruyor." "Yürüdün yönü değiştir,olsun bitsin." dedi kedi,yedi onu.
Bu metin,görüldüğü gibi, geleneksel türün yararlandığı belirli metin dışı göndergeden, iletinin hemen uygulanabileceği bir anlam nesnesinden yoksundur.Böyle olması amaçlanmıştır.Gerçek yaşam bağlamında belli bir göndergesi olmadığı için de kesinlikle kurmacadır. Kafka'nın bu çıkmazı 20.yüzyıl insanının alın yazısı olarak kavrayıp dile getirmesidir.Bu örgünün metne yansıyan temel kavramları doğrudan doğruya söylenmemiş,daralma,korku,duvar,köşe,kapan,kedi gibi göstergelerle sezdirilmiştir.İnsan yaşamıyla etkinliğini,sınırlanmışlığı,insanın evrensel tutsaklığı bu sınırlanmışılıkla tutsaklıktan kurtulma çabasının çelişik niteliği,metinde sunulan nesnel kedi fare öyküsünün derinindeki soyut anlamlar düzeyinden okurun çıkaracğı bir bağlantıdır.Bu metindeki anlamın, gerek yüzeysel gerekse derin boyutlarıyla gerçek insan yaşamının doğrudan doğruya kendisine değil de öyküde çizilene benzer.İlişkilerine uygulanması tüketilemeyecek bir süreçtir.Bu parçada kadercilik kavramı dolaylı olarak anlatılmaktadır.Eninde sonunda ölüm kaçınılmazdır.Fare umutsuz ve karamsar,tedirgin bir tip üstlenir.Yani anlayacağımız gibi kurmaca metin olan bu fablda, biz insan yaşamının çıkmazlarla dolu olduğunu,dünyaya gelirken dertsiz,sıkıntısız geldiğimizi ancak zaman geçtikçe sorunlarımızın da bizimle arttığını söyleyebiliriz.

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu